Γαλλικές εκλογές: No-pasaran! Ιστορική νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Ιστορική ανατροπή από τον συνασπισμό των προοδευτικών δυνάμεων στη Γαλλία -Νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου και αριστερό φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς – Μετά την ανακούφιση οι δύσκολες συζητήσεις για κυβέρνηση 

Kόντρα στις δημοσκοπήσεις οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες εμφάνιζαν πρώτη την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν με μια συμμετοχή ρεκόρ, που άγγιξε το 70%, οι Γάλλοι έδειξαν  ισχυρά  αντανακλαστικά   και έδωσαν μια ιστορική νίκη στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποτελείται από την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, το πιο μετριοπαθές Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα των πράσινων Οικολόγων, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα μικρά κόμματα. Δημιουργήθηκε λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε την δεύτερη θέση  χάνοντας 80 έδρες και η ακροδεξιά ήρθε τρίτη.

Ειδικότερα,το  Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM. Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές. Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές, ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου Μακρόν – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.  Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία .

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα συμφωνήσουν σε κυβερνητική συμμαχία με τον συνασπισμό της Αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές και Πράσινοι). Από την άλλη πλευρά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δηλώνει ότι θα κυβερνήσει για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και μόνο αυτό, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με το κόμμα του Μακρόν.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε πάντως ότι ο Γάλλος πρόεδρος οφείλει πλέον να ορίσει πρωθυπουργό από το Λαϊκό Μέτωπο.

«Ο λαός μας έχει ξεκάθαρα αποκλείσει τη χειρότερη λύση για αυτόν. Σήμερα το βράδυ ο Εθνικός Συναγερμός (RN) απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία», είπε ο Μελανσόν , προσθέτοντας ότι αυτό είναι «μια τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν τη νέα Γαλλία».

Σύμφωνα με τον Μελανσόν, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «δεν θα εφαρμόσει τίποτα άλλο εκτός από το πρόγραμμά του, αλλά ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ αναμένεται εντός της ημέρας να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του. Το πιθανότερο είναι ότι, έως ότου αναδειχθεί νέα κυβέρνηση, θα παραμείνει στη θέση του για μερικές ακόμη εβδομάδες, τουλάχιστον όσο διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το ενδεχόμενο, πάντως, νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν υπάρχει, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί βάσει νόμου να επιστρέψει στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι του 2025.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment