Φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά- Διάβασε στίχους από το κοράνι

Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη προσευχή, εντός και πέριξ της Αγίας Σοφίας, από την μετατροπή της σε τζαμί μετά από 86 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή δήλωσε πως  «Στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας το δικαστικό σώμα είδε την αλήθεια. Ο χώρος επιστρέφει στην αρχική του μορφή. Η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για όλη την ανθρωπότητα, μέρος που μπορούν και πιστοί άλλων θρησκειών να συνεχίσουν να επισκέπτονται».

Οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Σύντομα θα υπάρξει μία πολύ διαφορετική δομή.

Αμέσως μετά ο Ερντογαν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Σύμφωνα με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν οι πιστοί που βρέθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ήταν 350.000.

Νωρίτερα ο Ερντογάν έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, ο Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια. Ο Ερντογάν βρήκε την θέση του στην πρώτη σειρά στα πετρόλ χαλιά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο. Ο Τούρκος πρόεδρος διάβασε εδάφια από το κοράνι.

Ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας.

Κατά χιλιάδες κυκλοφορούσαν με μπλουζάκια με τυπωμένες τις μορφές του Ερντογάν μαζί με τον… Μωάμεθ τον Πορθητή, και το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς», το οποίο και φορούν πολλοί φανατικοί πιστοί.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Ομως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.