Νεολαία Παύλιανης: Καλούν τη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία να σταθούν στο πλευρό τους για τη σωτηρία της κοινότητας τους

Την αντίθεση τους στην κατασκευή μικρού Υδροηλεκτρικού σταθμού  που θα είναι καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον  και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους τονίζουν με ανακοίνωση  τους οι νέοι και οι νέες  της Παύλιανης.

Καλούν την δικαιοσύνη και την Πολιτεία να σταθούν στο πλευρό τους για τη σωτηρία της Παύλιανης εν όψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας  στις 18 Ιανουαρίου 2024. 

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Παύλιανης έχουν κερδίσει δικαστικά μια  πρώτη νίκη με την  απόφαση προσωρινής διακοπής  των εργασιών του «επενδυτή» μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

H ανακοίνωση της  Νεολαίας της Παύλιανης

Σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2024, λίγες μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τη σωτηρία της Παύλιανης από την κατασκευή μικρού Υδροηλεκτρικού σταθμού, ως νεολαία του χωριού θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο έργο και να καλέσουμε τη δικαιοσύνη και την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας αναλογιζόμενη τα συμφέροντα του συνόλου και όχι του ενός.

Η Παύλιανη για εμάς δεν είναι απλά ένα όμορφο χωριό σε καταπράσινο τοπίο με πλούσια βιοποικιλότητα που έτυχε να έχει πολύ τουρισμό. Η αύξηση του τουρισμού στο χωριό οφείλεται και στη μοναδικότητα που έχει η Παύλιανη ως ένας τόπος που οι κάτοικοί του, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, οραματιστήκαμε, ονειρευτήκαμε και κατ’ επέκταση δημιουργήσαμε.

Τα τελευταία χρόνια, οι τοίχοι και οι κοινόχρηστοι χώροι του χωριού μας έγιναν καμβάδες, στολισμένοι με σχέδια, μηνύματα και ιδέες που μιλούν για τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια της κοινότητάς μας. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, έχουμε αφιερώσει αμέτρητες ώρες εθελοντισμού για να καθαρίζουμε το χωριό, να επισκευάζουμε και να κατασκευάζουμε και να κινητοποιούμε κατοίκους, επαγγελματίες και φορείς να αγκαλιάσουν τα εγχειρήματά μας. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είμαστε αυτοί που διοργανώνουμε φεστιβάλ που φέρνουν 2,000 επισκέπτες στο χωριό ενώ οι δημιουργίες μας προσελκύουν τουρίστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ανάπτυξη λόγω αυτού είναι τεράστια με νέες τουριστικές μονάδες και καταστήματα εστίασης να ανοίγουν καθημερινά και όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, σε ένα χωριό που πριν από 15 χρόνια φιλοξενούσε μόνιμα μόνο τους παππούδες των γονιών μας.

Πριν 15 χρόνια έγινε μελέτη για ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό. Ας αναλογιστούμε τι έχει αλλάξει αυτά τα 15 χρόνια. Κάτι που από το τότε φάνταζε προβληματικό και ανούσιο για την κοινότητα, σήμερα μοιάζει καταστροφικό. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κατανόησή μας για τη φύση, οι κοινωνικές μας αξίες και η τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν όλα εξελιχθεί. Δεν είναι τυχαίο που 150 από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις (NO MORE NEW HYDROPOWER IN EUROPE: A MANIFESTO, 2020) μιλούν για τερματισμό της κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η περαιτέρω συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ήταν πενιχρή, αλλά η επίπτωσή τους στη βιοποικιλότητα των γλυκών υδάτων και στις τοπικές κοινότητες είναι τεράστια.

Καθώς βρισκόμαστε στο χείλος μιας πιθανής αλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλογιστούμε τον βαθύ αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο έργο στο χωριό μας και, πιο συγκεκριμένα, στα δικαιώματα και τις φιλοδοξίες των κατοίκων και κυρίως της Νεολαίας. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να βρεθούμε μπροστά σε μία ακόμα καταστροφή που θα αφήσει πίσω της ΑΛΛΟ ΕΝΑ αποτυχημένο, εγκαταλελειμμένο τσιμεντένιο δημιούργημα μόνο και μόνο για το συμφέρον ενός επενδυτή και των υπόδουλών του. ΩΣ ΕΔΩ! Μπορεί να μοιάζουμε αδύναμοι χωρίς ιδιοκτησίες στο όνομά μας και χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα αλλά η φωνή μας είναι ΔΥΝΑΤΗ και οι πράξεις μας, έχουν αποδειχτεί σωτήριες για αυτό τον τόπο.

Ας σταθούμε μαζί υπερασπιζόμενοι την κληρονομιά της Παύλιανης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον του χωριού μας με τρόπο που να σέβεται τη μοναδική μας ταυτότητα, να προστατεύει τα φυσικά μας θαύματα και να ενδυναμώνει τις φιλοδοξίες μας!

Πληροφορίες για το θέμα:

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες της επέλασης κάποιων συμφερόντων που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον του χωριού μας, της Παύλιανης! Η εταιρεία «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. PRO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» αγνοώντας προκλητικά την θέληση όλων των κατοίκων, αγνοώντας τις αντιδράσεις και τις προσφυγές της τοπικής κοινωνίας μετά από έναν μακροχρόνιο αγώνα δεκαπέντε χρόνων, έφερε την μπουλντόζα εκτελώντας εργασίες για την κατασκευή ενός Μικρού Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου 0,83 MW στο ρέμα του χωριού. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να πάρει το νερό για 3.360μ, το νερό που αποτελεί για την Παύλιανη το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό που την καθιέρωσε ως τόπο αναψυχής και ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης. Η πρώτη δικαίωση στον αγώνα των κατοίκων της ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ είναι γεγονός!

Το Πρωτοδικείο Λαμίας διέκοψε προσωρινά τις εργασίες του «επενδυτή» μέχρι τις 18 Ιανουάριου 2024 που θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Η Παύλιανη εκπέμπει SOS!

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Επικοινωνία:

Λέττα Κρέτσα: 6980611176

Πάρης Φούντας: 6932269378

Νίκος Θεοχάρης: 6971719492

Γιώργος Ρηγάκης: 6974500787

Γιάννης Ζωγράφος: 6974900057

Κατερίνα Θεοχάρη: 6974814208

Email: sillogospavlianis@gmail.com https://www.facebook.com/pavliani.info/Email: sillogospavlianis@gmail.com https://www.facebook.com/pavliani.info

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.