Ο Νίκος Ορφανός νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης

απόφαση του Δ.Σ., σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, αποφασίστηκε να προσληφθεί ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, ο Νίκος Ορφανός μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων και προέδρου του ΔΣ Θύμιου Καραΐσκου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι υποψήφιοι για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, κατατάχτηκαν με την εξής σειρά :

Νίκος Ορφανός 1ος
Κωνσταντίνος Κυριακού 2ος
Νίκος Διαμαντής 3ος
Δημήτρης Μυλωνάς 4ος
Νικολέτα Βλαβιανού 5η

Ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης Θύμιος Καραϊσκος, δήλωσε σχετικά :

«….. Η επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή από το Δ.Σ. σηματοδοτεί και την νέα εποχή ενός ιστορικού θεσμού για την πόλη μας, του Δημοτικού Περιφερειακού μας Θεάτρου Ρούμελης, ενός θεσμού, που έχει συμβάλλει με μοναδικό τρόπο μέχρι σήμερα στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Λαμίας, αφήνοντας αντίστοιχο στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη ολόκληρης της χώρας μας.

Το γεγονός ότι στο σύνολο της ξεκάθαρης και ανοιχτής διαδικασία, συμμετείχαν εξαιρετικοί υποψήφιοι, πιστοποιεί ακριβώς την εμπιστοσύνη του καλλιτεχνικού χώρου, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης. Η επιλογή μας στο πρόσωπο του Νίκου Ορφανού, ως νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης σε καμία περίπτωση δε μειώνει κανέναν άλλον από τους συμμετέχοντες, αλλά συγκλίνει και ταυτίζεται με το περίγραμμα της επόμενης περιόδου για το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη με καλλιτεχνική πορεία τριών δεκαετιών στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με υψηλού επιπέδου εμπειρία και κατάρτιση, ενός ανθρώπου με καταγωγή από την πόλη μας, που γνωρίζει και αγαπάει τη Λαμία και το Θέατρό της. Η στρατηγική του πρόταση για την νέα πορεία του Θεάτρου μας, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ΔΗΠΕΘΕ, με έμφαση στην παραγωγή πολιτισμού εδώ στον τόπο μας και τη συμβολή του στην πολιτιστική ανάταση της Λαμίας.

Πιστεύω ότι η νέα δυναμική συνέχεια του Θεάτρου μας, με το Νίκο Ορφανό στο τιμόνι του, θα καταστεί αντάξια του παρελθόντος του και θα σηματοδοτήσει έναν Θεατρικό οργανισμό σύγχρονο, με το βλέμμα στους θεατές της πόλης, της περιφέρειας, τους νέους, τις ντόπιες καλλιτεχνικές δυνάμεις, έναν οργανισμό που θα αποτελέσει πρότυπο για το θεσμό και τον πολιτισμό της χώρας.

Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους σε ολόκληρη τη διαδικασία, μέσα από την οποία χρωματίστηκε αυτή καθαυτή η ανησυχία όλων μας για την επόμενη μέρα του Δημοτικού μας Θεάτρου, για τη σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ του θεάτρου και της κοινωνίας, μεταξύ του θεάτρου και του Δήμου μας, μεταξύ του θεάτρου και των πολιτισμικών φορέων, είτε δημοτικών είτε σε επίπεδο κοινωνίας.

Ας σταθούμε δίπλα στο νέο Διευθυντή του Περιφερειακού μας Θεάτρου, ας αγκαλιάσουμε τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα, ας ξανακάνουμε το Θέατρό μας, κομμάτι της ζωής μας.

Εύχομαι στο Νίκο Ορφανό καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα……»

ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Αττικής το 1969. Μεγάλωσε στο Ρέντη και κατάγεται από τη μητέρα του από τον Άγιο Δημήτριο Ευρυτανίας και τη Λαμία και από τον πατέρα του από την Κρήτη.

Aπόφοιτος της Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης (1992) και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (τομέας παιδαγωγικής – ψυχολογίας-1995). Το 2021 ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων (cultural management).

Εργάστηκε ως υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας της Θεραπευτικής Κοινότητας Νόστος, στη Σαλαμίνα, 2004-2006, όπου σκηνοθέτησε παραστάσεις με τα μέλη και το σύλλογο γονέων. Έχει σκηνοθετήσει τους «Όρνιθες» με το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά, παράσταση που έλαβε μέρος και στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς αγώνες, 2003.

