Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση με τις προϋποθέσεις του Δημάρχου Λαμιέων για δημιουργία hot-spot

Εγκρίθηκε κατά  πλειοψηφία η πρόταση  με τις προϋποθέσεις του Δημάρχου Λαμιεων  Θ. Καραϊσκου για τη δημιουργία hot-spot  στην περιοχή μας  στα πλαίσια  της  εθνικής στρατηγικής  για αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορα προσφύγων στην ενδοχωρα.

Καταψήφισαν οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης. Έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Μ. Βρύσης και  Αγίας Παρασκευής.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων για το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε σήμερα  στην αίθουσα της οδού Αινιάνων. Αποκλειστικό θέμα της  έκτακτης συνεδρίασης η πρόταση της Κυβέρνησης να γίνει Κέντρο Φιλοξενίας 2.000 προσφύγων σε σκηνές (!) στην περιοχή της Μαυρομαντήλας.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θ. Καραϊσκος πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να απορριφθεί η πρόταση της κυβέρνησης και η οποιαδήποτε Δομή Φιλοξενίας προκύψει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και αδιατάρακτη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

«Για να φτάσουμε να επιλέξουμε εναν τόπο που θα φιλοξενήσει 2000 ανθρώπους θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιά είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρότασης και αν οι εγκαταστάσεις που επιλέγονται πληρούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης . Προς το παρών μιλάμε για πρόχειρες΄κατασκευές που δεν μπορούν να ζήσουν άνθρωποι σε σκηνές» ανέφερε χαρακτηριτικά.

Η εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων

 Ενστάσεις επι της διαδικασίας και του τρόπου που εισάγεται το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, διατύπωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης και Θωμάς Στάϊκος οι οποίοι μαζί με άλλους 12 δημοτικούς συμβούλους είχαν ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για να ενημερωθεί το σώμα για τις εξελίξεις στο προσφυγικό .

Τόσο ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Κραϊσκος όσο  και οι κυβερνητικοί  βουλευτές που πήραν το λόγο μίλησαν για  ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης βάσει εθνικού σχεδιασμού να δεχτεί η Φθιώτιδα 2000 πρόσφυγες , κάτι που δεν μπορούμε να απορρίψουμε.

 ‘Περισσότερη προχειρότητα δεν θα μπορούσε να υπάρξει» υπογράμμισε ο Δήμαρχος  και έθεσε τις προϋποθέσεις  που θα πρέπει να τηρηθούν για όποια δομή φιλοξενίας  δημιουργηθεί στη Μαυρομαντήλα ή όπου αλλού στα όρια του Δήμου Λαμιέων..

Συνοπτικά οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Δήμαρχος Λαμιέων είναι:

-Να  δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε κοντείνερ, υποστηρικτικές δομές   (ψυχολόγοι, ιατρικό προσωπικό, νομική υπηρεσία, εκπαιδευτικούς, δημιουργική απασχόληση παιδιών κλπ)  και  φύλαξη της δομή σε 24ωρη βάση

– Να έχει την διοικητική ευθύνη της η Τ.Α  και να μην δραστηριοποιούνται  οι ΜΚΟ

– Να περιορισθούν οι εθνότητες που θα φιλοξενηθούν  για να μη δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των φιλοξενούμενων

– Να υπάρχουν  αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής και του Δήμου Λαμιέων

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σταυρογιάννης κατηγόρησε τον Δήμαρχο οτι έδειξε αργά αντανακλαστικά και κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς. Ο κ. Σταυρογιάννης επεσήμανε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν χαράσσει μεταναστευτική πολιτική και εκφράζοντας τη θέση του συνδυασμού του είπε ότι είναι κάθετα αντίθετος στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας , πόσω μάλλον οταν μιλάμε για φιλοξενία 2000 ανθρώπων κοντά στην ΒΙΠΕ και την Κοινότητα της Αγίας Παρασκευής . Δεν θα στήσουμε στη περιοχή μας μια νέα Μόρια » υπογράμμισε ο κ. Σταυρογιάννης που δήλωσε ότι καταψηφίζει την πρόταση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Στάικος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει αν απορρίπτει τη θέση της Μαυρομαντήλας για την υποδοχή προσφύγων ή αν δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία hot spot στην Μαυρομαντήλα υπο την προυπόθεση οτι θα βελτιωθούν οι υποδομές στην περιοχή . Η θέση του κ. Στάικου είναι οτι δεν πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να δεχτεί να μετατραπεί ενας εμβληματικός χώρος για την ανάπτυξη όπως είναι η ΒΙΠΕ σε ανοιχτού και κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων .

Ο  επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών Βασίλης Κυριακάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πολιτική της να δημιουργήσει αποθήκες ψυχών για τους πρόσφυγες. Τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε  στο προσφυγικό πρόβλημα  χωρίς  να  αναζητούμε τις αιτίες  που δημιουργούν ξεριζωμένους και χωρίς  να καταδικάζουμε τις πολιτικές αυτών των χωρών  που δημιουργούν  και συντηρούν πολέμους καθώς και  την  συμφωνια ΕΕ-Τουρκίας  που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Πρότεινε τη συνεργασία με τους γειτονικούς δήμου και δημιουργία μικρών δομών φιλοξενιας  με αξιοποιηση προγραμμάτων για   φιλοξενία των προσφύγων σε  ενοικιαζόμενες κατοικίες και ξενοδοχεία της περιοχής .

Ο επικεφαλής της παράταξης ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ  και αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στασινός   τόνισε πους είναι αντίθετος στη δημιουργία  hot-spot  στην περιοχή της Μαυρομαντήλας  και υπερψηφίζει τις προυποθέσεις που   βάζει  ο Δήμαρχος Λαμιέων για  την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στους  πρόσφυγες ενώ ζήτησε να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων Δήμων για τη φιλοξενια  προσφύγων σε ενοικιαζόμενους χώρους και ένταξη τους στην κοινωνία.

 Τις κυβερνητικές ευθύνες και τις ευθύνες της ΕΕ για το προσφυγικό  πρόβλημα τόνισε  και ο  εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος αναφερθηκε σε προσχηματική συνεδρίαση πάνω σε ειλημμένες αποφάσεις.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  ήταν  παρόντες οι βουλευτές  Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, Θέμης Χειμάρας, Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Θανάσης Κυρίτσης. Επίσης,  εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης  καθώς και ο κ. Μολιώτης εκπρόσωπος των  βιομηχάνων που είναι εγκαταστημένοι στη ΒΙ.ΠΕ  Λαμίας για να εκφράσουν την αντίθεση τους στη  δημιουργία δομής στη Μαυρομαντήλα.

Ολόκληρη η συνεδρίαση του ΔΣ Λαμιέων


 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment