Κάλεσμα σε σύσκεψη-συγκέντρωση στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ (Τετάρτη 3 Ιουλίου)

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024 20.30 μμ στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού ΛΑΡΚΟ.

(Σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων, Λαϊκών Φορέων και κάτοικων).

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια μηχανές να ανάψουνε ξανά. Το νομοσχέδιο έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά.

Απέναντι στην αδίστακτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης. Εργαζόμενοι – Αγρότες – Ελεύθεροι επαγγελματίες , ενοποιούμε και μετατρέπουμε τα προβλήματα σε αίτημα αγώνα για να:

● Μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.

● Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Κωπαΐδας από την ενυδρεία, της Λοκρίδας από την ακαρπία ελιάς.

● Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από την αρρώστια της ευλογιάς.

● Να ανοίξει η ακτοπλοϊκή γραμμή από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς τις Σποράδες και να σταματήσει η φοροληστεία στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας. Δεν θα επιτρέψουμε νέα Τέμπη.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, φίλοι και φίλες

Με την νέα τροπολογία που ψήφισαν οι Βουλευτές και οι υπουργοί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παραδέχτηκαν επί της ουσίας ότι το σχέδιο της «εκκαθάρισης εν λειτουργίας και ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ», απέτυχε και μάλιστα σε μία περίοδο που το νικέλιο παίζει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνές εξελίξεις.

Με κυνισμό συνεχίζουν να «πετούν λάσπη», για να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, να αποποιηθούν το σημερινό αποτέλεσμα, αλλά και το μελλοντικό ενδεχόμενο έγκλημα.

Ούτε ευθύνες αναγνωρίζουν, ούτε αναλαμβάνουν, ούτε να διορθώσουν θέλουν. Κατέστρεψαν την ΛΑΡΚΟ, τους εργαζόμενους, ερήμωσαν τα χωριά μας, ενεργοποιούν το κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος και συνεχίζουν να «φωνάζουν σαν τους κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκύρηδες».

Με αβάσιμες φανφάρες λένε πως «η ΛΑΡΚΟ ήταν ζημιογόνα, οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κτλπ».

Η αλήθεια είναι ότι:

● Το χρέος στην ΔΕΗ προήλθε από την υπερτιμολόγιση που γινόταν με έγκριση των Κυβερνήσεων. Εάν γίνει λογαριασμός με τιμή ενέργειας ανάλογη άλλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων, η ΔΕΗ χρωστάει στην ΛΑΡΚΟ πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

● Το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων αποδόθηκε διότι η διορισμένη διοίκηση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν «έκανε σωστά» την διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και επιβεβαιώθηκε γιατί δεν απάντησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Η ΛΑΡΚΟ μπορούσε να αναπτυχθεί στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, μπαταριών κ.α, Στα πλαίσια όμως διακρατικών συμφωνιών και οικονομικών συμφερόντων, υπάρχει πολιτικός φραγμός.

● Σε περιόδους μεγάλης αύξησης της τιμής χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ κερδών. Όπως την περίοδο 2005 – 2009 που με ευθύνη της διορισμένης διοίκησης είχε προπουληθεί η παραγωγή σε χαμηλές τιμές και την περίοδο 2021 – 2023, όπου υπό της σημερινής διορισμένης ειδικής διαχείρισης σταμάτησε εντελώς η παραγωγή.

● Ουδέποτε υπήρξε ανάγκη καταβολής μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην περίοδο της ειδικής διαχείρισης το προϊόν που με την εργασία μας παράχθηκε και πουλήθηκε έφερε έσοδα πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μισθοδοσία μας μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Τα 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό κάλυψαν το τριπλασιασμό του κόστους παραγωγής που ήρθε ως αποτέλεσμα του σχεδίου «εκκαθάριση εν λειτουργία».

● Με την νέα τροπολογία έκτρωμα που ψήφισαν αποποιούνται των ευθυνών τους, «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τα 110 εκατομμύρια ευρώ που σπατάλησαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενεργοποιούν το κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, κλείνουν την ΛΑΡΚΟ, ερημώνουν τα χωριά μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, φίλοι και φίλες

Τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μας απολύουν. Τους αγρότες της Κωπαΐδας τους κατέστρεψαν με την ανυδρία. Τους κτηνοτρόφους της Λοκρίδας δεν τους έχουν αποζημιώσει για τη θανάτωση των ζώων από την αρρώστια της ευλογιάς. Οι ελαιοπαραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για την περσινή ακαρπία και η νέα σεζόν δεν πάει καλά. Τους ελεύθερους επαγγελματίες σταθερά τους φόροληστεύουν και τους κλείνουν. Στον Άγιο Κωνσταντίνο έκοψαν κορδέλες, τους οδήγησαν να χρεωθούν και τώρα εξυπηρετώντας τους εφοπλιστές σταμάτησαν μετά από 180 χρόνια τις ακτοπλοϊκές γραμμές στις Σποράδες. Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, τα μεροκάματα και οι συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για τον μισό μήνα. Τα νέα παιδιά μεταναστεύουν και η δημογραφική κατάσταση είναι απελπιστική.

Ισχυροποιούμε το μετώπου υπεράσπισης του τόπο μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις στην Αθήνα έστειλαν το μήνυμα ότι η απόπειρα της Κυβέρνησης να μας πετάξει έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει και σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι μας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας.

Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε.

Έχουμε το δίκιο και τα επιχειρήματα, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα κερδίσουμε.

Ζήτω η Εργατική Αλληλεγγύη.

Καλή αντάμωση.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment