Το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό – Πώς θα γίνονται τα ταξίδια

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την επανέναρξη των ταξιδιών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε η Κομισιόν. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται κατευθυντήριες γραμμές για τα πάντα από τα μέτρα ασφαλείας για τα ταξίδια και την άρση των ελέγχων στα σύνορα, έως την ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών υπηρεσιών. 

Επιπλέον, προτείνονται συγκεκριμένοι τρόποι για το πως θα γίνονται τα ταξίδια και ποια θα είναι τα πρωτόκολλα υγείας για τους ταξιδιώτες ενώ η επιτροπή δίνει την εντολή να επιστρέφονται τα λεφτά για τα ταξίδια που έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. 

Ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανά τομέα. 

Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα

Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια αποτελούν κλειδί για τον τουρισμό. Καθώς τα κράτη – μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα.

Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την υγειονομική κατάσταση, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση. Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων τριών κριτηρίων:

  1. Επιδημιολογία, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC.
  2. Τη δυνατότητα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και
  3. Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λόγων.

Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνει η Επιτροπή: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις, επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές ή τις χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, για όλους τους πολίτες της ΕΕ και όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Ασφαλής αποκατάσταση υπηρεσιών μεταφοράς σε όλη την ΕΕ για εργαζόμενους – επιβάτες

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών. Δίδεται μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν, επίσης, ενδείξεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.

Ασφαλής επαναλειτουργία των τουριστικών υπηρεσιών

Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.

Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία, επαρκή χωρητικότητα του συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση, παρακολούθηση και ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να διαμείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Τι θα γίνει με τα εισιτήρια και τα voucher

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοίo) ή οργανωμένα ταξίδια.

Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα κουπόνια θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τα προαιρετικά vouchers πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν.

Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα ταξιδιωτικό πακέτο με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.

Θα πρέπει επίσης να μπορούν να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

Τα πρωτόκολλα υγείας για τους ταξιδιώτες

Η υγεία των πολιτών της ΕΕ είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Για την διασφάλιση της προστασίας ταξιδιωτών και εργαζομένων αυτές είναι οι οδηγίες της Κομισιόν.

  • Για την ελαχιστοποίηση της επαφής στην αναχώρηση οι επιβάτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια και να κάνουν check-in online. Στους ελέγχους επιβίβασης και στην απόθεση των αποσκευών πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας.
  • Λιγότεροι επιβάτες πρέπει να είναι στις πτήσεις, στα λεωφορεία, στα τρένα και στα πλοία. Πολίτες που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι πρέπει να κάθονται χωριστά.
  • Όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες. Θα πρέπει επίσης να παρέχονται μέσα προστασίας και στους εργαζόμενους.
  • Οι ταξιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν ειδικά προστατευτικά ανάμεσα για παράδειγμα στον οδηγό και στους επιβάτες.
  • Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα σε κάθε στάση έτσι ώστε οι επιβάτες να μην πρέπει να πατήσουν κουμπιά.
  • Παντού πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά.
  • Τα οχήματα θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά.
  • Δεν θα επιτρέπεται η πώληση τροφίμων, ποτών και άλλων αγαθών μέσα στα μέσα μεταφοράς για να μειωθούν οι επαφές.
  • Ο εξαερισμός πρέπει να είναι πιο συχνός και πιο δυνατός με ειδικά φίλτρα αλλά και με φυσικό τρόπο.
  • Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν επιβάτες που μπορεί να αρρωστήσουν ή να εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊού κατά την διάρκεια του ταξιδιού.  

Η ιχνηλάτηση

Στο πλαίσιο των μέτρων για το άνοιγμα των συνόρων, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση.

Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία smartphone μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα χωρίς να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες για καιρό μετά τη χαλάρωση της κρίσης του κορονοϊού. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίσουν αυτούς που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρει η Κομισιόν.

Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης «StopCovid».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.