Στη μνήμη του φίλου και γνήσιου ρεμπέτη Μπάμπη Μώκου

΄Εφυγε στα 71 χρόνια ο φίλος και τακτικός συνεργάτης της ιστοσελίδας μας Χαράλαμπος (Μπάμπης)  Κ.  Μώκος).  

Μας είχε τηλεφωνήσει  την περίοδο της καραντίνας να πάμε μέχρι τα Αλεπόσπιτα -στο όμορφο καταφύγιο του μετά τη συνταξιοδότηση  του- για να  μας χαρίσει το καινούργιο του βιβλίο «Άτιμη…Κενωνία». » Όταν κατέβεις Λαμία,  μας το φέρνεις, να πιούμε και κανένα τσιουράκι», απάντησα. » ΄Έχω πρόβλημα  με το πόδι μου, δεν μπορώ να περπατήσω» είπε αλλά ο νους  δεν πήγε στο κακό…

Έφυγες πριν προλάβουμε να τα ξαναπούμε…  Μας άφησες αναμνήσεις από αξέχαστες ρεμπέτικες βραδιές,  ενδιαφέρουσες συζητήσεις  επί παντός επιστητού  και τα  καταπληκτικά χρονογραφήματα σου.

Κάπου εκεί ψηλά   είμαι σίγουρη ότι   θα συνεχίσεις να παίζεις το μπαγλαμαδάκι σου παρέα με  άλλους γνήσιους ρεμπέτες.

Καλό σου ταξίδι!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι thumbnail_BOOK3-copy-copy.jpg

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όπως ο ίδιος  διηγείται στο παρακάτω άρθρο του,  ο Μπάμπης είχε το όνομα  του θείου του αντάρτη  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΩΚΟΥ (Καλία), από το Μαυρολιθάρι Φθιώτιδας, αξιωματικό της Σχολής Ευελπίδων και λοχαγό του ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε μαζί με άλλους 33 πατριώτες στις 5 Γενάρη 1944, σε ενέδρα Γερμανών.

Ο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» και «ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ». Του Μπάμπη Μώκου

Χαρά Παρμενοπούλου

 Ας αποχαιρετήσουμε τον Μπάμπη Μώκο με μια από τις δεκάδες όμορφες ιστορίες του για τη μεγάλη του αγάπη, το ρεμπέτικο τραγούδι

«Αυτό το …Αχ!..».-Η…ΚΡΕΜΜΥΔΑΡΟΥ.-Περιοδολόγηση στο ρεμπέτικο Νο 1. Του Μπάμπη Μώκου

«Αυτό το…αχ , δεν ειν’ φωτιά
να πιώ νερό να σβήσει.
Μον’ είναι πόνος στην καρδιά
και θα με… τυραγνίσει!..».-

(Σαμπάχικος Μανές).-

Σωτήριον έτος 1926. Αν η Κοκκινιά της προσφυγιάς θεωρείται η …βυζομάνα του Σμυρνέικου, μιά άλλη πειραιώτικη περιοχή, η Δραπετσώνα (η Κρεμμυδαρού), αναδεικνύεται σε …μήτρα του …καθαρού ,του «Πειραιώτικου Ρεμπέτικου» τραγουδιού.Εδώ,κάτω απ’ τη γέφυρα ,τα κλαρίνα ,τα ούτια και τα σαντουροβιόλια σιγά-σιγά παύουν, τελειώνουν.

Βασιλιάς πλέον είναι εδώ το μπουζούκι και…πρίγκηπας ο μπαγλαμάς.Η συνοικία

οικιστικά ασυνάρτητη ,σχεδιαστικά ανύπαρκτη,βρώμικη τρισάθλια, με αντιφάσεις,πληθυσμιακά προσφυγική και άλλη πολυπικοιλότητα,στεγασμένη άτσαλα, ακανόνιστα  σε πρόχειρα αυτοσχέδια παραπήγματα και παράγκες .

Λασποδρόμια , καλντερίμια, χαμόσπιτα , ρούχα απλωμένα στο σύρμα και ,πουνκαι που,κανένα γεράνι , μπροστά σε καμιά υποτυπώδη μικρή αυλούλα, σε γκαζοντενεκέ, σε χρώμα ,όπως το αίμα , λαμπερό και κατακκόκινο να θυμίζει τη ζέση για ζωή και…την ομορφιά.

