Έφυγε η βασίλισσα του Rock ‘n Roll Τίνα Τάρνερ- Η μυθιστορηματική ζωή της

«Ένας από τους πρώτους στόχους της καριέρας μου ήταν να γίνω η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα γέμιζα στάδια σε όλο τον κόσμο», είχε πει  η Τίνα Τάρνερ στο «Today Show» του NBC το 2021. «Εκείνη την εποχή έμοιαζε αδύνατο. Αλλά ποτέ δεν τα παράτησα και χαίρομαι που έκανα το όνειρο αυτό πραγματικότητα».

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε η «βασίλισσα του rock ‘n’ roll» Τίνα Τάρνερ. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο εκπρόσωπός της, ο οποίος ανέφερε στην ανακοίνωσή του : «Η Τίνα Τάρνερ, η «βασίλισσα του Rock’n Roll» έφυγε σήμερα ειρηνικά, σε ηλικία 83 ετών, καθώς έδινε μάχη για την υγεία της εδώ και χρόνια. Πέθανε στο σπίτι της στο Küsnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο».

Τραγουδιστές της ροκ και της σόουλ, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικοί ηγέτες αποχαιρετούν την Τίνα Τέρνερ ως μια πρωτοπόρο καλλιτέχνιδα, η μουσική και η ζωή της οποίας ενσάρκωσε την ανθεκτικότητα, την αποφασιστικότητα, την καρδιά και τη δύναμη όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να αφήνει το στίγμα της επί πέντε δεκαετίες στη μουσική βιομηχανία.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι turner.jpg

Η συναρπαστική ζωή  της «βασίλισσας του rock ‘n’ roll» Tina Turner 

Με 12 βραβεία Grammy, ήταν η μόνη γυναίκα που κέρδισε στις κατηγορίες pop, rock και R&B, δείγμα της ευελιξίας, της δημιουργικότητας και της ευρείας απήχησής της. Εκατομμύρια άνθρωποι συνέρρεαν στις συναυλίες της. Εκτός του ότι ήταν ένα ταλέντο μιας γενιάς που άλλαξε για πάντα την αμερικανική μουσική, η προσωπική δύναμη της Tina ήταν αξιοσημείωτη. .

Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωή και η καριέρα της έδωσε το υλικό για μια συναρπαστική αυτοβιογραφία, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και στη θεατρική σκηνή. Στο βιβλίο της μιλά ανοιχτά για την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση που ήταν ο γάμος της με τον Άικ Τάρνερ.

Η Τίνα Τέρνερ (πραγματικό όνομα, Άννα Μέι Μπούλοκ) γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939 στο Nutbush του Tennessee. Οι γονείς της ήταν αγρότες και όταν η μητέρα της εγκατέλειψε τον πατέρα της, η Τίνα και οι αδερφές της μετακόμισαν στη γιαγιά της, στο Μπράουνσβιλ του Τενεσί.

Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, η Άννα Μέι και η μία αδερφή της έμειναν με τη μητέρα τους στο Σεντ Λούις. Εκεί άρχισαν να βγαίνουν στα κλαμπ της περιοχής και σε ένα από αυτά γνώρισε τον μουσικό Άικ Τάρνερ και το συγκρότημά του Kings of Rhythm. Ήταν 17 ετών όταν εκείνος της ζήτησε να γίνει η τραγουδίστριά τους.

Η Tina Turner ξεκίνησε την καριέρα της το 1957 με τους Kings of Rhythm του Ike Turner. Το 1960, έκανε το ντεμπούτο της  με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο  Tina Turner με το επιτυχημένο ντουέτο σινγκλ “A Fool in Love”. Το δίδυμο Ike & Tina Turner έγινε «ένα από τα πιο τρομερά live στην ιστορία». Κυκλοφόρησαν επιτυχίες όπως τα “It’s Gonna Work Out Fine”, “River Deep – Mountain High”, “Proud Mary” και “Nutbush City Limits” .

Το 1960 γεννήθηκε ο γιος τους Ρόνι και το 1962 παντρεύτηκαν.Αλλά ο Άικ  που αργότερα διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά σύντομα έδειξε την κακοποιητική του πλευρά και με το παραμικρό ξέσπαγε επάνω της. Η συνεχιζόμενη κακοποίηση οδήγησε την Τίνα σε απόπειρα αυτοκτονίας το 1968. Τον Ιούλιο του 1976 πέταξαν στο Ντάλας για μια συναυλία και σε όλη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο εκείνος τη χτύπαγε. Το βράδυ όταν κοιμήθηκε ο Αικ η Τίνα  απέδρασε και δεν ξαναγύρισε ποτέ κοντά του. Το διαζύγιό τους επισημοποιήθηκε το 1978 μετά από μια μακρά νομική μάχη από την οποία εκείνος κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος της κοινής τους περιουσίας κι εκείνη την επιμέλεια των τεσσάρων παιδιών τους.

Στη δεκαετία του 1980, η Turner ξεκίνησε «μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές στην ιστορία της μουσικής». Το πολυπλατινένιο άλμπουμ της “Private Dancer” (1984) περιείχε το επιτυχημένο τραγούδι “What’s Love Got to Do with It”, το οποίο κέρδισε το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς και έγινε το πρώτο και μοναδικό της νούμερο ένα τραγούδι στο Billboard Hot 100.Την ίδια χρονιά έκανε ντουέτο με τον Ντέιβιντ Μπόουι σε μια διασκευή του “Tonight” του Ίγκι Ποπ.

Η επιτυχία της στα chart συνεχίστηκε με τα “Better Be Good to Me”, “Private Dancer”, “We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)”, “Typical Male”, “The Best”, “I Don’t Wanna Fight”, και “Golden Eye”

Το 1986 γνώρισε τον κατά 16 χρόνια μικρότερό της Γερμανό Έρβιν Μπαχ, στέλεχος της δισκογραφικής ΕΜΙ. Ερωτεύτηκαν και λίγα χρόνια μετά μετακόμισε μαζί του στην Ελβετία. Παντρεύτηκαν στις όχθες της λίμνης της Ζυρίχης το 2013, ύστερα από 27 χρόνια σχέσης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.