Ιταλία: Ρήγμα διαφαίνεται στις σχέσεις της κυβέρνησης. Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών

Νέο ρήγμα διαφαίνεται στις σχέσεις της κυβέρνησης συνεργασίας της Ιταλίας και η διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να διαλυθεί το κοινοβούλιο της Ιταλίας και η χώρα να καταφύγει στις κάλπες μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών του. 

Ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας, συμπλήρωσε πως επαφίεται στον εταίρο του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση συμμαχίας θα επιβιώσει, με βάση τη συμφωνία συνεργασίας που έκλεισαν και προβλέπει την αύξηση της αυτονομίας των περιφερειών, την έγκριση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς και τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης.

Απαντώντας στο ίδιο φύλλο, της ίδιας εφημερίδας, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του M5S, φάνηκε να υποβαθμίζει την απειλή του Σαλβίνι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα συμφωνήσει να προκηρυχθούν εκλογές καθώς η σημερινή είναι «η μοναδική δυνατή» πλειοψηφία. Ο Ντι Μάιο απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητηθεί εναλλακτική πλειοψηφία, δηλαδή συνεργασία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

 

Τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας συγκρούστηκαν εκ νέου με σφοδρότητα χθες Τετάρτη για το πώς τοποθετήθηκαν στη διαδικασία που οδήγησε στην ανάδειξη της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ζήτημα αυτό, μάλιστα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της Ρώμης να εξασφαλίσει μια θέση – κλειδί στη νέα Κομισιόν.

Ενώ το M5S τάχθηκε υπέρ της Φον ντερ Λάιεν, η Λέγκα κατήγγειλε την υποψηφιότητά της, αφού τη θεωρεί αντιπρόσωπο της παλιάς φρουράς και των ευρωπαϊκών πολιτικών που θέλει να καταλυθούν. «Ψηφίζοντας υπέρ της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ο Λουίτζι Ντι Μάιο πρόδωσε τα ιταλικά συμφέροντα», κατήγγειλε η Λέγκα μέσω Twitter.

Το γεγονός πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με μόλις εννιά ψήφους περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν σημαίνει ότι η στήριξη του M5S ήταν κρίσιμη. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντέτεινε ότι «η Λέγκα αποφάσισε να καταδικάσει τον εαυτό της στην περιθωριοποίηση» αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα της Γερμανίδας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment