Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά: Αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών για τη φύση είναι αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο επενδυτικός παροξυσμός που απειλεί να ισοπεδώσει το περιβάλλον, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες και να ορίσει συνολικά ένα νέο τοπίο στην ιστορία εκμετάλλευσης ανθρώπου και περιβάλλοντος, βρίσκεται σε μία ταχύτατη διαδικασία κλιμάκωσης. Διαδικασία που ορίζεται τόσο από τα βήματα που σφράγισε ο νέος αντιπεριβαλλοντικός νόμος, όσο και από την αγωνιώδη προσπάθεια του καπιταλισμού να ορίσει νέα πεδία κερδοφορίας για να ξεπεράσει τη βαθιά του κρίση.

Η ταχύτατη προώθηση των σχεδιασμών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σχεδόν σε όλη την επικράτεια (βλ. Κυκλάδες, Άγραφα, Ν. Πήλιο, Ν. Πίνδο – Ασπροπόταμο, Οίτη, Βοιωτία – Ελικώνας και Κιθαιρώνας κτλ), η κλιμάκωση των σχεδιασμών για την καύση σκουπιδιών (βλ. Βόλο, Θεσσαλονίκη ), οι μεθοδεύσεις για την βαθύτερη ιδιωτικοποίηση των νερών (βλ. Σταγιάτες Πηλίου) και η διαρκής οριοθέτηση του φυσικού και δημόσιου χώρου (βλ. απαγορεύσεις σε πλατείες, σε διαδηλώσεις κτλ), αποτελούν το υλικό αποτύπωμα των παραπάνω.

Δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται Δήμος Δελφών και Περιφέρεια.

Ανοίγουν το δρόμο για την εκμετάλλευση από ιδιωτική εταιρία του νερού του «Μέγα Ρέματος» μεταξύ Καστελλίων και Καλοσκοπής στη Φωκίδα, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενάντια στη θέση (από το 2018) των κατοίκων και την απόφαση των τότε τοπικών συμβουλίων των δύο χωριών καθώς και του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δελφών που είχαν τοποθετηθεί αρνητικά, υλοποιούν κατά γράμμα σε τοπικό επίπεδο, τις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού ,των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος.

Ξεπουλούν στον ιδιώτη «επενδυτή» τους υδάτινους πόρους της περιοχής για 30 χρόνια «αντί πινακίου φακής» (10.000 ευρώ και δύο μόνιμες θέσεις εργασίας ως ανταποδοτικά οφέλη) και οδηγούν σε σταδιακή καταστροφή το οικοσύστημα, με επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και κατ’ επέκταση στην ύδρευση και άρδευση των γύρω χωριών (πέντε Κοινοτήτων), στους κτηνοτρόφους, τους αγρότες κλπ της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουμε κάθε τέτοια «επένδυση» με πάνω από 30 ευρώ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα τιμολόγια του ρεύματος όλο και αυξάνονται.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται με την χαμηλότερη τιμή στον πολίτη.

Η νέα αυτή εποχή δε σφραγίζεται όμως μόνο από την επιθετικότητα των δυνάμεων της αστικής πολιτικής. Σφραγίζεται και από την εκδήλωση σκληρών αγώνων με διάρκεια και μαχητικότητα στους οποίους πρωτοστατούν οι τοπικές κοινωνίες. Οι συγκρούσεις των κατοίκων της Τήνου, της Άνδρου, οι κινητοποιήσεις στην Οίτη και αλλού αποτελούν συνέχεια των μεγάλων συγκρούσεων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα και των μεγάλων αγώνων του λαού του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νερών του Πηλίου κ.α.

Η διάρκεια αυτών των αγώνων και η κλιμάκωση τους τόσο σε μορφές πάλης όσο και στη στοχοποίηση των πυλώνων της αστικής πολιτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πανελλαδική και συντονισμένη εξάπλωση του αγώνα για τη γη και την ελευθερία. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των σχεδιασμών για τη μετατροπή του φυσικού πλούτου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών σε πεδία κερδοφορίας για μια χούφτα επιχειρηματικών συμφερόντων.Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά στηρίζει τις πολύμορφες κινηματικές δραστηριότητες που εκδηλώνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας, όπως οι συναντήσεις αγώνα στις κορυφές των Αγράφων που οι εργολάβοι δρομολογούν στα “μουλωχτά” το καταστροφικό τους έργο, με νέο σταθμό την πορεία στην Οξυά, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βαρδούσια.

Παλεύουμε για την ενοποίηση των ρευμάτων αντίστασης ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, σε ένα γιγάντιο ποτάμι ανατροπής, που δε θα αμφισβητεί απλά τους κυρίαρχους σχεδιασμούς, αλλά θα φιλοδοξεί να ορίσει ένα νέο πεδίο πραγμάτωσης των αναγκών και δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, σε σύγκρουση με τους δρόμους που επιβάλλουν σήμερα οι πολυεθνικές, οι τοπικοί τους εμπορικοί αντιπρόσωποι που κρύβονται πίσω από τους τίτλους των δημάρχων και των περιφερειαρχών και τα εκάστοτε κυβερνητικά δεκανίκια.

Αντιστεκόμαστε στην παρέμβαση στο παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Απαιτούμε την ακύρωση των αιτήσεων για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων στα Άγραφα, στην Οίτη, στα Βαρδούσια, στη Βοιωτία – Ελικώνας και Κιθαιρώνας όπως και στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας (Δίρφη, Κοτυλαία όρη), στη Σκύρο κλπ.

Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας του «Μέγα Ρέματος» στη Φωκίδα.

Συμμετέχουμε στην πορεία ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οξυά στα Βαρδούσια, που θα γίνει την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, συγκέντρωση στο Ορειβατικό Καταφύγιο Οξυάς, ώρα 11 το πρωί .

Καλούμε το λαό της Στερεάς σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα για τη ζωή, το περιβάλλον και την ελευθερία. Ο αγώνας αυτός κρίνεται σήμερα και από εμάς.

Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment