79ο Φεστιβάλ της Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στο «All the Beauty and the Bloodshed»

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του 79ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το αμερικανικό ντοκιμαντέρ «All the Beauty and the Bloodshed» της Λόρα Πόιτρας βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Το ντοκιμαντέρ βαθιά πολιτικό,  πραγματεύεται τη ζωή της σπουδαίας φωτογράφου και ακτιβίστριας  Ναν Γκόλντιν, αλλά πηγαίνει πολλά πιο βήματα πιο πέρα   συνδυάζοντας το ατομικό τραύμα με το συλλογικό και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Η γαλλική ταινία «Saint Omer» της Alice Diop βραβεύτηκε με το Ασημένιο Λιοντάρι. Στην ταινία η σενεγαλικής καταγωγής Γαλλίδα σκηνοθέτης πραγματευεται την πραγματική ιστορία μια παιδοκτονίας στην επαρχιακή πόλη του τίτλου και γίνεται η αιτία για να μετατρέψει  την αίθουσα του δικαστηρίου σε ένα πεδίο μάχης, όπου συγκρούονται όλες οι ιδέες και οι προκαταλήψεις για το φύλο, τη φυλή, τη μόρφωση, τη μητρότητα και τις βασικές αξίες του δυτικού πολιτισμού με έναν απρόβλεπτα συναρπαστικό τρόπο.

Η αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, το δεύτερο βραβείο της καριέρας της στην Βενετία, για την ερμηνεία της στον ρόλο της διευθύντριας ορχήστρας στην ταινία «Tár» του Todd Field.

Ο ιρλανδός Κόλιν Φάρελ έλαβε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του τρυφερού αγρότη στην μαύρη κωμωδία «The Banshees of Inisherin» του συμπατριώτη του Martin McDonagh.

Με ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ της Βενετίας τιμήθηκε ο φυλακισμένος ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει στην Βενετία για να συνοδεύσει την ταινία του «Οι αρκούδες δεν υπάρχουν».

Η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «Bones and All» κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας αλλά και εκείνο για το Νέο Τάλεντο για την ερμηνείας της Τέιλορ Ράσελ.

Τέλος η ταινία «Jang-e Jahani Sevom (World War III)» του Χουμάν Σεγιέντι κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα Ορίζοντες.

Τα βασικά βραβεία

Χρυσός Λέων Καλύτερης Ταινίας: «All the Beauty and the Bloodshed» της Laura Poitras (ΗΠΑ)

Αργυρός Λέων-Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και Λέων του Μέλλοντος-Καλύτερη Πρώτη Ταινία: «Saint-Omer» της Alice Diop (Γαλλία)

Αργυρός Λέων -Βραβείο Σκηνοθεσίας: στον Ιταλό Luca Guadagnino για την ταινία «Bones and all».

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: στην Αυστραλή Cate Blanchett για τον ρόλο της στο «Tàr» του Todd Field.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: στον Ιρλανδό Colin Farrell για τον ρόλο του στην ταινία «The Banshees of Inisherin» του Martin McDonagh.

Βραβείο Marcello Mastroianni του αναδυόμενου ή της αναδυόμενης ηθοποιού: στην ηθοποιό Taylor Russell για τον ρόλο της στην ταινία «Bones and all» του Luca Guadagnino.

Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: «Οι Αρκούδες δεν υπάρχουν», του Τζαφάρ Παναχί (Ιράν)

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: «The Banshees of Inisherin» του Ιρλανδού Martin McDonagh.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.