Γ. Βαρουφάκης από Λαμία: Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα- Μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία

Με ανοιχτή πολιτική ομιλία- συζήτηση στο Εργατικό κέντρο Λαμίας ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη και στελεχών του ΜέΡΑ25 στη Στερεά Ελλάδα στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου  του κόμματος.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυσε τις αμεσοδημοκρατικές και  συμμετοχικές διαδικασίες που ακολουθούνται για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος στο δρόμο για το συνέδριο και  ανέπτυξε τις προτάσεις του  ΜέΡΑ 25 «για να ξεπεράσουμε τα δεσμά της δουλοπαροικίας».

Όπως ανέφερε,  το 2020 θα είναι το έτος πλειστηριασμών.  Η τρόικα απαίτησε, και οι κυβερνώντες αποδέχτηκαν την άρση της προστασίας της 1ης κατοικίας από τον Απρίλιο. Το σχέδιο «Ηρακλής» που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο για πώληση των κόκκινων δανείων  στα  ξένα funds ήταν ο προπομπός. Η καταιγίδα των πλειστηριασμών θα δώσει το τελικό χτύπημα στους μη προνομιούχους  δημιουργώντας νέα ανεργία, νέα ανασφάλεια, περιορισμό κατανάλωσης και μικρομεσαίων επενδύσεων. Αυτές  οι διαδικασίες θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω της τράπεζες και η ελληνική οικονομία  θα εισέλθει σε ένα νέο «φαύλο κύκλο» . Το ΜέΡα25  σε αντίθεση από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που πιστεύουν ότι δεν  υπάρχει εναλλακτική  από τις αγοραίες λύσεις υπαγορευμένες από την τρόικα,    θεωρεί ότι υπάρχουν άμεσα εφαρμόσιμες  ορθολογικές εναλλακτικές.  Πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει και να θεσει σε  διαβούλευση την προταση του για τα «κόκκινα δάνεια» που πιστεύει ότι   μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα εθνικής σημασίας βάζοντας τους πολίτες μπροστά από τους κερδοσκόπους .Μια πρόταση, που μπορεί να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τα ακίνητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την εκποίηση και να  δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εξυγιανθούν.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος ανέφερε ότι αυτό γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για επιστροφή στην κανονικότητα είμαστε στο 4ο μνημόνιο το οποίο  είναι πιο ύπουλο και πιο σκοτεινό.  Έχουμε νέες απολύσεις, ελαστικές και εργολαβικές σχέσεις εργασίας,  η φυγή των νέων στο εξωτερικό συνεχίζεται, οι ανισότητες διευρύνονται τα αρπακτικά κερδίζουν  και η ψευτομεγέθυνση  παρουσιάζεται για ανάπτυξη. Αναρωτήθηκε πως η Ελλάδα  θα μπορέσει  να επιτύχει τους στόχους για τα  δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα στα έχει δεσμευτεί σε μια συγκυρία  που η ευρωπαϊκή  και διεθνής οικονομία επιβραδύνεται.

«Να μην τους αφήσουμε να θριαμβολογούν για την καταστροφή.    Να μην πτοούμαστε από το αφήγημα της κανονικότητας που προβάλλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ που αγνοούν ή λοιδορούν το ΜέΡΑ25. Ο ελληνικός λαός δεν μασάει κουτόχορτο. Ξέρει να τιμωρεί. Εμείς σε συνεργασία με το DIEM 25 που έχει απλωθεί σε πολλές χώρες έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε  πράγματα, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία.  Θα μπορέσουμε  να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των συστημικων καναλιών  Θα κριθούμε από την ποιότητα του λόγου μας, την ικανότητα  μας να μείνουμε ενωμένοι, ακολουθώντας το δίπτυχο «Ανυπακοή και  δημιουργικές , εποικοδομητικές προτάσεις» πρόσθεσε.

 Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων μελών και φίλων αναφορικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό.

 Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο «φιάσκο» των τελευταίων χρόνων τον East Med και  τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ με τις πολυεθνικές για την εξόρυξη των υδρογοναθράκων , διαδικασία  που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ,  αποδημώντας τα επιχειρήματα που προβάλλονται, τόσο για  τα οικονομικά όσο και τα γεωπολιτικά  οφέλη που θα έχει η χώρα μας .

 Αναφορικά με το μεταναστευτικό  ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 υπογράμμισε  πως «η μεγαλύτερη απειλή που έχουμε σαν χώρα είναι όχι από του  πρόσφυγες που έρχονται αλλά  από τους νέους μας που φεύγουν». Πρόκειται για κρίση ελληνική αλλά και της Ευρώπης που έχει κλείσει τα σύνορα. Επισήμανε ακόμη τις απαράδεκτες συνθήκες  στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στα νησιά τους οποίους   η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει στην ενδοχώρα  δημιουργώντας  παρόμοια άθλια κέντρα 2000 ατόμων και εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι οι πρόσφυγες να μοιραστούν   κατά μικρές ομάδες σε όλη τη χώρα ιδιαίτερα στα ερημωμένα χωριά που έχουν ανάγκη εργατικά χέρια, να βοηθηθούν στα πλαίσια της ανθρώπινης αλληλεγγύης και να τους δοθεί η δυνατότητα να παράξουν συμβάλλοντας στην ελληνική οικονομία.

Το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ και Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος  του είχε ενημερωτικές συναντήσεις  με τον Δήμαρχο Λαμιέων Ευθ. Καραϊσκο,   με  τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κυρμανίδη , τη Διοίκησή του Εργατικού Κέντρου  Φθιώτιδας,  τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Επαγγελματιοβιοτεχνών. Ακολούθησε διευρυμένη συνέλευση των Προσωρινών Συντονιστικών Επιτροπών Στερεάς Ελλάδας του ΜέΡΑ25 (Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.