Η Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων για το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη των μαθημάτων

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων καταγγέλλουμε τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας προωθούν το άνοιγμα των σχολείων παίζοντας «στα ζάρια» την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και με «ποντάρισμα» μια μάσκα, ένα παγουρίνο και μπόλικη ατομική ευθύνη.

Παρά το γεγονός ότι είχαν τον απαραίτητο χρόνο να σχεδιάσουν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όχι μόνο δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά αντίθετα, σε τομείς όπως η καθαριότητα και υγιεινή, επέλεξαν να διαμορφώσουν ακόμη χειρότερες συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες σχολικές χρονιές και την προ κορονοϊού εποχή.

Επιλέγοντας να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φορέων της που έχουν διατυπωθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αντιμετωπίζουν την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων με τη λογική του κόστους οφέλους, ενώ την ίδια στιγμή «μπουκώνουν» με δισεκατομμύρια μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν προχωρούν στην πρόσληψη των αναγκαίων εκπαιδευτικών και στην αξιοποίηση επιπλέον κτιρίων για τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα. Δεν προσλαμβάνουν επαρκή αριθμό καθαριστριών για την διασφάλιση της σχολικής υγιεινής. Αντίθετα εναποθέτουν τα πάντα στη χρήση μάσκας και την ατομική ευθύνη, συμβάλλοντας, έτσι, στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την ανάπτυξη αντιδραστικών – σκοταδιστικών απόψεων και διαφόρων θεωριών συνωμοσίας.

Η περιβόητη αναφορά της υπουργού Παιδείας για 17 μαθητές μέσο όρο ανά τάξη αποτελεί επιχείρημα «του ποδαριού» και καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα που εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς γνωρίζουν από «πρώτο χέρι». Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά ελάχιστοι μήνες από τότε που η κυβέρνηση ψήφισε την αύξηση του ανώτατου αριθμού στα Δημοτικά στους 25 μαθητές ανά τάξη.

Και βέβαια, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τις παλινωδίες, τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τις «πανεπιστημιακού επιπέδου κωλοτούμπες» στις αναλύσεις καθηγητών Λοιμωξιολογίας – εμπειρογνωμόνων.

Στο Δήμο Λαμιέων και ιδιαίτερα στην πόλη της Λαμίας και τις συνοικίες της, υπάρχουν δεκάδες σχολικές μονάδες, κυρίως νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σε ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό μαθητών. Με μικρές αίθουσες, χωρίς εξαερισμό και χωρίς κατάλληλους χώρους προαυλισμού. Αντίστοιχες συνθήκες συγχρωτισμού επικρατούν και σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκεί που ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και η εγκληματική πολιτική ξεπερνά κάθε όριο, είναι η καθαριότητα και υγιεινή των σχολικών μονάδων, βασικός τομέας για την διαφύλαξη της υγείας όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία του σχολείου.

Στο δήμο Λαμιέων λειτουργούν πάνω από 90 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και συνολικά 620 αίθουσες διδασκαλίας, οποίες θα πρέπει να προστεθούν οι τουαλέτες, τα γραφεία καθηγητών και διευθυντών, καθώς και κοινόχρηστοι χώροι όπως διάδρομοι, σκάλες, αυλές.

Στο έργο του συχνού καθαρισμού των χώρων αυτών καλούνται να ανταποκριθούν 20 μόνιμες καθαρίστριες που υπηρετούν στο Δήμο Λαμιέων και οι 49 καθαρίστριες με σύμβαση που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών, από τις οποίες μάλιστα οι 12 είναι μειωμένου ωραρίου. Αριθμός που είναι κατά 20 θέσεις μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου στο Δήμο Λαμιέων απασχολούνταν 69 συνολικά συμβασιούχοι καθαρίστριες, χωρίς μάλιστα ο αριθμός αυτός να επαρκεί.

Τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρει και η Δημοτική Αρχή Λαμιέων, που αποδέχεται και υλοποιεί αδιαμαρτύρητα την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Κάτι που εξάλλου εφάρμοσε καθ΄ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος, προβάλλοντας την λογική της «ατομικής ευθύνης» και σιωπώντας για τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Λαμίας και την ανυπαρξία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τεράστιες ευθύνες επίσης φέρει το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων της μειοψηφίας, καθώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων που διεξήχθη χθες, Δευτέρα 31 Αυγούστου, απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Την ίδια στιγμή μάλιστα όλες, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, υπερψήφισαν την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές μονάδες, οι οποίες είναι στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, πάρα τις αυξημένες ανάγκες σε υλικά καθαρισμού, αντισηπτικά, μάσκες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και ζητήσαμε την διεξαγωγή έκτακτης ειδικής συνεδρίασης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών, της Ένωσης και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Θεωρούμε αναγκαίο, έστω και λίγες ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να οργανωθεί η διεκδίκηση για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων:

● Εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών διδασκαλίας ώστε να μειωθεί ο αριθμός στους 15 μαθητές ανά τμήμα.

● Πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών για την κάλυψη των νέων τμημάτων που θα προκύψουν.

● Πρόσληψη επαρκούς αριθμού καθαριστριών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας των σχολείων.

● Διεκδίκηση πόρων από το κράτος προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί τόσο στις αυξημένες ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων που διαμορφώνει πανδημία του κορονοϊού, όσο και στην κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών.

● Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή μεταφορά μαθητών.

Γιώργος Δελιχάς

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαμιέων

ΛΑΜΙΑ 01 09 2020

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.