Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Κλιμακώνουν τον αγώνα με κάθοδο στην Αθήνα στις 4 Οκτώβρη

Με κάθοδο στην Αθήνα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, κλιμακώνοντας παράλληλα τον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Η απόφαση λήφθηκε στη συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς και στην συνάντηση αντιπροσωπειών των Σωματείων από τις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ

Έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Από τα σπίτια μας και τις περιοχές μας δεν πρόκειται να φύγουμε. Οι εργαζόμενοι θα είναι οι νικητές. Η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό.

Όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτώβρη στις 12.30μμ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση  να σταματήσει τον εμπαιγμό. Είναι υπεύθυνη και υποχρεωμένη να απαντήσει στους εργαζόμενους για το τι θα κάνει ώστε

-να σταματήσει εδώ και τώρα το έγκλημα στην ΛΑΡΚΟ και ο μαρασμός των περιοχών γύρω από αυτή»,

-να υπάρξει σχέδιο συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας του εργοστασίου και των μεταλλείων,

-να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας από ορισμένου, σε αορίστου χρόνου ώστε να μην υπάρξει κανένας άνεργος από 1/1/202

-να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μόχθος που τους οφείλεται.

Το σωματείο κάνει αναφορά στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνηση της ΝΔ στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εφαρμογή κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την παράδοση της σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε τόνους λάσπης σε βάρος των εργαζομένων, ενώ παρουσίαζε την ΛΑΡΚΟ ώς «ένα βαρέλι δίχως πάτο», προκειμένου να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της.

Συνεχίζοντας το Σωματείο επισημαίνει ότι όποια επιχειρήματα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ καταρρίφθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, στο επιχείρημα ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι μία ζημιογόνα επιχείρηση, ένα βαρέλι δίχως πάτο», η ίδια η συζήτηση που έχουν ανοίξει διάφορα οικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για «την αξιοποίηση σπάνιων γαιών και μεταλλευμάτων», με το νικέλιο και το κοβάλτιο να αποτελούν το «χρυσάφι και τα ασημικά αυτής της υπόθεσης», απαντά από μόνη της.

Σε αυτή την απάντηση η ΛΑΡΚΟ ως η μοναδική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παράγει νικέλιο και η χώρα μας ως ο κάτοχος του 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου σε αυτή, αυτές οι ομολογούμενες από τους ίδιους δυνατότητες, τους «έχουν συλλάβει με τη γίδα στην πλάτη», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Επισημαίνει ότι η σταθεροποίηση της υψηλής τιμής του νικελίου, μαζί με τα ποσά που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη ΛΑΡΚΟ και αυτά που δικαιούται να εισπράξει από επιστροφές ρύπων και πωλήσεις άλλων προϊόντων, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, χωρίς εκκαθάριση και εκποίηση, διασφαλίζοντας το μέλλον των εργαζομένων και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

«Εξω από την ΛΑΡΚΟ δεν βγαίνουμε»

Απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα, το σωματείο τονίζει ότι απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης στέκεται ο αγώνας των εργαζομένων και η έκφραση αλληλεγγύης που έχει δεχθεί από εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας.

«Αυτός ο αγώνας και η έκφραση αλληλεγγύης είναι η κινητήρια δύναμη που 4 χρόνια μας έχει κρατήσει μέσα στα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ. Είναι η κινητήρια δύναμη πού θα φτάσει τον αγώνα μας στη νίκη. Είναι η κινητήρια δύναμη που δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να μπουν στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα που έχουν ψηφίσει, πού θα σταματήσει το μαρασμό των περιοχών μας, θα επαναφέρει τις ήδη 300 θέσεις εργασίας λιγότερες που μετράμε μέχρι στιγμής, που θα τους υποχρεώσει να μας καταβάλλουν τα κλεμμένα, θα επαναφέρει τον πνεύμονα της οικονομίας για τα λαϊκά στρώματα στις περιοχές μας, θα επαναφέρει τα νέα ζευγάρια που απομακρύνθηκαν, θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μας, θα δώσει ξανά ζωή στον τόπο μας», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει:

«Χρωστάμε πολλά σε αυτούς που χάσαμε στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που αρρώστησαν στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που έκτισαν τη ΛΑΡΚΟ και την λειτούργησαν. Χρωστάμε όμως και στους εαυτούς μας και στη νέα γενιά να μείνουμε όρθιοι, αξιοπρέπεια να βγούμε νικητές. Και θα τα καταφέρουμε. Ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ θα γίνουμε, έξω από αυτήν δεν βγαίνουμε. (…)

Γυρνάμε και κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη. Είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο. Αυτοί έχουν τους μηχανισμούς, εμείς έχουμε δίπλα μας την εργατική τάξη και είμαστε σίγουροι ότι για ακόμη μία φορά θα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

Ένας για όλους και όλοι για έναν.

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

Πολίτης Παναγιώτης            Παπαϊάννου  Δημ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.