Ο ‘Kαθρέπτης της Αρκίτσας’ παραμένει σκουπιδότοπος

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 στα πλαίσια της ημερίδας του ΚΞΠΕ Στυλίδας- Υπάτης και του Δικτύου  Γεωμυθολογικά- Γεωπεριβαλλοντικά Μονοπάτια με θέμα « Οι γεωμορφολογικές μεταβολές και η κατοίκηση της Λοκρίδας, από το παρελθόν μέχρι σήμερα» είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα διεθνούς σημασίας γεώτοπο, γνωστό ως ΄καθρέπτη της Αρκίτσας». Πρόκειται για τμήμα του  σεισμικού ρήγματος της Αρκίτσας – Καμένων Βούρλων που έχει σχηματιστεί από τη δράση επανειλημμένων μεγάλων σεισμών στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και ονομάζεται έτσι λόγω της στιλπνότητος της κάθετης  επιφάνειάς του.

Δυστυχώς ο σπάνιος αυτός γεώτοπος τον οποίο επισκέφτονται για να τον μελετήσουν  πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες χρησιμοποιούνταν από την κοινότητα της Αρκίτσας σαν σκουπιδότοπος και στη συνέχεια σαν παράνομη χωματερή του Δήμου Δαφνουσίων.

 Το θέμα είχε αναδειχτεί πολλές φορές από περιβαλλοντικούς συλλόγους και μάλιστα πριν 2 χρόνια είχε φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου…

Θα περίμενε κανείς μετά τις καταγγελίες και τη δημοσιότητα που πήγρε το θέμα να έχουν  ευαισθητοποιηθεί οι αρμόδιοι (Δήμος Δαφνουσίων, Περιφέρεια Στερεάς, ελληνική Πολιτεία) και να είχε καθαριστεί ο χώρος από τα σκουπίδια.  

Δυστυχώς, ένας σημαντικής σημασίας γεώτοπος στην περιοχή μας που θα μπορούσε να αναδειχτεί και να προβληθεί μέχρι σήμερα παραμένει σκουπιδότοπος. Επιπλέον,  στα σκουπίδια έχουν προστεθεί και κάποια μπάζα από τις κατασκευάστριες  εταιρείες της Νέας Εθνικής Οδού.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.