Η Δραπετσώνα της απόγνωσης ,των απόκληρων ,των κατατρεγμένων , μέσα στη σκόνη των στενοσόκακων ,των ανυπαρκτων υποδομών υγιεινής,της λάμπας του φωτιστικού πετρέλαιου, στη δίνη της αυθαιρεσίας, του τσαμπουκά, του δίκιου του ισχυρότερου,του περιθώριου, της ανυποληψίας.Με τις μικρότητες και το μεγαλείο της,τις ζηλοτυπίες και τη μεγαλοφροσύνη, τις χαρές και τα βάσανά της.  Ενας χώρος. άλλη νοοτροπία, άλλη κοινωνία , άλλη εθιμικότητα.

Καμιά τρακοσαριά μέτρα απ’ τα Βούρλα και το Καστράκι και δίπλα στον Αη- διονύση, γεμάτη από πρόσφυγες, λασπουριά, τεκέδες ,μουσικά καφενεία «ιδιότροπα» ,όπως του Μπάτη, με τον δικό της νόμο, δικά της μπερεκέτια.

Γυρίζεις τη ματιά και 100 μέτρα στα αριστερά σου «Η ΚΟΡΙΤΣΙΕΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ», το μεγαλύτερο μπορντέλο των Βαλκανίων , με περισσότερες από 50 γυναίκες ,κάθε καταγωγής και ηλικίας.Και γύρω-γύρω ,οι αγαπητικοί, οι νταβαντζήδες, οι προαγωγοί ,οι …προστάτες , με βασικό στέκι το καφενείο της Μπουρδούσαινας,που είναι «μεγαλοτσατσά «, αλλά , άμα -λάχει , λέει και το φλυντζάνι..

Από τη μιά μεριά το προσφυγικό συνάφι που προσπαθεί να συμμαζέψει τα…ασυμμάζευτα, να βάλλει ένα κεραμίδι στο κεφάλι του ,να επιζήσει εστω και υποτυπωδώς με τα βασικά , τα αναγκαία κι’ απ’ την άλλη …άλλος κόσμος .Ο κόσμος των ντόπιων , επιφυλακτικών και …δύσπιστων.

Η «πιάτσα» της άγριας, της ανυποχώρητης, της γνήσιας μαγκιάς , όπου οι αμανέδες και τα σμυρνοτράγουδα.. δραπετεύουν τα βράδια από κάποιο ανοιχτό παραθυρόφυλο και πασχίζουν να …χαστουκίσουν  με μανία τη μιζέρια και την κακομοιριά.

Οπου όμως το σέβας στην οικογένεια και η σιωπή στους γεροντότερους αποτελούν στοιχεία μιας άλλης εμφανέστατης κοινωνιοεθιμικής διάστασης , με προέλευση-καταγωγή  κυρίως απ’ τη Σμύρνη , όπως εκεί την ήξεραν και την καταλάβαιναν . Οπου ,οι περισσότεροι, πικραμένοι , ξεχασμένοι απ’ το Θεό, βασανισμένοι , απόκληροι , όντας αγράμματοι -κυρίως οι ντόπιοι-και μη μπορώντας να εξηγήσουν  το γιατί της προέλευσης, της υπόστασης , τη συγκυρία της φτωχοζωής τους , αρνούνται τα πάντα και από άγνοια διερμηνείας , θεοποιούν
την τύχη , τη μοίρα , το πεπρωμένο τους , κάνοντας αντίσταση στον …εαυτό τους.Και ξεσπούν μετατρέποντας αυτή την αντίσταση  σε οργή , σε πείσμα , σε μένος , σε απόλυτη εναντίωση απέναντι σε κάθε μορφής κυρίαρχη ιδέα , σε κάθε μορφής εξουσία.Ντόπιοι και πρόσφυγες είναι τώρα …ενα. Η φτώχεια και η ανέχεια ενώνει. Μαζί μ’ αυτά  τους χαρακτηρίζει ενα αίσθημα βαθύτερης αλληλεγγύης και έχουν σαν όνειρο να μπορέσουν να ζήσουν, ξεπερνώντας τη δοκιμασία και τα πάθη που τους σπαράσσουν.

Νυχτώνει. Μαζεύονται τα γυναικόπαιδα στα χαμόσπιτα, κουρνιάζουν.Παραέξω το αντρίκιο σεργιάνι και τα μπερεκέτια. Τα σαντουροβιόλια έχουν μπεί τώρα στο πλάι. Οτι ακούγεται είναι …πεννιά.Τζουράδες ,μπουζούκια, μπαγλαμάδες βγαίνουν απ’ την …κρυψώνα- τη γωνιά στα γλεντζέδικα ελάχιστα στέκια, τους τεκέδες και τα καταγώγια και οι πεννιές αρχίζουν …πόλεμο -μάχη με τη μοίρα, τα καθημερινά βάσανα.

