Παρουσίαση βιβλίου του Π. Σάμιου “Αγοραπωλησίες ακινήτων, 1941-1944. Οι «χρυσές ευκαιρίες» της Κατοχής” (Κυριακή, 8 Δεκ.)

Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Σάμιου “Αγοραπωλησίες ακινήτων, 1941-1944. Οι «χρυσές ευκαιρίες» της Κατοχής”.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιέων (Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

Παναγιώτης Σάμιος, ΜΔΕ Ιστορίας Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου και Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Διοργάνωση: Δήμος Λαμιέων,  Σωματείο Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»,  Γενικά Αρχεία του Κράτους, Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας και  Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας 

Στη μελέτη του Π. Σάμιου παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για τις πηγές πλουτισμού των οικονομικών δωσίλογων και πλήρη στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν κατά την διάρκεια της ναζιστικής – γερμανικής κατοχής της χώρας (1941 – 1944). Με πίνακες αποκαλύπτεται το μέγεθος και η έκταση της υφαρπαγής περιουσίων την περίοδο αυτή.

Περίπου 350.000 ακίνητα, κόποι μιας ζωής, άλλαξαν χέρια κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης, πείνας, λιμού και εκβιασμών κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, λίγα δράμια λάδι και μερικές χούφτες σταφίδες.

Μετά την απελευθέρωση οι αγοραπωλησίες αποτέλεσαν ακανθώδες ζήτημα και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις Λαϊκών – Φιλελευθέρων.

Οι υποσχέσεις για επιστροφή των ακινήτων, η οργάνωση των πωλητών αλλά και των αγοραστών σε ομοσπονδίες για τη διεκδίκηση των ακινήτων, οι νομοθετικές προσπάθειες μετά το 1946, ο τελικός συμβιβασμός το 1949, ο δικαστικός αγώνας, οι περιπέτειες των αγωγών και οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.