«Πράσινο φως» των ΗΠΑ για τoυρκική επίθεση στη Συρία- Στόχος του Ερντογάν οι Κούρδοι μαχητές

Πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία δίνει ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

 Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αποτραβηχτεί και στην ουσία να σταματήσει να υποστηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία στήριξε εδώ και χρόνια προκειμένου να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Με την απόφαση αυτή, δείχνει να καταργείται η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων στη βορειοανατολική Συρία και οι Κούρδοι της περιοχής παραδίδονται στο έλεος του Ερντογάν που τους θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

 Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της πολιτικής της Τουρκίας, που καταφέρνει να εξισορροπεί μεταξύ οξύτατων αντιθέσεων, εξαναγκάζοντας τις ΗΠΑ να συμμαχούν μαζί τους, παρά τα προβλήματα που προκαλεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η ρωσοτουρκική προσέγγιση. Ακόμη σηματοδοτεί μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της Συρίας, με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ.

H νέα εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενώ η Αγκυρα άρχισε  ήδη να μετακινεί στρατεύματα στη Βόρεια Συρία. Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

 Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη  πως η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους στρατιώτες του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησής τους, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών». Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να συμβεί «ακόμη και σήμερα ή αύριο»

Στόχος της Τουρκίας οι Κούρδοι μαχητές

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε πως η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «θα προχωρήσουν σύντομα σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμιχθούν σε αυτήν».

Στόχος του Ερντογάν είναι να καταστρέψει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία οι ΗΠΑ στήριζαν επί πολλά χρόνια, παρέχοντας του εξοπλισμό και τεχνογνωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που διεκδικούσαν εδάφη της Συρίας.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Την Κυριακή χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

«Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.