Στο καφενείο του Μπάτη, ανάμεσα σε καπνούς ,πιοτά και …λιβάνια , κάποιος …ζυγιάζει βήματα και συναισθήματα , πασχίζοντας να συντρίψει τελειωτικά ,ακόμα περισσότερο, την ηδη …θρυμματισμένη μοίρα του , μέσα από ένα βαρύ σφοδρό ζειμπέκικο και πενιά γλυκειά, αλλιώτικη στακάτη και… ντουζενάτη. Που παλεύει μέσα του να κατανοήσει τον παραλογισμό του κόσμου, ενός άλλου κόσμου που τον περιτριγυρίζει.Να δώσει νόημα , να ξορκίσει τη μιζέρια του , να θυμηθεί κάποιον ανεκπλήρωτο  έρωτα που τον έχει τσακίσει, να δώσει κλώτσο στην αδικία του …παλιοντουνιά, της …παλιοκοινωνίας.Να εναντιωθεί με κάθε τρόπο απόλυτα σε ό,τι και σε όποιον τον φωνάζει …λούμπεν, υποπρολετάριο, περιθωριακό, χαμίνι , κουτσαβακι.

Στη Δραπετσώνα δεν υπάρχουν κουτσαβάκια, μάγκες υπάρχουν ,που σιχαίνονται τον παλιό κουτσαβάκικο …νόμο και τον χτυπούν ανελέητα.

Για να περπατήσεις στην Κρεμμυδαρού , πρέπει να σε… γνωρίζουν τα…χαλίκια, οι πέτρες , τα καλντερίμια της. Κι’ αν θές να κρυφτείς, πάλι εδώ περπάτα ,αφού, ετσι κι’ αλλιώς, δεν θα φαίνεσαι μέσα στη σκόνη ,στη …νεφοσκιά.

Στην περιοχή για να σε σέβονται ,πρέπει να σε…φοβούνται.Η τοποθεσία  έχει δυό «βάλες». Βάλη ,λένε τον ορμίσκο,τον μικρό φυσικό κολπίσκο -λιμανάκι ,όπου οι γύρω δένουν τις μικρές βαρκούλες τους ,ωστε χαράματα-πρωί,πρωί , να σαλπάρουν για καμμιά σαρδέλλα,σπάρο ,γαύρο, καμιά ζαργάνα. Μέχρι την Κούλουρη ,όχι παραπέρα.

Αποβραδίς τ’ αλάνια …ματιάζουν νοσταλγικά τη θάλασσα, τα πίνουν αβέρτα κι’ όταν σιμώσει η ώρα κι’ αρπάξει φωτιά το …μυαλό , αρχίζουν τα νιαβέτια , τα σαμπάχια , τα καραντουζένια και «άλλα», που συνοδεύουν τα γλέντια, τη χαρά,τη λύπη , τα  σεκλέτια , το μεράκι , τους νταλγκάδες ,αλλά και τη…μοναξιά τους.

Πολλές από τις συνήθειες κυρίως των προσφύγων ,είναι αστικού πληθυσμού,αφού οι πρόσφυγες που πρωτοεγκαθίστανται εδώ ησαν κυρίως μεσοαστοί.Ανθρωποι που με μοναδική περιουσία ένα «μπογο» στον ώμο γεμάτο με λιγοστά απαραίτητα , τις φωτογραφίες γονιών και προγόνων ,που κατάφεραν να γλυτώσουν από την τουρκιά και να φθασουν να …κατακάτσουν σε τούτη την ελλαδίτικη γωνιά, ασθμαίνοντας ,μα ,προς το παρόν,ευχαριστημένοι ικανοποιημένοι που ξέφυγαν από την τσέτικη κόψη του αλλόπιστου δρεπανομαχαιριού. Και που άφησαν πίσω μιά άλλη ζωή , της εργατικότητας,της ανεμελιάς , της καλοπέρασης , του μεγαλείου της ανυπέρβλητης νοικοκυροσύνης.

Που όμως δεν ξέχασαν  τους «ζαιρέδες», τα καπηλειά, τα γλέντια και τους περίφημους αμανέδες ,το σεβνταλίδικο πονεσιάρικο τραγούδι τους.Αυτό ήξεραν , αυτό έμαθαν ,αυτό έφεραν και αυτό τραγουδούν ακόμα.

Τώρα η συνοικία, είναι ο τόπος , η περιοχή όπου τα σημαντικώτερα χαρακτηριστικά του σμυρνέικου περνούν στο καθαρό ρεμπέτικο, που πασχίζει ν’ ακουστεί καθαρά , δωρικά , στακάτα και ντουζενάτα.

