Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Παραμένουν οι αντιθέσεις για τις πληρωμές σε ρούβλια και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Χωρίς σαφή απάντηση στο πως θα πληρώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο έληξε η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Αντιθέσεις προκαλεί και το ενδεχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.Σε καθεστώς εξαίρεσης αναμένεται να βρεθούν η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κοινή ανακοίνωση δεν γίνεται καν αναφορά στο θέμα της πληρωμής σε ευρώ ή ρούβλια, πιθανά λόγω των αντιθέσεων που προκαλεί στο εσωτερικό της ΕΕ.

  Το νέο πακέτο κυρώσεων που  θα περιλαμβάνει σταδιακή απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου αποφάσισε η έκτακτη σύνοδος υπουργών ενέργειας της ΕΕ-κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το εμπάργκο πετρελαίου -οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας- είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φλεβάρη, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών-μελών.

Αναμένεται εξαίρεση Ουγγαρίας – Σλοβακίας

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς οι δύο χώρες προέβαλαν αντιρρήσεις δεδομένης της ισχυρής τους εξάρτησης από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της Ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των «27», η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού «Ντρουζμπά» που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο πετρελαίου, έχοντας αρχικά αντισταθεί υπό τον φόβο του οικονομικού κόστους.

Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μια ενημέρωση για την ενεργειακή ασφάλεια χθες Κυριακή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, διαβεβαίωσε χθες ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία. ΄Οπως δήλωσε  στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η Γερμανία είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Επίτροπος ενέργειας: Σαφής παραβίαση τω κυρώσεων  η πληρωμή του  φυσικού αερίου σε ρούβλια

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η η αρμόδια υπουργός της Γαλλίας Μπάρμπαρα Μομπιλί και η Επίτροπός για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον επικέντρωσαν στα ζητήματα που υπάρχει ενιαία θέση λέγοντας ότι «όλοι καταδικάζουμε τη μονομερή απόφαση της Gazprom σχετικά με την Πολωνία και τη Βουλγαρία» και πως αποτελεί παραβίαση συμβολαίων η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις δυο αυτές χώρες λόγω της απροθυμίας τους να πληρώσουν σε ρούβλια. Η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμπσον δήλωσε πως οι «27» κατέστησαν ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί

Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε.

Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να είναι το επόμενο.

Όπως είπε η κ. Σίμπσον, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν οι εταιρείες σε σχέση με το θέμα της πληρωμής της Gazprom και τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και τι όχι.

σύμφωνα με την Μ. Πομπιλί «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση για τις πληρωμές που θα συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ και τη σύμβαση με τη μορφή με την οποία συνήφθησαν».

Πληροφορίες ΑΜΕ-ΑΠΕ, 902gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.