Σφοδρές συγκρούσεις του Τουρκικού στρατού με τους Κούρδους στη Συρία -Απειλεί με άνοιγμα των συνόρων ο Ερντογάν

Νεκρούς, τραυματίες, χιλιάδες ανθρώπους  που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και παγκόσμια ανησυχία για την τουρκική επίθεση  κατά των Κούρδων στη Συρία -Ο Ερντογάν απειλεί με άνοιγμα συνόρων που θα φέρει 3,6 εκατ. μετανάστες στην Ευρώπη- Τρομοκρατία στο εσωτερικό της Τουρκίας

Σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που δίνονται από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν πλήξει περισσότερους από 180 στόχους — θέσεις Κούρδων ανταρτών — διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία.

Τουλάχιστον 15 νεκροί – Μαζική εγκατάλειψη πόλεων

Χθες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν από αέρος κουρδικές θέσεις σε δύο πόλεις: Το Τελ Αμπιάτ και το Ρας Αλ Αΐν. Πρόκειται για δύο πόλεις – προπύργια των Κούρδων μαχητών, οι οποίες σε πρώτο στάδιο βρίσκονται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού.

Από τις μέχρι στιγμής αεροπορικές επιθέσεις και μετά τη χερσαία εισβολή στη Συρία, 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ανάμεσα στους οποίους και 8 άμαχοι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη βομβαρδισμών, οι άμαχοι μαζικά εγκατέλειπαν τις πόλεις που βρίσκονταν στο στόχαστρο των Τούρκων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τις μάχες

Το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της επέμβασης στη Συρία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Όπως σημειώνει στον λογαριασμό του στο Twitter, η επιχείρηση έχει στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Σύμφωνα με το Anadolu, ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες σύμμαχοί του έχουν «καθαρίσει» δύο χωριά από τους «τρομοκράτες».

Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.

Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ενημέρωση για την πορεία των μαχών έκαναν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίου ηγούνται οι Κούρδοι αντάρτες, αναφέροντας ότι μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις σε συριακά μεθοριακά χωριά.

Την ίδια στιγμή οι ισλαμιστές αντάρτες του αποκαλούμενου «Εθνικού Στρατού της Συρίας» (πρώην Ελεύθερου Συριακού Στρατού-FSA) ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το χωριό Αλ Γιαμπισά δυτικά της πόλης Τελ Αμπιάντ, που βρίσκεται προς το παρόν στο επίκεντρο των μαχών.

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ότι μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις SDF στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

 Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως σταματούν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος», τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα δύο μέτωπα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων τους έχουν αναγκάσει να υποχωρήσουν και να ανασυνταχτούν.

Ηγετικό στέλεχος των Κούρδων καλεί τους Ευρωπαίους να «παγώσουν» τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία

Η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, κάλεσε σήμερα από τις Βρυξέλλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους» στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

«Θέλουμε μια επείγουσα παρέμβαση σε αυτήν την κρίση, οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν σύντομα» δήλωσε σε δημοσιογράφους, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για τον ορισμό μιας «ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων».

«Η αμερικανική απόσυρση μας έθεσε σε κίνδυνο» κατήγγειλε η αξιωματούχος, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να δραπετεύσουν οι τζιχαντιστές που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Μία από τις φυλακές στην οποία κρατούνται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF σφυροκοπήθηκε χθες από μαχητικά αεριωθούμενα της Τουρκίας και είναι πιθανόν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται αιχμάλωτοι, να έχουν δραπετεύσει, εξήγησε η Ιλχάμ Άχμεντ.

Η αξιωματούχος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού βραχίονα των SDF, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο Παρίσι, επισήμανε ότι υπάρχουν «σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όμως, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι παρά μονάχα όταν αυτές οι αντιδράσεις μεταφραστούν σε πράξεις» υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο, επίσης, για το ενδεχόμενο «οικονομικών κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας.