Ο νόμος πλέον είναι άλλος , σεβαστός και την τήρησή του …φροντίζουν , απαιτούν , οι «καλοί», ονομαστοί περιβόητοι μάγκες της περιοχής

Η τιμή της οικογένειας είναι το ύψιστο κι’ αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα προσβάλλει

που θα πειράξει σωστές οικογένειες.Γυναίκες έντιμες μικρομάνες και η πιτσιρικαρία προστατεύονται με κανόνες «εσωτερικούς» ,αξιοπρέπειας ,που τους τηρούν όλοι απαρέκκλιτα .Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με το παιδομάνι. Αν εδώ πειράξεις παιδί ,είσαι να φεύγεις, ν’ αλλάζεις γειτονιά.

Το «τόξο», η διαδρομή της μαγκιάς είναι Πλατεία Καραισκάκη,. Λεμονάδικα , μέχρις εδώ στη γέφυρα, στη Δραπετσώνα , όχι παραπέρα.

Στα στέκια του γλεντιού γίνεται μύλος ,χαμός. Κι’ όταν έρχεται η ώρα ο μάγκας να χορέψει , υπάρχει κώδικας: Με βάση το ποιός είναι , τι «ονομα» έχει στην πιάτσα , χαίρει και του ανάλογου σεβασμού.Στην πίστα είναι μόνος .αλλος, δεύτερος απαγορεύεται να χορέψει μαζί.

Απ’ τους περιβόητους τεκέδες και τα γλεντζέδικα οπωσδήποτε θα περάσει καθημερινά η «παρέα». Και η παρέα είναι ο Βαγγέλης ο Βετούλας,ο Σωτηράκης ο Γαβαλάς η Μεμέτης,που πανελλήνια δεν υπάρχει κάτεργο-φυλακή που να μην έχει δώσει τα…διαπιστευτήριά του, ο χωραταντζής πολυτεχνίτης ,αυτοσχέδιος οδοντογιατρός και «δάσκαλος» χορού Ζώρζ Μπατέ η κατα κόσμον Γιώργος Μπάτης, ο Μάρκος ,ο Λευτέρης ο Τσαγγάρης,ο Στράτος ,ο Ανέστος ο Δελιάς ,ο Κουλουριώτης «μέγας στιχουργός» Νίκος Μάθεσης που τον λένε και ..Τρελλάκαι βέβαια ο πρώτος των πρώτων, το φόβητρο, με δυό φόνους στην πλάτη, ο ονομαστός Σκριβάνος , που όλοι τον σέβονται , αφού για 10 χρόνια «επιθεώρησε» όλες τις φυλακές της επικράτειας και που όταν μπαίνει σε καφενείο διατάζει τονμμαγαζάτορα να το …αδειάσει αμέσως, στα γρήγορα και χωρίς δεύτερη κουβέντα γιατί «γουστάρει» να πιεί τον καφέ …μονάχος του.

Λίγο πιό εκεί , απαραίτητος κι’ ο Γιοβάν Τσαούσης που όταν …σκαλώνει το

μυαλό του απ’ τον αργιλέ , παίρνει στα χέρια του τό όργανο-κάτι σαν ταμπουρά,
σαν σάζι-και παίζει…αγγέλους.Το…καταπίνει , όπως λένε οι παρατρεχάμενοι
μουσικομαστόροι.

Δίπλα κι’ άνας άλλος «μάστορης», ο μπαρμπα Νίκος απ’ τ’ Αιβαλί, που στα μουλωχτά παίρνει παράμερα το Μάρκο και τον δασκαλεύει στα πρώτα …πατήματα του μπουζουκιού.(Δεν γίνεται αλλιώς, αφού το…παιδί τα …παίρνει τα…γράμματα!..).

Στη Δραπετσώνα η συμπεριφορά της ρεμπέτισσας προκύπτει παροιμιώδης.

Εδώ και μέχρι το ’29 πρωτοδιαμορφώνεται και ο βασικός χαρακτήρας της. Ενα πρότυπο ελεύθερης γυναίκας , γυναίκας με μαγκιά και σερετιλίκι, που έχει τόλμη κότσια ,πηγαίνει ενάντια στη συμβατική ηθική , τη …μιξοηθηκή των πολλών ,που δεν χαλαλίζεται για χάρη κανενός , δεν χαρίζεται σε κανένα και που διεκδικεί θέση και δικαιώματα ίσια με αυτά του αρσενικού μάγκα .Μιάς γυναίκας όχι ξιπασμένης ,μα υπέρτατου θηλυκού που όμως αυτή και μόνον αυτή κάνει τις επιλογές της ακόμα και στα προσωπικά της.Ετσι στη ρεμπέτικη ζωή έχει θέσηκυρίαρχη. Κι’ ας τη λένε οι πονηροί συντηρητικοί άνοες «παστρικιά», αλανιάρα.

