Στα πρόθυρα του πολέμου οι σχέσεις Πακιστάν- Ινδίας λόγω Κασμίρ

Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Ινδίας το προεδρικό διάταγμα με το οποίο αφαιρείται η περιορισμένη αυτονομία της επαρχίας Τζαμού και Κασμίρ, που στην ουσία συνιστά πλήρη ενσωμάτωση της περιοχής που ελέγχει το Νέο Δελχί στην ινδική επικράτεια. Την ίδια στιγμή ο ινδικός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή, για τον φόβο σοβαρών επεισοδίων και λόγω των προειδοποιήσεων του Πακιστάν ότι οι ενέργειες της Ινδίας μπορούν να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Με τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι, ακυρώνεται το άρθρο του ινδικού Συντάγματος που εξασφάλιζε περιορισμένη αυτονομία στην από το 1947 διαφιλονικούμενη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν περιοχή, η οποία απολάμβανε μια σειρά από δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και τοπικό Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα που το νομοσχέδιο ήταν σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο, οι αρχές της Ινδίας έκοψαν τις τηλεπικοινωνίες στο Κασμίρ, διαδίκτυο, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληροφορίες για το πώς έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του Κασμίρ. Χιλιάδες στρατιώτες έχουν επίσης αναπτυχθεί στην επαρχία Τζαμού και Κασμίρ, όπου ζουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, για να προλάβουν το ξέσπασμα διαδηλώσεων.

Ωστόσο, χιλιάδες πολίτες στο Πακιστάν, αλλά και στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχει το Ισλαμαμπάντ, διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης της Ινδίας, καίγοντας πορτρέτα του Ναρέντρα Μόντι και ινδικές σημαίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, εξέφρασε τον φόβο ότι οι κάτοικοι του Κασμίρ θα αντιδράσουν βίαια στην απόφαση της ινδικής κυβέρνησης και θα επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας, με κίνδυνο να κατηγορηθεί το Ισλαμαμπάντ ως υπεύθυνο για τις ενέργειές τους.

«Αν μας επιτεθούν, θα απαντήσουμε», δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ο Καν, ενώ τόνισε ότι «θα αγωνιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος».

Από τη δεκαετία του 1980 είναι σε εξέλιξη στο Κασμίρ εξέγερση αυτονομιστικών δυνάμεων, που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι τις ενισχύει και τις οπλίζει. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο στρατός του Πακιστάν είναι από το πρωί της Τρίτης σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, ενώ συνεδρίασε και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας για να συζητήσει τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο, που ελέγχει ένα πολύ μικρό μέρος του Κασμίρ, εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία του» για τις εξελίξεις.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνίνγκ, «η θέση της Κίνας για το Κασμίρ είναι σαφής και συνεπής. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι το ζήτημα του Κασμίρ είναι θέμα του παρελθόντος και αφορά την Ινδία και το Πακιστάν. Οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δρουν με φρόνιμο τρόπο. Να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα αλλάξουν το status quo και θα κλιμακώσουν την ένταση».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.