Έρχονται 4 μονάδες καύσης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας- Η ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή παραμένουν στα… χαρτιά

Την κατασκευή τεσσάρων μονάδων καύσης αποβλήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει το νέο δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να έχει «κλειδώσει» έως τις αρχές του φθινοπώρου. Ο προϋπολογισμός τους αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 632 εκατ. ευρώ και 805 εκατ. ευρώ.

Της Μάχης Τράτσα

Για τις νέες μονάδες προωθείται μια ενδεικτική χωροθέτηση ως εξής: μία στην Κρήτη, μία σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, μία σε Αττική και Στερεά ενώ η τέταρτη θα καλύπτει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. 

Η ομάδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που επεξεργάστηκε το νέο σχέδιο προτείνει δύο σενάρια διαχείρισης των υπολειμμάτων που θα προκύπτουν από τις Μονάδες Διαχείρισης αστικών αποβλήτων (ΜΕΑ) όλης της χώρας (ενδεχομένως και των δευτερογενών καυσίμων), εκτός των τριών Περιφερειών που χαρακτηρίζονται από έντονη νησιωτικότητα (Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων).

Στο πρώτο σενάριο εξετάστηκε η κατασκευή των τεσσάρων Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης  στις οποίες θα διατίθεται το σύνολο των υπολειμμάτων και της παραγόμενης ποσότητας απορριμματογενούς καυσίμου. Στο δεύτερο σενάριο διερευνήθηκε εναλλακτικά η διάθεση μόνο των υπολειμμάτων, ενώ το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας απορριμματογενούς καυσίμου προτείνεται να διατίθεται στην τσιμεντοβιομηχανία ή σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.  Είναι αξιοσημείωτο ότι η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα στην Ευρώπη των 27 ανέρχεται σε 30% ενώ στην Ελλάδα σε 1,5%, κυρίως από παραγωγή βιοαερίου.

Η ομαδοποίηση των Περιφερειών στις τέσσερις μονάδες βασίστηκε σε προτάσεις που ήδη έχουν υποβάλει οι τοπικοί ΦΟΔΣΑ (όπως η πρόταση για την  «Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων»), καθώς και σε γενικότερη θεώρηση οικονομιών κλίμακας και γεωγραφικής εγγύτητας. Ειδικότερα το σχέδιο που έχει προταθεί για τις πέντε Περιφέρειες  Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας  προβλέπει τη συνεργασία και των πέντε ΦοΣΔΑ των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίες συνδέονται με το οδικό δίκτυο της Εγνατίας οδού. Στόχος να προχωρήσουν δράσεις διαχείρισης των αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα,  με παράλληλη παραγωγή ενέργειας η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Άλλωστε η Διοίκηση της ΔΕΗ, όπως και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, έχουν πολλάκις αναφερθεί σε εναλλακτικά  σενάρια για την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης, την «Πτολεμαΐδα V», τα οποία περιλαμβάνουν και την καύση απορριμμάτων από το 2028 και μετά. Άλλα σενάρια εμπλέκουν την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια με τις – ζωτικής σημασίας για τις περιοχές της Φλώρινας και της Κοζάνης – τηλεθερμάνσεις.

Επίσης, στο νέο ΕΣΔΑ σημειώνεται ως δυνατότητα για τη σχεδιαζόμενη Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης της Περιφέρειας Κρήτης να υποδεχτεί και τα υπολείμματα ή / και το δευτερογενές καύσιμο που μπορεί να παράγεται από τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πέρα από τις τέσσερις μονάδες καύσης, ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης προτείνει τη δημιουργία 28 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων – βιοαποβλήτων (ΜΕΑ – ΜΕΒΑ) έως το 2023 καθώς και άλλες 30 μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) με στόχο έως το 2030 μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων να καταλήγει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, από το 80% που θάβεται σήμερα. Το σκεπτικό περιλαμβάνει επεξεργασία των υπολειπόμενων σύμμεικτων αποβλήτων σε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ).

Στις μονάδες αυτές θα τηρείται η ιεράρχηση των αποβλήτων και στόχος είναι αφενός η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και εν τέλει η δραστική μείωση του υπολείμματος προς διάθεση σε ΧΥΤ με την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου ή/και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων σε άλλες μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, έως  το 2030, το σύνολο των μονάδων για τις οποίες κρίνεται τεχνικοοικονομικά εφικτό, δύναται να παράγουν και δευτερογενές καύσιμο, εφόσον είναι σε συμφωνία με τους στόχους που θέτουν οι αντίστοιχοι σχεδιασμοί των Περιφερειών (ΠΕΣΔΑ).

ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.