Τα βραβεία του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Το 25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  ολοκληρώθηκε την,Κυριακή 12 Μαρτίου, κάτω από τη βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.  Σε ένδειξη σεβασμού το Φεστιβάλ ματαίωσε την τελετή λήξης, όπως ματαίωσε την τελετή έναρξης και τις εορταστικές του εκδηλώσεις.

Τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος κέρδισε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού των Χέμπα Χαλέντ, Ταλάλ Ντερκί και Αλί Γουαζί και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στέλνει αυτομάτως την ταινία στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Μέσα από τη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας το Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού περιγράφει με ακρίβεια τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας: η βαθιά ριζωμένη έμφυλη βία και πατριαρχική καταπίεση».

Ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ:

Τι δεν είμαι της Τούντε Σκόβραν

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Το Τι δεν είμαι είναι ένα ντοκιμαντέρ που επανακαθορίζει με τρόπο θαρραλέο τη σημασία του να γεννιέσαι θηλυκό ή αρσενικό, μέσα από ένα έντονα συναισθηματικό και επιδραστικό κινηματογραφικό ταξίδι».

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε και θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα στους θεατές να ανακαλύψουν ελληνικές ταινίες, οι οποίες καταπιάνονται με θέματα που μας απασχολούν όλους, το Φεστιβάλ  παρατείνει  έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου τις online προβολές των ταινιών των τμημάτων Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη (online.filmfestival.gr).

Αναλυτικά τα βραβεία του 25ου  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

στο σύνδεσμο: https://www.filmfestival.gr/el/all-news/28390-ta-vraveia-tou-25ou-festival-dokimanter-thessalonikis

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.