Δήμος Λαμιέων: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η ίδρυση του «Δικτύου Θερμοπυλών»

Την Έγκριση Ίδρυσης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2500 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και διακριτικό τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων στη χθεσινή του συνεδρίαση (30/11).

Αντικείμενο του «Δικτύου  Θερμοπυλών» στο οποίο θα συμμετέχουν η Περιφερεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Λαμιέων και ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων και  θα έχει διάρκεια 10 ετών με δικαίωμα παράτασης,  θα είναι η οργάνωση εορταστικών και επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών καθώς και άλλων δράσεων  όπως  η ευρύτερη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών.

Η πρωτοβουλία αυτή θα κινείται παράλληλα με τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον γιορτασμό των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών με επικεφαλής το ίδρυμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. 

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι πρόσφατες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αποτελούν ένα κορυφαίο γεγονός για τον χαρακτήρα αυτών των εκδηλώσεων, όμως σε κάθε περίπτωση ο Δήμος της Λαμίας πρέπει να είναι και πρωταγωνιστής. Έχει ξεκαθαριστεί θεσμικά, όπως άλλωστε δηλώθηκε μέχρι τώρα ότι οι τοπικοί φορείς, όπως οι δήμοι, μπορούν να κάνουν τις δικές τους εκδηλώσεις και να δώσουν το δικό τους χρώμα στις εκδηλώσεις. Θα υπάρχουν βέβαια κάποιες κεντρικά μεγάλες εκδηλώσεις. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε να διασφαλίσουμε το χαρακτήρα τους και να εκπληρώσουμε το εθνικό μας χρέος απέναντι στις Θερμοπύλες, αλλά και να δώσουμε το δικό μας χρώμα σε όλη αυτή την προσπάθεια. Συνεργαζόμαστε μέσα από ένα δίκτυο, το οποίο προτείνουμε σήμερα, με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με τον Δήμο Αλιάρτου, για να τιμήσουμε τους 700 Θεσπιείς και να προβάλλουμε έτσι ως ενιαία οντότητα η μάχη των Θερμοπυλών και τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια από αυτή τη μάχη. Επιδίωξη μας ήταν να είναι και ο δήμος της Σπάρτης να ενταχθεί σε αυτή τη προσπάθεια.»

Θετική ψήφο  στην εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραϊσκου έδωσαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της παράταξης του κ, Στασινού με  επι μέρους παρατηρήσεις ενώ κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης του Νίκου Σταυρογιάννη και της ελάσσονος αντιπολίτευσης του κ. Θωμά Στάϊκου, της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 Όπως τόνισαν στις ομιλίες τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  κ.κ. Σταυρογιάννης,  Κυριακάκης, Στάϊκος και Δελιχάς και δημοτικοί σύμβουλοι πού πήραν το λόγο είναι διαχρονικά εκπεφρασμένες οι προτάσεις τους για   την ανάγκη  ανάδειξης του ιστορικού  χώρου των Θερμοπυλών και του φυσικού πλούτου των ιαματικών πηγών της περιοχής. Διαφωνούν όμως με την  ίδρυση  μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας  τη στιγμή  που  υπάρχουν θεσμοθετημένοι θεσμοί του Δήμου όπως η » Κοινωφελής Επιχείριση»  και ικανά στελέχη που θα μπορούσαν να  εκπονήσουν και να αναλάβουν ένα πρόγραμμα δράσεων για το σκοπό αυτό.

Οπως τονίστηκε, ο Δήμος Λαμιέων με την ίδρυση του συγκεκριμένου Δικτύου εκχωρεί τις αρμοδιότητας του στο Διοικητικό  συμβούλιο μιας εταιρείας που θα  μπορεί  να λειτουργεί  με αδιαφανείς διαδικασίες και  χωρίς δυνατότητα ελέγχου από το Δημοτικό συμβούλιο που θα  το «προικοδοτεί» μάλιστα με ένα αξιόλογο ποσό.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.