Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας το Νόμπελ Ειρήνης

Η επιτροπή Νόμπελ στο Όσλο απεφάνθη ποιος είχε «τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης» το 2019 και ανακοίνωσε το όνομα του 42χρονου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed Ali.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, που ήταν, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, το δεύτερο φαβορί πίσω από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε στον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των 304 υποψηφίων, αλλά και των φαβορί, ήταν ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την περσινή χρονιά, ο Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ ήταν τα δύο πρόσωπα που μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης . Ο γυναικολόγος Ντένις Μακουέγκε βραβεύτηκε για το έργο του, καθώς έχει περιθάλψει θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό, ενώ η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ είναι μια γυναίκα που κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα του «Ισλαμικού Κράτους» όπου κάποια στιγμή είχε πέσει ως «σκλάβα του σεξ»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.