Ιρλανδία: Ανατροπή με καθαρή πρωτιά του Σιν Φέιν στις εκλογές!

Οι πανηγυρισμοί και οι γιορτές στα γραφεία του Σιν Φέιν που ανέτρεψε τα προγνωστικά κράτησαν μέχρι το πρωί – και τα τραγούδια για τους αγώνες του IRA έδιναν τον τόνο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σαββάτου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αποτελεί μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή της χώρας βάζοντας τέρμα στο δικομματισμό, όπως είχε διαμορφωθεί από τη μέρα που τμήμα της Ιρλανδίας απελευθερώθηκε από το Βρετανικό ζυγό.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών το Σιν Φέιν το αριστερό  πατριωτικό κόμμα και πρώην πολιτικό σκέλος του ΙRA έρχεται πρώτο. Το 24,5% που δίνουν στο Sinn Fein τα  αποτελέσματα για την πρώτη κατανομή των εδρών εξασφαλίζουν για το κόμμα διπλάσιες έδρες από αυτές που είχε κερδίσει πριν από τέσσερα χρόνια. Το κεντρώο Fianna Fail φαίνεται ότι εξασφαλίζει 22,89% των ψήφων και το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ Fine Gael 21,93%.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 62,4% και μέχρι στιγμής έχουν εκλεγεί μετά βεβαιότητας 16 βουλευτές σε σύνολο 160, μεταξύ των οποίων και η αρχηγός του Sinn Fein. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση για τη δεύτερη κατανομή των εδρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα  μια σειρά  πολιτικοί πάνε σπίτι τους και η επόμενη βουλή, που συνέρχεται στις 20 Φεβρουαρίου, θα είναι γεμάτη νέα πρόσωπα. Μέχρι κι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, κινδύνευσε να μην επανακλεγεί, και τελικά εκλέχθηκε με την πέμπτη καταμέτρηση.

Για «επανάσταση της κάλπης» μίλησε η ηγέτιδα του κόμματος Μάρι Λου ΜακΝτόναλντ, η οποία σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δήλωσε: «Πρόκειται για ιστορικές εκλογές. Αλλάζουν το σχήμα της ιρλανδικής πολιτικής πραγματικότητας. Και είναι μόνο η αρχή. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αποκλεισμό από τις συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Το κόμμα εκπροσωπεί το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δημοκρατικό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας εδώ και έναν αιώνα, το Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ, έχουν και τα δύο αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Ωστόσο, η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, είπε νωρίτερα ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση και χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό του.
Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις περί αποκλεισμού του κόμματός μας που εκπροσωπεί τώρα το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και νομίζω ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. ο αποκλεισμός) είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικός», είπε η ΜακΝτόναλντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Σήμερα, μπορεί το Σιν Φέιν να μην έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Όσο και αν η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ δηλώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τα λοιπά κόμματα της Αριστεράς, οι αριθμοί δε βγαίνουν. Όμως, όλα δείχνουν ότι σε κανέναν δε βγαίνουν οι αριθμοί, ειδικά καθώς τα δύο κόμματα που ως χτες εναλλάσσονταν στην εξουσία έχουν καταδικάσει και αρνηθείπολλές φορές την περίπτωση συνεργασίας με την πατριωτική Αριστερά της χώρας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ιρλανδία θα πάει πολύ σύντομα ξανά σε εκλογές, κάτι που, λογικά, θα ενδυναμώσει επιπλέον το Σιν Φέιν, το οποίο δε θα κάνει τα λάθη αυτής της εκλογικης αναμέτρησης. Και, κυρίως, θα κατεβάσει περισσότερους υποψήφιους, αφού σε αυτές τις εκλογές κατέβασε μόλις 42 – το Ιρλανδικό κοινοβούλιο έχει 160 έδρες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.