Γαλλία: Συγκροτήθηκε «Λαϊκό Μέτωπο» της Αριστεράς απέναντι στην Ακροδεξιά

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις  στο χώρο της Αριστεράς στη Γαλλία, μετά τη συντριπτική ήττα του Μακρόν στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα  σε όλη τη χώρα  με αίτημα τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των Αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, τόσο τα γαλλικά συνδικάτα όσο και περίπου τριακόσιες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων κάλεσαν τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς να κατέβουν ενωμένα στις βουλευτικές εκλογές, ούτως ώστε να φράξουν τον δρόμο στην ακροδεξιά.

Η εφημερίδα «Liberation» κυκλοφόρησε τη  Δευτέρα με τίτλο – κάλεσμα σε όλα τα προοδευτικά κόμματα να φτιάξουν «λαϊκό μέτωπο» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η εφημερίδα κρίνει πως είναι «ιστορικής ευθύνης» τα κόμματα να συνεννοηθούν και να κατέβουν μαζί στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

Οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι, οι κομμουνιστές και το ριζοσπαστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία συμφώνησαν αργά χθες Δευτέρα στην δημιουργία«Λαϊκού Μετώπου».

Σε κοινή δήλωσή τους απευθύνουν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα με στόχο «να παρουσιάσουν μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της άκρας δεξιάς». Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου.

Τα προοδευτικά κόμματα είχαν συνεργασθεί και στη διάρκεια της προηγούμενης εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές το 2022. Ωστόσο στη συνέχεια, οι ηγεσίες και οι διαφορές στις πολιτικές -μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στη Γάζα- προκάλεσαν ρωγμές στη συμμαχία.

Διεργασίες  είναι σε εξέλιξη και στην ακροδεξιά για τη συγκρότηση  εκλογικού μετώπου . Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία των Αριστερών και προοδευτικών κομμάτων για τη συγκρότηση «Λαϊκού Μετώπου» απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, ο πρόεδρος του ρεπουμπλικανικού, ακραία συντηρητικού κόμματος Les Republicains Ερίκ Σιοτί προχωρά στη στήριξη της γαλλικής ακροδεξιάς και προτείνει ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές. Επιπλέον, η Marion Maréchal,  επικεφαλής  με το εθνικιστικό κόμμα Reconquest στις ευρωεκλογές  και ανιψιά της Λεπέν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη Λεπέν και τον υποψήφιο πρωθυπουργό για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πάντως σε συνέντευξη του απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές.

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 31,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης του Μακρόν έλαβε 14,6%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέγραψε ποσοστό 13,8%. Η ριζοσπαστική Αριστερά της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκέντρωσε 9,8%, οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί 7,25%, και οι Οικολόγοι 5,5%.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.