Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης- Ποια προϊόντα καταργούνται-Τσουχτερά πρόστιμα

Την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να ψηφιστεί  και να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2021.  Το νομοσχέδιο προβλέπεται  η απαγόρευση συγκεκριμένων πλαστικών μιας χρήσης αλλά και η επιβολή προστίμων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται όχι μόνο η απαγόρευση ορισμένων πλαστικών μίας χρήσης αλλά και η θέσπιση κινήτρων για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που φέρνει προς εναρμόνιση το σύνολο της οδηγίας έναν χρόνο νωρίτερα από την προθεσμία εφαρμογής του τον Ιούλιο του 2021, ώστε η αγορά και οι πολίτες να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας πριν λίγη ώρα σε εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται μεταξύ άλλων εισφορά 4 λεπτών για τα πλαστικά μιας χρήσης. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στον τομέα της μαζικής εστίασης υποχρεώνονται να κάνουν χρήση εναλλακτικών προϊόντων.
Αναλυτικότερα από τον Ιούλιο του 2021 σταματούν να διατίθενται: Καλαμάκια, Μαχαιροπίρουνα, Πιάτα από φελιζόλ, Κύπελλα από φελιζόλ, Περιέκτες ποτών από φελιζόλ, Αναδευτήρες Μπατονέτες, Στηρίγματα μπαλονιών, Πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα).
Για όσα προϊόντα απαγορεύονται, θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα. Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.
Πρόστιμα για τους παραβάτες
Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση:
-Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος
-Στην επιχείρηση εστίασης: 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€).
Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων: -Στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5.000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).
Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο:
-Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος

Ειδικά συστήματα ανακύκλωσης: Απαιτήσεις Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας

– Πλαστικά Ποτήρια

– Περιέκτες Τροφίμων: Μείωση κατά 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026. Μείωση της κατανάλωσης. Περιβαλλοντικό τέλος 4 λεπτών + ΦΠΑ.

– Πλαστικές Φιάλες

– Περιέκτες Ποτών 77% Χωριστή Συλλογή μέχρι 2025, 90% Χωριστή Συλλογή μέχρι 2030

– Σύστημα επιστροφής χρημάτων στον καταναλωτή

– Νέες Προδιαγραφές: Καπάκια προσαρτημένα στα μπουκάλια από το 2024

– Μπουκάλια από ανακυκλωμένο πλαστικό κατά 25% το 2025 και κατά 35% το 2030

Σήμανση για Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις:

Πλαστικά ποτήρια
Υγρά Μαντηλάκια μιας χρήσης
Είδη Προσωπικής Υγιεινής
Καπνικά Προϊόντα
Όροι Χρήσης – Πολιτική Εμπιστευτικότητας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.