Τόσα ήξεραν, τόσα έλεγαν .Και ύστερα βγήκαν και κάτι όψιμοι «λεξικογράφοι»- ετυμολόγοι και (δυστυχώς) ως τα σήμερα ταυτίζουν τα αλάνια και τις αλανιάρες με την προστυχιά , την αλητεία.

Αλάνι , η αλανιάρα (από το τούρκικο Αλάν), για τη ρεμπέτικη παρασημαντική νοοτροπία σημαίνει ζωή ασύμβατη,μποέμικη, γλεντοκοπιά.Και η αλανιάρα ήταν αυθεντική γυναίκα , απόλυτα αυτόνομη, δεν ήταν του σχοινιού και του…παλουκιού,όπως ηθελαν και μεχρι σήμερα ωρισμένοι εννοιολογικά την παρουσιάζουν.Και οι αρσενικοί  την υπολόγιζαν , την εκτιμούσαν , τη σέβονταν.

(Σημ:Από 1970 και δώθε , πάμπολλοι ρεμπετοενδιαφερόμενοι,κυρίως αστοί , καθηγητάδες  και άλλοι, ασχολούνται με την κοινωνιολογία του ρεμπέτικου.Πως όμως να καταλάβει το είδος ένας αστός , αφού τα βιώματα και οι προσλαμβάνουσες  που έχει είναι αλλιώτικες; Γι’ αυτούς υπάρχει ένα μήνυμα : Το ρεμπέτικο ηταν  και θα είναι απόλυτα ταξικό τραγούδι. Για να το ξέρεις ,πρέπει να το ζήσεις. Είναι νοοτροπία και πράξη. Τα υπόλοιπα είναι …θεωρίες)..-

Στα στέκια, τα μουσικά καφενεία και τους τεκέδες μπαίνουν μάγκες και δοκιμασμένες -τεσταρισμένες «εγκεκριμένες » καθαυτό  ρεμπέτισσες «γιαμπουκλούδες». (Πόρνες και «γυναικωτοί » απαγορεύεται να πατήσουν .Είναι νόμος.Τώρα τί γίνεται αλλού, παραπέρα, είναι αλλου…ιερέως ευαγγέλιο).

Πολλά, πάρα πολλά μπορεί κανείς να γράψει και να πεί για τη Δραπετσώνα.

Τη συνοικία που αγκάλιασε καυμούς πόνους, βάσανα , αλλά  που επέδειξε υπέρτατη αλληλλεγγύη και ανθρωπιά και που πάνω στη λασπουριά της αποτυπώθηκε  ανάγλυφα και ολοκάθαρα μιά λέξη:Η Ελπίδα. Η ελπίδα της φτώχειας και της προσφυγιάς για μιά καλλίτερη ζωή. Μιά ζωή από την αρχή.

Κι’ αφού οι πρόσφυγες έφεραν τα «καλά»  από εκεί που ήρθαν ,είπαν και οι αρχικά επιφυλακτικοί ντόπιοι πως «το αίμα , νερό δεν γίνεται» και έτσι μόνιασαν και έγινα όλοι …ένα , παραμερίζοντας διαφορές και κοινωνικές αντιθέσεις. Και εζησαν και ζούν μαζί κοντά 90  χρόνια τώρα .Και νοικοκυρεύτηκαν και δημιουργησαν κι’ όπως όλοι οι Πειραιώτες πρ΄΄οκοψαν και , γιατί όχι, μέχρι σήμερα συνεχίζουν να …αναπολούν , να τραγουδούν και να ..ονειρεύονται.

Αυτή ήταν » Η ΚΡΕΜΜΥΔΑΡΟΥ» με τους νταήδες , τους γνήσιους μάγκες ,τους τεκέδες , τα γλέντια , τα μπερεκέτια, τις μουσικές της , όπου σαν μεράκι πρωτομπήκε και κάθισε ο αυθορμητισμός  και ο ερασιτεχνισμός στο μπουζούκι κι’ απ’ τη άλλη πόρτα βγήκε …επάγγελμα.Που απο εκεί βγήκε «Αυτό το…Αχ!».

Οσο για τους ρεμπέτες , αυτοί φορτωμένοι τα πάθη, το ταλέντο, το μεράκι , τα όργανα (τα ζητιανόξυλα όπως τα έλεγαν ) , χωρίς να …ρεζιλέψουν την τρέλλα τους τράβηξαν για του Τζελέπη…..

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.