Υπήρξε καθηγητής υποκριτικής τη διετία 2008 – 2010 στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου στον Πειραιά.

Ως ηθοποιός εργάζεται από το 1989, σε πληθώρα παραστάσεων με το Θέατρο Τέχνης, στα φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, σε περιοδείες σε Ελλάδα & εξωτερικό, καθώς και με τα ΔηΠεΘε Ρούμελης, Λάρισας, Κοζάνης, Καλαμάτας και Βόλου. Επίσης με θιάσους της Αθήνας, σε ένα σύνολο άνω των 40 παραστάσεων.

Επιπρόσθετα έχει στο ενεργητικό του 8 σκηνοθεσίες, σε παραστάσεις στην Αθήνα και σε περιοδεία στην Ελλάδα, με δική του οργάνωση παραγωγής και περιοδειών.

Έχει εμφανιστεί σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες και σε είκοσι τηλεοπτικές σειρές.

Είναι ιδρυτής και υπεύθυνος παιδαγωγικού και καλλιτεχνικού σχεδιασμού εκπαιδευτικών εργαστηρίων της Αστικής μη κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής εταιρείας με την επωνυμία StoryPlay -με αντικείμενο την οργάνωση & διεξαγωγή εκπαιδευτικών εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά & εφήβους, καθώς και θεατρικές παραγωγές.

Μέχρι τώρα η Storyplay έχει διεξάγει 7 πολυήμερα camp δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και ισάριθμες θεματικές εκδηλώσεις για παιδιά, με επίκεντρο τις τέχνες, για μεγάλες ελληνικές εταιρείες και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στην Αθήνα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Διάζωμα» για την αναστήλωση και επαναλειτουργία όλων των αρχαίων ελληνικών θεάτρων.

‘Εχει αρθρογραφήσει στα σάιτ protagon.gr, themachine.gr, rockyourlife.gr, liberal.gr.

Υπηρέτησε τις γειτονιές που μεγάλωσε ως βουλευτής της Β περιφέρειας Πειραιά με το ΠΟΤΑΜΙ,  από Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο του 2015.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο/επικοινωνιολόγο Αντιγόνη Παφίλη και έχουν ένα γιο.

Νίκος Διαμαντής

Ο πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (η θητεία του έληξε στις αρχές του 2020), έρχεται με τον εντυπωσιακό αριθμό των 100 σκηνοθεσιών θεατρικών παραστάσεων (συμπεριλαμβανομένων και σκηνοθεσιών στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), ενώ έχει επίσης σκηνοθετήσει Όπερες, παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή.

Η θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιτυχημένη με σημαντικές παραστάσεις όπως ο “Φάουστ” και ο “Βόυτσεκ” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, το “Ένα Τραμ με το Όνομα Πόθος” σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, ή τον “Γλάρο” σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά για να αναφέρουμε λίγες μόνο από τις παραστάσεις που ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Πολύ σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά πρόσφερε και στον τομέα της εξωστρέφειας και της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία καθώς δημιούργησε προγράμματα με μετανάστες, ιστορικούς περιπάτους, ποιητές μέσα σε λεωφορεία και παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Έχει σκηνοθετήσει έργα κλασσικού ρεπερτορίου και έργα Αρχαίου Δράματος.  Επίσης, έχει σκηνοθετήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων σημαντικών θεατρικών συγγραφέων, πολλά από αυτά παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια και Φεστιβάλ, ενώ έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια διεθνή και ελληνικά, υποκριτική και σκηνοθεσία και έχει διευθύνει το Εργαστήρι θεατρικής γραφής για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Διδάσκει υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα θεατρικών Σπουδών, ενώ έχει διδάξει δραματουργία στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθεσία και υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ναυπλίου, Σχολή καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών σπουδών.  Έχει διδάξει και διδάσκει υποκριτική σε πολλές Δραματικές σχολές καθώς και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού για το σύγχρονο Ελληνικό έργο και για την Θεατρική Παιδεία, στην Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εισαγωγικές εξετάσεις Δραματικών Σχολών, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής πτυχιακών και εισαγωγικών εξετάσεων των Δραματικών σχολών.