Η Ιλχάμ Άχμεντ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ζητάμε από τον Τραμπ να παίξει έναν ρόλο προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση και να δεσμευτούμε στον διάλογο, αντί να μας εγκαταλείψει αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο στην Τουρκία να μας επιτεθεί».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι πληρώσαμε βαρύ τίμημα» υπογράμμισε, αναφέροντας έναν αριθμό 11.000 νεκρών και προτρέποντας την Ουάσιγκτον να «παραμείνει στο πλευρό μας ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα προς το συμφέρον όλων».

Ο Ερντογάν απειλεί με άνοιγμα συνόρων που θα φέρει 3,6 εκατ. μετανάστες στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί συνολικά 109 τρομοκράτες» και αφού «βάφτισε» την εισβολή της Τουρκίας «επιχείρηση ειρήνης» στην Τουρκία και ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «μην αφήσει άμαχους πολίτες να υποστούν κακό από τους τρομοκράτες».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να σηκώσει εκ νέου τους τόνους απέναντι την Ε.Ε., καλώντας τους Ευρωπαίους να «συνέλθουν» και να μην ονομάζουν «εισβολή» την επιχείρηση κατά των Κούρδων, αλλιώς θα ανοίξει τις πύλες σε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Απείλησε εκ νέου με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων που θα οδηγήσει 3,6 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη, σε περίπτωση που δεχθεί κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξυπνήσει. Θα το πω ακόμα μια φορά, αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επιχείρηση μας στη Συρία, αντιμετωπίζοντας την ως εισβολή, τότε τα πράγματα είναι απλά: Θα ανοίξουμε τα σύνορα μας και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη».

Επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν πληρώνει τα 3 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί στη χώρα του για το προσφυγικό, όμως η Τουρκία σπαταλά 40 δισ. δολάρια χωρίς να λαμβάνει τίποτα από την Ευρώπη.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν έρευνες σε βάρος κούρδων ηγετών και έθεσαν υπό κράτηση 21 άτομα επειδή επέκριναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επίθεση στη Συρία

Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση Ερντογαν  αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα, καθώς φοβάται την εκδήλωση τρομοκρατικών χτυπημάτων, ως αντίποινα για την εισβολή στα βορειοανατολική Συρία.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν σήμερα έρευνες σε βάρος ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης και έθεσαν υπό κράτηση 21 πρόσωπα επειδή επέκριναν τη στρατιωτική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ενώ τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε έκκληση να σταματήσει η επίθεση λέγοντας πως αποτελεί «απόπειρα εισβολής».

Ο Σεζάι Τεμελί, ο ένας από τους ηγέτες του HDP, δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η επιχείρηση είναι μια απόπειρα της κυβέρνησης να συσπειρώσει υποστηρικτές, καθώς χάνει τη λαϊκή στήριξη.

Εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος του Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάρ, της άλλης επικεφαλής του HDP, για τα σχόλιά τους σχετικά με την επίθεση, μετέδωσε το Ανατολή. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι Τεμελί και Μπουλντάν κατηγορούνται ότι «έκαναν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι «εξύβρισαν ανοικτά την κυβέρνηση της Τουρκίας». Έρευνα με παρόμοιες κατηγορίες διεξάγεται και σε βάρος τριών άλλων βουλευτών του HDP, μετέδωσε το πρακτορείο.

Εξάλλου, μερικές ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης χθες, Τετάρτη, οι τουρκικές αρχές άρχισαν επίσης έρευνες σε βάρος 78 προσώπων, τα οποία επέκριναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τουρκική επίθεση στη Συρία, μετέδωσε το Ανατολή. Σήμερα 21 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση στη νότια επαρχία Μαρντίν για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «πρόκληση μίσους και αναταραχής» και για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει στα λόγια την αντίθεση της για την εισβολή της Τουρκίας στα συριακά εδάφη προκειμένου να εξαφανίσουν τις δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών, που εδώ και χρόνια πολεμούσαν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στα συριακά εδάφη.

Σήμερα Πέμπτη συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Απίστευτη δήλωση Τραμπ: Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία

Το επιχείρημα ότι οι Κούρδοι «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» επικαλέστηκε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να εξηγήσει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και το πράσινο φως στην Τουρκία ώστε να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή κατά των Κούρδων στη Συρία- Διεθνείς αντιδράσεις

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.