Ολοκληρώθηκε η ΠΑΝΛΑΡΚΙΚΗ απεργία και ημερίδα στη Λάρυμνα- Το ψήφισμα των σωματείων

Ολοκληρώθηκε  στη Λάρυμνα την Πέμπτη 22 Νοέμβριου 2012  η 24ωρη Πανλαρκική απεργία και η  ημερίδα  που οργάνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ   με θέμα:  «Οχι στην διχοτόμηση και το ξεπούλημα της Λάρκο «.  
Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι, μετέφεραν την αγωνία τους για το μέλλον της επιχείρησης. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΤΑ, της ΓΣΕΕ και Εργατικών Κέντρων  και βουλευτές και εξέφρασαν την αγανακτηση τους για τις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και αναφέρθηκαν στις σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία από το σπάσιμο-κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.   Παρόντες ήταν και βουλευτές από όλα τα κόμματα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, Σταθάς Γιάννης και Βαλαβάνη Νάντια  επανέλαβαν τη θέση τους να μην κλείσει και  ξεπουληθεί η ΛΑΡΚΟ που αποτελεί στρατηγικής σημασίας βιομηχανία για τη χώρα μας και τάχτηκαν στο πλευρό των εργαζομένων.¨Πάρτε την υπόθεση στα χερια σας τόνισε η Νάντια Βαλαβάνη και και φροντίστε η ζημιά  που θα πρέπει να αποκατασταθεί  με μια άλλη κυβέρνηση με άλλη πολιτική να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη»,τόνισε.
 Τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ εξέφρασε ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κ. Μαρκόπουλος. Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης να διαχωρίσει τη ΛΑΡΚΟ σε «καλή» και «κακή»,  ο Κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι ο διαχωρισμός της εταιρίας δεν ικανοποιεί την επιβίωση της. «Αυτό δεν λέγεται ξεπούλημα, δεν λέγεται εκποίηση καν, λέγεται ανοησία -στον οικονομικό τομέα- ή πονηρός σχεδιασμός για άγνωστα συμφέροντα» τόνισε. Την στήριξη τουσ στο δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ   τονίζοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι αν θα σπάσει η ΛΑΡΚΟ σε καλή και κακή αλλά τι περιθώρια αφήνει η ΕΕ και τα μονοπώλια. Ο ανεξάρτητος βουλετής Νίκος Σταυρογιάννης  δηλωσε ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων.Τάχτηκε υπερ της ιδιωτικοποίησης αλλά διατήρηση ενός  ποσοστού της εταιρείας υπό κρατικό έλεγχο. Παρών και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Αναγνωστάκης που τάχτηκε υπερ του δημοσίου ελέγχου της εταιρείας και χαρακτήρισε πρόχειρα τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.
Παρόντες  ήταν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος και Ελένη Μακρή που όμως κινήθηκαν στα πλαίσια της κυβερνητικής γραμμής για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και κράτησαν αποστάσεις από τα αιτήματα των εργαζομένων. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έγιναν αντικείμενο έντονης κριτικής από τους εργαζόμενους για τη θετική ψήφο τους στη συζήτηση στη βουλή για το Μεσοπρόθεσμο.
Επίσης, την  Πέμπτη 22/11 στις 10-10:30 επρόκειτο να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Φθώτιδας με το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Βασίλη Κυριακάκη για την ανανέωση της αδειοδότησης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της ΓΜΜΕ ΛΑΡΚΟ ΑΕ. Δυστυχώς,η συζήτηση αναβλήθηκε επειδή  ο αρμόδιος Υπουργός απουσίαζε λόγω..ασθένειας. Η απουσία του  δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι η συγκυβέρνηση προωθεί το κλείσιμο της εταιρείας ώστε να ξεπουληθεί σε τιμή ευκαιρίας….
 

          ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

– Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στην παραγωγή σιδηρονικελίου.
– Το σύνολο της παραγωγής της εξάγεται αποκλειστικά σε μεγάλους πελάτες του εξωτερικού.
– Το μερίδιο της ΛΑΡΚΟ στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ανέρχεται στο 3%.
– Η εταιρία δραστηριοποιείτε σε 6 νομούς : Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά και Αττική.
– Διαθέτει μεταλλουργικό εργοστάσιο, ιδιόκτητο λιμάνι, τρία μεταλλεία, λιγνιτωρυχείο άρα ως προς την βιωσιμότητα της είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες κάτι που δεν συμβαίνει με τους ανταγωνιστές της. Έχει στην κατοχή της και εκμεταλλεύεται έκταση δημοσίας γης με 1 εκατομμύριο στρέμματα που στο
υπέδαφος υπάρχει ορυκτός πλούτος σε κοιτάσματα Νικελίου που
αξιολογούνται πάνω από 20 δις ευρώ.
– Η ανανέωση των αδειών εκμετάλλευσης των εδαφικών εκτάσεων των μεταλλείων και της άδειας μίσθωσης των εγκαταστάσεων του εργοστάσιου κρίνεται όχι μόνο αναγκαία αλλά επιβεβλημένη για την συνέχιση της λειτουργία της εταιρίας .
Το ελληνικό δίκαιο παρέχει ρητώς τη δυνατότητα στον Υπουργό ΠΕΚΑ να ανανεώσει με απλή απόφαση του τις άδειες .
– Το σχέδιο διχοτόμησης της ΛΑΡΚΟ σε καλή και κακή οδηγεί σε αφανισμό τη μοναδική βιομηχανία εξόρυξης και παραγωγής
σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. και φυσικά εξαλείφει κάθε προοπτική ανάπτυξης της.
– Απασχολεί σε μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό περί τα 1500 άτομα, ενώ δίνει έμμεσα εισόδημα σε 20.000 προμηθευτές , εργολάβους και μεταφορείς που δραστηριοποιούνται στην εταιρία .
– Το κράτος πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Η ΛΑΡΚΟ σήμερα αν ζει και υπάρχει εδώ και 30 χρόνια το οφείλει στην κρατική παρέμβαση και τον δημόσιο έλεγχο.
– Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι ακριβοπληρωμένοι, δεν έχουν εργασιακά προνόμια , ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ που απασχολούνται σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες δουλεύοντας στα καμίνια, στη χαλυβουργία και στις περιστροφικές με 1500 βαθμούς κελσίου και σε νταμάρια και ορυχεία με ακραίες καιρικές συνθήκες.
– Η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων από επώδυνες, άδικες, αναιτιολόγητες και αναποτελεσματικές αποφάσεις (μπλοκάρισμα της ανανέωσης των μισθώσεων – διχοτόμηση της εταιρίας και ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας ) θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για μια από τις λίγες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της Ελλάδας , που σαν καθαρά εξαγωγική εταιρία εισάγει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.
– Η πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, δεν επιτυγχάνεται με την διεύρυνση της κοινωνικής εξαθλίωσης στους έξι Νομούς που δραστηριοποιείται η επιχείρηση , αλλά με κινήσεις που οι εργαζόμενοι έχουν να αντιπροτείνουν και αφορούν την μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας ιδιαίτερα σε εταιρίες όπως η ΛΑΡΚΟ.

                             ΛΕΜΕ ΟΧΙ

ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΧΟ
ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Με τιμή
Σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ
ΛΑΡΥΜΝΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΕΔΡΑΣ

Πηγή: http://www.larkikanea.blogspot.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.