Κωνσταντίνος Κυριακού

Ο Κωνσταντίνος Κυριακού είναι Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Θεατρικός Συγγραφέας – Μεταφραστής και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Έχει γράψει οκτώ θεατρικά έργα και αρκετά από αυτά έχουν διακριθεί σε θεατρικούς διαγωνισμούς ενώ έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος ακόμη θεατρικών έργων.  Έχει υλοποιήσει διεθνείς συνεργασίες για παραστάσεις και μεταφράσεις θεατρικών έργων με φορείς της Ιταλίας, της Νορβηγίας και του Καναδά.

Δίδαξε το μάθημα της Υποκριτικής – Αυτοσχεδιασμού στο Θεατρικό Εργαστήρι “Βασίλης Διαμαντόπουλος” και σε Επιμορφωτικά Θεατρικά Σεμινάρια στους μαθητές των σχολείων της Δ/θμιας Εκπ/σης του Ν. Σερρών στο Πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Έχει αναλάβει την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων σε συνεργασία με το “Από Μηχανής Θέατρο”, το “Θέατρο Vault” και το “Θέατρο της Ημέρας”.

Έχει σκηνοθετήσει πλήθος παραστάσεων ενώ έχει συμμετάσχει σε ακόμη περισσότερες ως ηθοποιός τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Δημήτρης Μυλωνάς

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου “Τζένη Καρέζη” και του Finance and Accounting του Deree College. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως οι: Σπύρος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Λιγνάδης, Σωτήρης Χατζάκης, Λίλλυ Μελεμέ, Κώστας Τσιάνος, Στάθης Λιβαθινός, Ρούλα Πατεράκη κ.α. ενώ για 7 χρόνια συμμετείχε ενεργά στο δυναμικό της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού.

Το 2013 ίδρυσε την Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει και από τότε έχει αναλάβει την παραγωγή αλλά και τη σκηνοθεσία πολλών παραστάσεων.

Συμμετείχε στο Melikhovskaya Vesna (Spring in Melikhovo) International Theatre Festival με την παράσταση “Τρεις αδελφές” του Τσέχωφ η οποία κέρδισε εξαιρετικές κριτικές. Πρόκειται για  ένα ιδιαίτερα σημαντικό Φεστιβάλ της Ρωσίας που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας και θέμα έχει αποκλειστικά το έργο του Τσέχωφ.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική και Διοικητική Διεύθυνση του “Από Μηχανής” Θεάτρου και του Θεάτρου “Μικρό Χορν” του Καλλιτεχνικού Οργανισμού “Αθηναϊκά Θέατρα”.

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε μερικές από τις καλύτερες και πιο γνωστές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων ενώ έχει “δανείσει” τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττίσεις. 

Στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, έχει συμμετάσχει στην παράσταση της πειραματικής σκηνής, “Ρώσικη Ρουλέτα” η οποία είχε πάρει διθυραμβικές κριτικές όπου παίχτηκε αλλά και στην παράσταση της κεντρικής σκηνής “Ο Επιθεωρητής” του Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Λίλυς Μελεμέ.

Νικολέτα Βλαβιανού

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές της στο θέατρο,  στην δραματική σχολή “Λαϊκό Πειραματικό” του Λεωνίδα Τριβιζά απ’ όπου και αποφοίτησε ως αριστούχος.

Δίδαξε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα ως κύρια καθηγήτρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού.  Συνεργάστηκε με τον Δήμο Καλλιθέας ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε Δημοτικά και Γυμνάσια της περιοχής όπου και ανέβασε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, ενώ συνεργάστηκε με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στο Δήμο Νέας Σμύρνης ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία της περιοχής.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων (Ο.Ε.Θ.), ο οποίος επιχορηγεί εταιρικούς θιάσους και επί προεδρίας της δημιουργήθηκε ο θεσμός του φεστιβάλ Ο.Ε.Θ. και είναι Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ART, η οποία έχει παρουσιάσει θεατρικά έργα σε Αθήνα και περιφέρεια.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις (μεταξύ αυτών και στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης “Ο Επιθεωρητής” του Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Λίλυς Μελεμέ), παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.