Ιαπωνία: Ξεκίνησε μετά από 30 χρόνια το κυνήγι των φαλαινών- Διεθνής κατακραυγή

Ενας μικρός ιαπωνικός στόλος έπιασε τη Δευτέρα τις πρώτες φάλαινες στο πρώτο εμπορικό κυνήγι της Ιαπωνίας μετά από 30 χρόνια απαγόρευσης, με την κίνηση να προκαλεί την παγκόσμια καταδίκη και φόβους για την τύχη των θαλάσσιων κητών.

Από το περασμένο έτος, το Τόκιο είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινών (IWC) και πως από 1ης Ιουλίου θα ξαναρχίσει το κυνήγι τους στην εθνική της αποκλειστική ζώνη.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή και ακτιβιστές από πολλές χώρες προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στην Οζάκα να μη στηρίξουν την «ωμή επίθεση κατά των φαλαινών».

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της και πως τα περισσότερα είδη των κητών αυτών δεν διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. 

Τα πλοία, τα οποία πρόκειται να συνοδευτούν από πλοίαρια από το νότιο λιμάνι της Σιμονοσέκι, θα περάσουν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού κυνηγώντας ρυγχοφάλαινες και φάλαινες του είδους των ζιφιίδων. 

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, ένα πλοίο είχε επιστρέψει με μια φάλαινα μήκους περίπου 8 μέτρων. Το πλήρωμά του έβγαλε το θήραμα από το πλοίο και το προσγείωσε στη στεριά για να ζυγιστεί και να σφαγιασθεί.

Η Ιαπωνία άρχισε τη φαλαινοθηρία για επιστημονική έρευνα ένα χρόνο μετά την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας του 1986, με σκοπό να συγκεντρώσει αυτό που αποκαλούσε «ζωτικής σημασίας» στοιχεία για τον πληθυσμό, αλλά εγκατέλειψε την εμπορική φαλαινοθηρία το 1988.

Οι επικριτές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα ήταν απλώς μια μεταμφισμένη εμπορική φαλαινοθηρία, αφού το κρέας των ζώων που αλιεύτηκαν στην αποκαλούμενη «επιστημονική» φαλαινοθηρία κατέληξε στα ράφια των καταστημάτων και στα εστιατόρια.

Το φετινό πλαφόν για την εμπορική φαλαινοθηρία, συμπεριλαμβανομένων των ρυγχοφαλαινών, των ανταρκτοφαλαινών και των φαλαινών Μπράιντ, είναι 227, δήλωσε η Υπηρεσία Αλιείας. Το όριο αυτό, που θα καθιερωθεί σε ετήσιο επίπεδο, είναι μικρότερo από τις 330 φάλαινες που έπιανε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική μέχρι πρόσφατα.

Οι επικριτές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα ήταν απλώς μια μεταμφισμένη εμπορική φαλαινοθηρία, αφού το κρέας των ζώων που αλιεύτηκαν στην αποκαλούμενη «επιστημονική» φαλαινοθηρία κατέληξε στα ράφια των καταστημάτων και στα εστιατόρια.

Το φετινό πλαφόν για την εμπορική φαλαινοθηρία, συμπεριλαμβανομένων των ρυγχοφαλαινών, των ανταρκτοφαλαινών και των φαλαινών Μπράιντ, είναι 227, δήλωσε η Υπηρεσία Αλιείας. Το όριο αυτό, που θα καθιερωθεί σε ετήσιο επίπεδο, είναι μικρότερo από τις 330 φάλαινες που έπιανε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική μέχρι Η φαλαινοθηρία είναι μια μικρή βιομηχανία στην Ιαπωνία. Η φάλαινα αποτελεί περίπου το 0,1% του συνόλου του κρέατος που καταναλώνεται ετησίως, ενώ περίπου 300 άτομα συνδέονται άμεσα με τη φαλαινοθηρία.πρόσφατα.

Η φαλαινοθηρία είναι μια μικρή βιομηχανία στην Ιαπωνία. Η φάλαινα αποτελεί περίπου το 0,1% του συνόλου του κρέατος που καταναλώνεται ετησίως, ενώ περίπου 300 άτομα συνδέονται άμεσα με τη φαλαινοθηρία.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.