Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή κατά των Κούρδων στη Συρία- Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δυο ημέρες μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη BA Συρία ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τους πρώτους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Η έναρξη της επίθεσης, η οποία ονομάστηκε «Πηγή Ειρήνης» ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω twitter.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον Συριακό Εθνικό Στρατό, μόλις ξεκίνησαν την επιχείρηση #OperationPeaceSpring κατά του PKK και των τρομοκρατών του Daesh (ISIS) στη βόρεια Συρία. Αποστολή μας είναι να εμποδίσουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου κατά μήκος των νότιων συνόρων μας και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή. Η επιχείρηση #OperationPeaceSpring θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας, διευκολύνοντας την επιστροφή Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους. Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα ελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τρομοκράτες», ανακοίνωσε ο Ερντογάν μέσω twitter.

«Η επιχείρηση θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, διευκολύνοντας την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους στη Συρία», τόνισε ο Ερντογάν σε νέα ανάρτηση, επισημαίνοντας ότι «θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τρομοκράτες».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, κάνουν  λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.  Αυτόπτες μάρτυρες στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ κάνουν λόγο για εκρήξεις που αντηχούν και καπνούς σε διάφορα σημεία, την ώρα που άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει μαζικά την πόλη. Ανάλογες εικόνες μεταφέρουν ξένοι ανταποκριτές και από τις υπόλοιπες πόλεις που πλήττονται.

Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν «γενική κινητοποίηση» και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε «αντίσταση». Φαίνεται ότι η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» του Ερντογάν στη βόρεια Συρία δεν θα είναι περίπατος για την Τουρκία.

Έξι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης

Νωρίτερα ο συνασπισμός των δυνάμεων (SDF) ζήτησε από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία. «Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν. Κάλεσαν δε και τη Ρωσία να διαδραματίσει ρόλο «εγγυητή» σε μια διαδικασία «διαλόγου» με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη -Διεθνείς αντιδράσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας». «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτες ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, «ιδιαίτερα ανήσυχος» από την προοπτική μιας επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, συνάντησε χθες, Τρίτη, την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Εντωμεταξύ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων της Συρίας- Έτοιμη για εισβολή η Τουρκία

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.