Εμβόλιο Biontech/Pfizer: Αντιδράσεις από τη Γερμανία για τη γρήγορη έγκριση στη Βρετανία

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των Pfizer και BioNTech  που  θα κυκλοφορήσει  για χρήση από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.  Αντιδράσεις από τη Γερμανία για την «σπουδή» της Βρετανίας στην έγκριση του εμβολίου.

Ο υπ. Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ,  ανέδειξε  το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου.

«Η κυβέρνηση δέχτηκε σήμερα τη σύσταση του ανεξάρτητου Ρυθμιστικού Οργανισμού για τα Φάρμακα και τα προϊόντα Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για χρήση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο θα διατεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα».

Η επιτροπή εμβολίων της Βρετανίας θα αποφασίσει ποιες ομάδες θα εμβολιασθούν πρώτες, όπως οι έγκλειστοι σε οίκους ευγηρίας, το προσωπικό υγείας και φροντίδας, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι.

Τόσο οι Pfizer και BioNTech όσο και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έχουν αναφέρει προκαταρκτικά αποτελέσματα με περισσότερο από  90% αποτελεσματικότητα -ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό- στις δοκιμές των εμβολίων τους, τα οποία βασίζονται και τα δύο στην τεχνολογία messenger RNA (mRNA).

Η Pfizer δήλωσε ότι η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του κορονοϊού. «Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε τον MHRA για την ικανότητά τους να διεξάγουν προσεκτική αξιολόγηση και να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσουν στην προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις, επικεντρωνόμαστε στο ίδιο επίπεδο έκτακτης ανάγκης για την ασφαλή παροχή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο». Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ τα όπως τόνισε τα νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα να το λάβουν. «Είναι πολύ καλά νέα»,πρόσθεσε.

Προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είχε αναδείξει το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Δυσαρέσκεια  από τη Γερμανία για τη γρήγορη έγκριση

Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου των εταιριών Biontech και Pfizer κατά του κορονοϊού, την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο, Αντρέας Μιχαέλις, αντιδρώντας σε ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του βρετανικού υπουργείου Ενέργειας και Οικονομίας ‘Αλοκ Σάρμα, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τις Biontech και Pfizer και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει να εμβολιάζει», τόνισε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το βήμα προς τα εμπρός ως μια θαυμάσια διεθνή προσπάθεια και επιτυχία;» Παρότι η γερμανική εταιρία Biontech συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του εμβολίου, δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ευρωπαϊκό και διατλαντικό, πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης.

Την βρετανική «σπουδή» καταδίκασε και ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε, λέγοντας ότι «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης». Ο κ. Λίζε, ιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τόσο γρήγορη έγκριση ως «προσπάθεια να αποπροσανατολισμού από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού».

Για «ευφορία εμβολίων» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ακριβή εξέταση των στοιχείων που απαιτούνται για την έγκριση», ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού στην Γερμανία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να εμβολιαστούν έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι», διευκρίνισε ο κ. Μάρτεν

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλέστερες οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίας για έγκριση εμβολίων

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βρετανία, η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες. 

Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία. Σημειώνεται πως χθες Τρίτη ο EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΑΠΕ, www.news247, www.tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.