Για τα αιολικά στην Οίτη: Νέες μεθοδεύσεις και ξανά από την αρχή

Στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ ΕΠΕ», η οποία μεθοδεύει την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Οίτη, στη θέση «ΤΟΥΡΛΑ – ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ», στα 2.000μ υψόμετρο περίπου, η ΡΑΕ χορήγησε Βεβαίωση Παραγωγού σε αντικατάσταση της υπ’ αριθ. 1608/2010 απόφασής της.

Αυξάνει έτσι την εγκατεστημένη ισχύ του ΑΣΠΗΕ από 34,5 MW σε 35 MW και αλλάζει τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού, από δεκαπέντε (15) α/γ ισχύος 2,3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82,0 μέτρα, σε επτά (7) α/γ ισχύος 5,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 158,0 μέτρα.

Οι προηγούμενες α/γ είχαν ύψος πυλώνα 78 μέτρα. Τώρα εννοείται ότι ανάλογα θα αυξηθεί και το ύψος του πυλώνα, που σημαίνει ότι το συνολικό ύψος κάθε ανεμογεννήτριας θα περάσει τα 200 μέτρα, με τα αντίστοιχα συνοδά έργα και τους δρόμους πρόσβασης! με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Εθνικό Δρυμό, την περιοχή Natura και την Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, εντός της οποίας είναι το φερόμενο έργο…

Ζούμε στη χώρα του παραλόγου. Από τη μια μας λένε ότι:

– ήδη έχει ξεπεραστεί η χωρητικότητα του συστήματος, και οι ανάγκες της χώρας, και ήδη έχουν εγκατασταθεί ή έχουν άδεια εγκατάστασης έργα ΑΠΕ που ξεπερνάνε κατά 10 GW τους στόχους μέχρι το 2030 [https://energypress.gr/…/mplokaran-ta-diktya-oi…],

– η χώρα μας είναι 8η στον κόσμο στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και πρώτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη [https://energypress.gr/…/ember-ogdoi-ston-kosmo-i…], – έχουν πάρει Βεβαιώσεις Παραγωγού έργα για πάνω από 120 GW, και όμως:

Ακόμα δίνουν νέες άδειες παραγωγού, κάνουν δεκτές αιτήσεις για νέα έργα και σκόπιμα καθυστερούν στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, σκόπιμα καθυστερούν τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των Προστατευόμενων Περιοχών και των Περιοχών NATURA και αφήνουν τα οικοσυστήματα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στο έλεος των συμφερόντων και στους «παίκτες του ενεργειακού κλάδου» (έτσι τους λένε τώρα: «παίκτες», αυτούς με τα ουρανοκατέβατα κέρδη της φερόμενης ενεργειακής κρίσης).

Αφήνουν όμως και τους πολίτες να είναι σε διαρκή πόλεμο με τις εταιρείες, να ματώνουν οικονομικά και ψυχολογικά, να θεωρούνται ότι εναντιώνονται στην ανάπτυξη της χώρας και στην προστασία του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή, ότι δεν θέλουν το καλό της πατρίδας. Τόσο καλά!. Ε όχι!! δεν είναι αυτό το μέλλον της χώρας μας.

Συνεχίζουμε. Αυτοί τα δικά τους κι εμείς τον δικό μας αγώνα. Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι άνισος, γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα και ποικίλα. Όλα όμως ανατρέπονται με τη θέληση και την κοινή αντιμετώπιση.

Καλούμε ακόμα μια φορά τα κόμματα, τους βουλευτές, την αυτοδιοίκηση, τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, να πάρουν θέση και να σταθμίσουν τις ευθύνες τους. Τι θέλουν να γίνει στην Οίτη;

Λαμία, 6.4.2022

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.