Πέθανε ο Gene Deitch, δημιουργός των «Popeye» και «Tom & Jerry»

 Ο αγαπημενος animator των παιδικών μας χρόνων Gene Deitch, δημιουργός του «Tom & Jerry» και του «Popeye», έφυγε σήμερα σε ηλικία 95 ετών. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον εκδότη του, Peter Himmel, ο οποίος είπε ότι ο Gene πέθανε απροσδόκητα το βράδυ της 16ης Απριλίου.

Ο Eugene Merril Deitch (8 Αυγούστου 1924 – 16 Απριλίου 2020) ήταν Αμερικανός-Τσέχος εικονογράφος, animator, καλλιτέχνης κόμικς, και σκηνοθέτης ταινιών. Με έδρα την Πράγα από το 1959, ο Ντιτς ήταν γνωστός για τη δημιουργία κινούμενων σχεδίων κινούμενων σχεδίων όπως Munro , Tom Terrific και Nudnik , καθώς και  για το έργο του για τη σειρά Popeye και Tom and Jerry η οποία  έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου του 1940 και έκτοτε είναι η αγαπημένη σειρά μικρών και μεγάλων .

Ο Ντέιτς γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις , στις 8 Αυγούστου 1924, γιος του πωλητή Τζόζεφ Ντιτς και Ρουθ Ντέλσον Ντιτς. Το 1929, η οικογένεια μετακόμισε στην Καλιφόρνια, και η Ντίτσε πήγε στο σχολείο στο Χόλιγουντ . Αποφοίτησε από το Λύκειο του Λος Άντζελες το 1942.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Deitch άρχισε να εργάζεται για τη Βόρεια Αμερική Αεροπορία , σχεδιάζοντας σχεδιαγράμματα αεροσκαφών. Το 1943, καταρτίστηκε και υποβλήθηκε σε πιλοτική εκπαίδευση προτού πάθει πνευμονία και απολύθηκε τιμητικά τον Μάιο του επόμενου έτους.  Από το 1945 έως το 1951, ο Deitch συνέβαλε εξώφυλλα και έργα τέχνης στο περιοδικό τζαζ  The Record Changer . Στη δεκαετία του 1950, ο Deitch ήταν πρώιμος υποστηρικτής και μηχανικός ήχου για την Connie Converse , έναν από τους πρώτους Αμερικανούς τραγουδιστές-τραγουδοποιούς .

Καριέρα κινουμένων σχεδίων 

Το 1955, ο Deitch  μαθήτευσε  στο στούντιο κινουμένων σχεδίων United Productions of America (UPA) και αργότερα έγινε ο δημιουργικός διευθυντής των Terrytoons, δημιουργώντας χαρακτήρες όπως ο Sidney the Elephant, Gaston Le Crayon, και Clint Clobber.  Το 1955, ενώ εργαζόταν στο UPA, ο Deitch έγραψε και σχεδίασε την κόμικ σειρά United Feature Syndicate,  The Real-Great Adventures of Terr’ble Thompson !, Hero of History , με πρωταγωνιστή ένα θαρραλέο παιδί σε φανταστικές περιπέτειες. Στις αρχές του 1958, το θεατρικό καρτούν του Sidney’s Family Tree προτάθηκε για βραβείο Ακαδημίας. Τον Αύγουστο του 1958, απολύθηκε από τον Terrytoons και δημιούργησε το δικό του στούντιο στη Νέα Υόρκη με την ονομασία Gene Deitch Associates, Inc., το οποίο παρήγαγε κυρίως τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Όταν  η Rembrandt Films υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει τον Munro , ένα κινούμενο θεατρικό σύντομο που ο Deitch ήθελε να δημιουργήσει, ο Deitch  μετέφερε   την εταιρία  του στην Πράγα  τον Οκτώβριο του 1959. Αρχικά σχεδίαζε να περάσει μόνο δέκα ημέρες στην Πράγα, αλλά αφού συνάντησε τη μελλοντική του σύζυγο, Ζντένα, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη. Ο Munro έκανε πρεμιέρα στην Τσεχοσλοβακία τον Σεπτέμβριο του 1960 και στις ΗΠΑ στις 5 Οκτωβρίου 1961, ως λίγο πριν το» πρωινό στο Tiffany’s» . Κέρδισε βραβείο Ακαδημίας για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Κινούμενου Σχεδίου το 1961.

Από το 1960 έως το 1963, ο Deitch συνεργάστηκε με τον Rembrandt για να σκηνοθετήσει κινούμενα σχέδια Popeye για την τηλεόραση με το King Features , και από το 1961 έως το 1962 σκηνοθέτησε 13 νέα επεισόδια  Tom and Jerry για το MGM.

Σκηνοθέτησε την ταινία του 1966 «Αλίκη των Θαυμάτων» στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με τον Τσέχο εμψυχωτή Jiří Trnka σε μια κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους του The Hobbit. Ωστόσο, ο παραγωγός William L. Snyder δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τα χρήματα και για να μην αφήσει τα δικαιώματα για το μυθιστόρημα να λήξει, ζήτησε από την Deitch να δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους προσαρμογής σε 30 ημέρες. Deitch και εικονογράφος Adolf Bornέφτιαξε μια ταινία κινουμένων σχεδίων 13 λεπτών που δεν προοριζόταν ποτέ για διανομή. Η ταινία θεωρήθηκε από καιρό χαμένη έως ότου ανακαλύφθηκε εκ νέου από τον γιο του Snyder και κυκλοφόρησε στο YouTube το 2012. Επίσης, το 1966, ο Deitch δημιούργησε έναν νεαρό κορίτσι τυχοδιώκτη στο Terr’ble Tessie.

Από το 1969 έως τη συνταξιοδότησή του το 2008, ο Ντιτς ήταν ο κορυφαίος σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων για τον οργανισμό του Κοννέκτικατ Weston Woods Studios, προσαρμόζοντας παιδικά βιβλία.   Το στούντιο του βρισκόταν στην Πράγα κοντά στο Barrandov Studios , όπου  γυρίστηκαν πολλές μεγάλες ταινίες. Το 2003, Deitch τιμήθηκε με το βραβεία Annie ‘ Βραβείο Winsor McCay» από την  ASIFA-Χόλιγουντ για τη συμβολή του  στην τέχνη του animation.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.