Δείτε διαδικτυακά το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (25/11 έως 4/12)

Για 33η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας. Η διοργάνωση ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 25/11 και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 4/12.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, με τη χρήση της πλατφόρμας CINESQUARE. Οι φίλοι του κινηματογράφου, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ταινίες του προγράμματος της διοργάνωσης δωρεάν, κάνοντας απλώς μια εγγραφή χρήστη στον ιστότοπο.

Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, το κύριο σκέλος του προγράμματος του φεστιβάλ είναι, για αυτή τη χρονιά, εστιασμένο στον ελληνικό κινηματογράφο, χωρίς ωστόσο να λείπουν από τη διοργάνωση οι προβολές ταινιών  από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και τα σχετικά θεματικά αφιερώματα.

Το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ -στο οποίο περιλαμβάνεται και διαγωνιστικό τμήμα- είναι διαθέσιμο στον σχετικό ιστότοπο. Οι ταινίες είναι ταξινομημένες ανάλογα με το τμήμα ή το αφιέρωμα στο οποίο εντάσσονται.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών 

Χρήσιμες πληροφορίες

Κάθε ταινία προβάλλεται για μια μόνο ημέρα. Όλες οι προβολές έχουν γεωγραφικό περιορισμό στην Ελλάδα. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη από τις 10 το πρωί της ημέρας του προγραμματισμού της, έως τις 10 το πρωί της επόμενης.

Για κάθε φιλμ υπάρχει όριο 500 προβολών, χωρίς τη δυνατότητα προκράτησης θέσης. Μόνον οι 500 πρώτοι θεατές θα μπορέσουν να δουν την κάθε ταινία. Κατ’ εξαίρεση, σε κάποιες ταινίες το όριο θεατών είναι μικρότερο.

Διαδικτυακή Συζήτηση: «Ελληνικός Κινηματογράφος και Διανομή»

Συζήτηση με θέμα τη διανομή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών θα πραγματοποιηθεί, μέσω της πλατφόρμας zoom, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, από τις 19.00 μέχρι τις 20.30. Το κοινό θα μπορεί να την παρακολουθήσει σε live streaming, από το κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.

Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Ηλίας Δημητρίου, Βασίλης Μαζωμένος, Δημήτρης Τσιλιφώνης και Άγγελος Κοβότσος (εκπροσωπώντας και την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ), η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Feelgood Entertainment,  Eιρήνη Σουγανίδου και o αιθουσάρχης Μπάμπης Κονταράκης (Astor). Το Eλληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκπροσωπήσει η Δ/ντρια της Hellas Film, Αθηνά Καλκοπούλου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίνος Μικελίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο οποίος γράφει σχετικά:

«Ένα από τα μεγάλα -και άλυτα μέχρι σήμερα- προβλήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου είναι η διανομή των ελληνικών ταινιών. Η κάλυψη των αιθουσών με τις μεγάλες, αμερικανικές βασικά, παραγωγές και με ταινίες, βάσει των συμφωνιών των διανομέων με τις μεγάλες εταιρίες (και με τους αιθουσάρχες που κλείνουν τις ταινίες) για την εξασφάλιση των πιο εμπορικών εβδομάδων τους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη διανομή και προβολή των ελληνικών ταινιών, ιδιαίτερα όσων θεωρούνται «καλλιτεχνικές» ( κάτι που αυτόματα και πολύ λανθασμένα μεταφράζεται ως «αντί-εμπορικές»).

Το αποτέλεσμα είναι οι ταινίες αυτές, όπως και αντίστοιχες ευρωπαϊκές, να προγραμματίζονται για προβολή ανάμεσα στις κενές εβδομάδες, όταν δηλαδή  ορισμένες αίθουσες δεν έχουν άλλη ταινία για προβολή, ή κατά τις εβδομάδες προς το τέλος της σεζόν, περίοδος που θεωρείται αντιεμπορική…

»Στο παρελθόν η Ελλάδα προσπάθησε να δώσει κάποια λύση (δυστυχώς πρόχειρη, χωρίς το αναγκαίο αποτέλεσμα). Σήμερα όμως – κι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν βρει τρόπους για την ενίσχυση της εθνικής τους κινηματογραφίας- είναι πια καιρός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συνέπεια και σε βάθος, να προτείνουμε τις αναγκαίες λύσεις.

Το σκεπτικό αυτό ήταν που μας ώθησε να προγραμματίσουμε το αφιέρωμα «Δεύτερη Ευκαιρία» στο Φεστιβάλ (που ελπίζουμε να συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές) και να διοργανώσουμε τη συζήτηση γύρω από το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Συζήτηση που σίγουρα δεν πρόκειται να δώσει την αναγκαία λύση, αλλά που ελπίζουμε να θέσει κάποιες βάσεις για την εξεύρεσή της».

Πραγματοποιείστε εγγραφή στην πλατφόρμα και παρακολουθείστε τις ταινίες του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ στη σχετική ιστοσελίδα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.