Δείτε εικόνες από την ξεχωριστή συναυλία «Από την Αλαμάνα στο Γοργοπόταμο» με έργα του Χρήστου Λεοντή

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση  είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Τρίτης 24 Νοεμβρίου στο δημοτικό θέατρο Λαμίας  με έργα του Χρήστου Λεοντή  από την «Καταχνιά» και «Καντάτα Ελευθερίας».

Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη ενώ συμμετείχε  η Δημοτική χορωδία  του Δήμου Κηφισιάς και πολυμελής  ορχήστρα υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

 Η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Από την Αλαμάνα στο Γοργοπόταμο –Από την Επανάσταση του 1821 στην Αντίσταση» πραγματοποιήθηκε στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

 Την εκδήλωση συνδιοργανωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε με το Δήμο Λαμιέων, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και τα Γενικά Αρχεία Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας. Την εκδήλωση προλόγισε  η ιστορικός Βασιλική Λάζου.

 Ο Χρήστος Λεοντής δήλωσε συγκινημένος  για τη δυνατότητα που του δόθηκε να  πραγματοποιήσει αυτή  συναυλία   στον τόπο  που διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα  της Επανάστασης του 21 και της Εθνικής Αντίστασης, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα έργα του.

Η «Καντάτα Ελευθερίας» είναι ένα σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο και είναι γραμμένο σε μελοποιημένα ποιήματα από τον Χρήστο Λεοντή, καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη. Γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη, με την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε με δυσκολία σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Η «Καταχνιά» αναφέρεται στην άλλη σημαντική περίοδο αγώνων του Ελληνισμού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από την κατοχή μέχρι την Απελευθέρωση.

Δείτε ΦΩΤΟ από τη μουσική εκδήλωση

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι PB241468-1024x768.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι PB231431-1024x768.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι PB231449-1024x711.jpg

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.