Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση για τη Στερεά Ελλάδα: Δεν έχουν γίνει ακόμη οι υποχρεωτικοί προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία

Είδηση έβγαλε η επερώτηση που κατατέθηκε από την παράταξη της Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης σχετικά με τους υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους στις σχολικές μονάδες.

Αν και έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος κι ένας μήνας από την ψήφιση του νόμου ο κος Αντιπεριφερειάρχης βάπτισε τους 13 αυτούς μήνες «λίγους μήνες» (όπως διαβάζουμε στην πρώτη του απάντηση) υποβαθμίζοντας έτσι τις κυβερνητικές ευθύνες για τον νόμο αυτό.

Όπως θα διαβάσετε, η διαδικασία προσεισμικών ελέγχων όπως προβλέπεται από την κατωτέρω αναλυτικά παρουσιαζόμενη νομοθεσία δεν έχει γίνει ακόμη.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Ευβοίας της ΕΝ.ΠΕ.Κ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Στερεάς Ελλάδας

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

1. Υπήρξε μέχρι σήμερα πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (πριν από την ψήφιση του Ν. 5037/23) για δαπάνες για τον Αντισεισμικό Έλεγχο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας και των Νοσοκομείων;

Απάντηση: Το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου τέθηκε σε ισχύ πριν λίγους μήνες (ΚΥΑ Αριθμ. ΥΠ 342/ ΦΕΚ B’ 2943/04.05.2023, Ν. 5037/23), από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μέσω των ανωτέρω νομοθετικών ρυθμίσεων επιβάλλεται υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με μια καινούρια διαδικασία, με ηλεκτρονική υποβολή των δελτίων προσεισμικού ελέγχου» (άρθρο 1)

2. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας έχει ολοκληρωθεί ο (υποχρεωτικός σύμφωνα με τον Ν. 5037/23) πρωτοβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Απάντηση: Από την συνεργασία μας με το Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Ευβοίας προέκυψε ότι, η διαδικασία προσεισμικών ελέγχων όπως προβλέπεται από την κατωτέρω αναλυτικά παρουσιαζόμενη νομοθεσία δεν έχει γίνει ακόμη. (άρθρο 5)

3. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας αρμοδιότητάς σας έχει απαιτηθεί να ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Απάντηση: Εφόσον δεν έχει διενεργηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υπάρξει και για ποια κτίρια δευτεροβάθμιος τοιούτος. (άρθρο 5)

4. Έχετε ζητήσει ενημέρωση για το αν τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων εάν έχουν καταχωριστεί στην σελίδα του ΟΑΣΠ όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία;

Απάντηση: Εφόσον δεν έχει διενεργηθεί καν πρωτοβάθμιος έλεγχος σύμφωνα πάντα με την προαναφερόμενη νομοθεσία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αναρτηθούν κάποια εκ των προβληματικών κτιρίων στην πλατφόρμα. (άρ. 6).

5. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε μαζί με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης (όπως ορίζονται στην KYA (Β΄2943/2023)) ώστε να ολοκληρωθεί ο Αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και των Νοσοκομείων στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Απάντηση: Η Περιφέρεια σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, όπως άλλωστε πράττει θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την διενέργεια των προαναφερόμενων αντισεισμικών ελέγχων.

O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment