Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ έσπασαν όλα τα ρεκόρ κρουσμάτων – Μεγάλη αύξηση των νέων θανάτων στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ αναδεικνύονται με ταχύτατους ρυθμούς η χώρα με μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων κορονοϊού στον κόσμο και αυτό μέσα μόλις περίπου δύο εβδομάδες. Η χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον καταγεγραμμένο αριθμό θανάτων και νεκρών που κατέγραψε η Κίνα (του 1.3 δισ. πολιτών) μέσα σε διάστημα τριών μηνών ενώ το τελευταίο 24ωρο η ημερήσια καταγραφή νέων κρουσμάτων είναι σχεδόν υψηλότερη κατά 75% από αυτή που κατέγραψε η ασιατική χώρα τη χειρότερη ημέρα εν μέσω πανδημίας. Επίσης σε μια ημέρα κατέγραψε περισσότερους από 900 νεκρούς σχεδόν δηλαδή όσους η Ισπανία και η Ιταλία που μέχρι σήμερα έχουν το θλιβερό ρεκόρ σε ημερήσιες καταγραφές νεκρών. 

Την ίδια στιγμή ο ιός συνεχίζει να σαρώνει στην Ευρώπη με Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφουν ρεκόρ νέων θανάτων το τελευταίο 24ωρο ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην Τουρκία. 
Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε 203 χώρες και περιοχές του πλανήτη και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχουν φτάσει τα 859.800 ενώ εξ αυτών οι ενεργές υποθέσεις ασθενών ανέχονται σε 639.125 εκ των οποίων οι 32,838 (5%) είναι νοσηλευόμενοι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Οι υποθέσεις που έχουν κλείσει ανέρχονται σε 220.675 εκ των οποίων οι 178,335 (81%) αφορούν ασθενείς που έχουν αναρρώσει και οι 42,340 (19%) αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των νεκρών. 

ΗΠΑ – 4.054 νεκροί, 188.578 ασθενείς

Στις 12 Φεβρουαρίου εν μέσω πλήρους έξαρσης της επιδημίας κορονοϊού στην Κίνα, καταγράφηκαν σε μια ημέρα περισσότερα από 14.000 κρούσματα και στις 24 Φεβρουαρίου 150 θάνατοι. Ήταν οι υψηλότερες ημερήσιες καταγραφές μέχρι σήμερα, στη χώρα από όπου ξεκίνησαν όλα. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα ακολούθησαν. 

Την Τρίτη οι ΗΠΑ κατέγραψαν 912 θανάτους (μόνο η Ιταλία ξεπέρασε αυτό τον αριθμό με 919 στις 26 Μαρτίου) και  24.7742 νέα κρούσματα. Μια καταγραφή που δείχνει την καταστροφική εξάπλωση του ιού και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αλλά και την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου πως οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες ενώ παράλληλα ανακοίνωσε  παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου. 

  • Το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες,)έχει σχεδόν εξαντληθεί όπως αναφέρουν  δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Σημειώνεται πως εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις. Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως διαψεύδει τους ισχυρισμούς αν και ακόμη και η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Federal Emergency Management Agency, FEMA) που έχει αναλάβει έλεγχο και τη διανομή υλικού τόνισε πως η υπηρεσία γνώριζε ήδη από το στάδιο της κατάρτισης του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως το στρατηγικό απόθεμα δεν θα επαρκούσε. 
  • Εγκλωβισμένοι στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Θεόδωρος Ρούσβελτ είναι εκατοντάδες στελέχη του Π.Ν των ΗΠΑ ενώ ο πλοίαρχος που βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξάπλωση με αλματώδη ρυθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό πάνω στο σκάφος ζήτησε  άδεια να απομακρυνθούν εσπευσμένα τα μέλη του πληρώματός του και να τεθούν σε απομόνωση. «Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο», αντέτεινε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ απορρίπτοντας το αίτημα εκκένωσης του πληρώματος του αεροπλανοφόρου που έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ιταλία – 12.428 νεκροί, 105.792 κρούσματα

Σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που αναφέρονται καθημερινά, συνεχίζει να παρατηρείται στην Ιταλία αλλά δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Σημειώνεται η χώρα έχει κατά πολύ ξεπεράσει σε αριθμό ασθενών και θανάτων την Κίνα και μέχρι σήμερα κατέχει και το θλιβερό ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού θανάτων σε μια ημέρα (919 στις 26 Μαρτίου), παρά το ότι δεν μπορεί να συγκριθεί πληθυσμιακά με την Κίνα. 

