Ο Τραμπ ζητάει αναβολή εκλογών στις ΗΠΑ – Μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο;

Ζήτημα αναβολής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία τους ορίζεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις αιτιάσεις του για την επιστολική ψήφο και επικαλούμενος την πανδημία του κοροναϊού τόνισε: «Να καθυστερήσουμε τις εκλογές μέχρι οι άνθρωποι να μπορούν να ψηφίσουν σωστά, με ασφάλεια;». 

Συγκεκριμένα έγραψε στο Twitter: «Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία […] Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Σημειώνεται πως το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται την ώρα που τα επίσημα στοιχεία στις ΗΠΑ καταγράφουν ένα οικονομικό «κραχ» το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω πανδημίας Covid-19 που κράτησε τους Αμερικανούς στο σπίτι και τις Πολιτείες σε lockdown.

Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%. Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Πόσο πιθανό είναι να αναβληθούν οι εκλογές; 

Μετά το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ το ερώτημα που κυριαρχεί είναι «αν μπορούν πραγματικά να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές;». Συμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, η απάντηση είναι πως κάτι τέτοιο μπορεί πολύ δύσκολα να συμβεί. Η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών ορίζεται από ομοσπονδιακό νόμο και έχει καθοριστεί από το 1845. Θα χρειαζόταν λοιπόν μια αλλαγή στον εν λόγω νόμο για να αλλάξει αυτή η ημερομηνία. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει μια νέα νομοθεσία από το Κογκρέσο, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και με υποχρεωτική την έγκριση από τη Δικαιοσύνη. Ακόμη όμως κι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη «ευελιξία» στην επιλογή μιας εναλλακτικής ημερομηνίας. Το Σύνταγμα ορίζει ότι το νέο Κογκρέσο θα πρέπει να ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου και πως η θητεία του νέου προέδρου θα πρέπει να ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου. Αυτές οι ημερομηνίες δεν μπορούν να αλλάξουν με έναν απλό νόμο.

Θα μπορούσε ο Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει όλα τα παραπάνω και με ένα διάταγμα να αναβάλει τις εκλογές; Σε καμία περίπτωση, σημειώνεται στο άρθρο της New York Times και σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει σαφώς μεγάλη δύναμη, αλλά όταν πρόκειται για εκλογές οι δυνατότητές του είναι πολύ πιο περιορισμένες από έναν κυβερνήτη μιας πολιτείας».

Ωστόσο το ζήτημα της εκλογικής διαδικασίας, του τρόπου δηλαδή της ψηφοφορίας, είναι περισσότερο περίπλοκο και ανοιχτό. Ενώ η ημερομηνία των εκλογών ορίζεται με ομοσπονδιακό νόμο, η διαδικασία της ψηφοφορίας ελέγχεται από την κυβέρνηση της κάθε Πολιτείας. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες κάθε πολιτείας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ψηφίσουν με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή είτε με επιστολική ψήφο, είτε με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα.

Είναι πιθανόν λοιπόν οι Πολιτείες να αναθεωρήσουν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού την εκλογική διαδικασία, ενδεχομένως διευκολύνοντας τους πολίτες με χρήση της επιστολικής ψήφου ή οποιουδήποτε άλλου μέσου που θα επέτρεπε τη μη φυσική τους παρουσία, αλλά ταυτόχρονα θα διασφάλιζε την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι η μη ταυτόχρονη παρουσία όλων των πολιτών στα εκλογικά κέντρα, αλλά ο καταμερισμός τους σε μικρότερες ομάδες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να προωθηθούν και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών.  

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.