Την Τρίτη καταγράφηκαν ακόμη 837 θάνατοι (ο τρίτος κατά σειρά υψηλότερος αριθμός στη χώρα από όταν μπήκε σε φάση έξαρσης η επιδημία) και 4.053 κρούσματα.

Ισπανία – 8.464 νεκροί, 95.923 ασθενείς

Εξαιρετικά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων νεκρών και ασθενών που καταγράφηκαν και την Τρίτη στη χώρα αφού ανήλθαν σε 748 και 7.967  αντίστοιχα. 

Γερμανία – 775 νεκροί, 71.808 ασθενείς

Η χώρα κατέγραψε χθες ρεκόρ αριθμού θανάτων αφού οι νεκροί ανήλθαν σε 150 (αντί 104 την Δευτέρα)  και αυτό σε μια χώρα που έχει καταφέρει να συγκρατήσει εξαιρετικά χαμηλά το ποσοστό θνητότητας των ασθενών. Παρατηρείται βέβαια μια διαρκής αύξηση από τις 29 Μαρτίου και τελικά την Τρίτη φτάσαμε τον υψηλότερο αριθμό. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα όμως καταγράφουν, τα τελευταία 24ωρα, μια σημαντική μείωση και την Τρίτη αναφέρθηκαν 4.923. 

Γαλλία – 3.523 νεκροί, 52.128 ασθενείς

Τον υψηλότερο αριθμό νέων θανάτων (σπάζοντας το ρεκόρ της Δευτέρας) κατάγραψε η Γαλλία καθώς επίσης και μια τρομακτική αύξηση- μέσα σε 24ωρες-στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Οι αρχές ανέφεραν 499 θανάτους και 7.578 κρούσματα αντί 4.376 την Δευτέρα. 

Ιράν – 2.898 νεκροί, 44.605 ασθενείς

Πολύ υψηλές παραμένουν οι ημερήσιες καταγραφές νέων νεκρών και κρουσμάτων και την Τρίτη ανήλθαν σε 141 (ο υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα ήταν 157) και 3.110 αντίστοιχα.  

Ηνωμένο Βασίλειο – 1.789 νεκροί, 25.150 ασθενείς

Μεγάλη αύξηση την Τρίτη στον αριθμό των νεκρών που προστέθηκαν στη μακρά λίστα αλλά και σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Οι αρχές ανέφεραν ρεκόρ θανάτων αφού ανήλθαν σε 381 (αντί 180 την Δευτέρα) και 3.009 νέες καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών. 

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 13χρονο αγόρι  από το Μπρίξτον, που κατέληξε στο νοσοκομείο του Βασιλικού Κολλεγίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρουσίαζε κανένα υποκείμενο νόσημα. Σημειώνεται πως την Τρίτη ανακοινώθηκε και ο θάνατος ενός 12χρονου κοριτσιού στο Βέλγιο. 

Ελβετία – 433 νεκροί, 16.605 ασθενείς

Αν και μια χώρα μόλις 8,5 εκατ. πολιτών παραμένει σταθερά στη πρώτη 10αδα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Την Τρίτη κατέγραψε ρεκόρ νέων θανάτων καθώς έφτασαν τους 74 ενώ οι αναφορές για νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση παρουσιάζει διαρκείς αυξομειώσεις και χθες ανήλθαν σε 683 που είναι ένας χαμηλός αριθμός βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων στη χώρα. 

Τουρκία – 214 νεκροί, 13.531 ασθενείς

Στα 2.704 εκτινάχθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα την Τρίτη ενώ καταγράφηκα και ο υψηλότερος μέχρι σήμερα αριθμός θανάτων αφού οι νεκροί ανήλθαν σε 46. 

Ο υπουργός Εξωτερικών. Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης πως 98 Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού. 

Huffington Post

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment