Μάχη για μια θέση στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ»-Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τη Στερεά Ελλάδα

Η πλατφόρμα θα ανοίξει  για Στερεά και Πελοπόννησο  την Τετάρτη 16.12.2020 στις 10 π.μ.

Βουνό τα παράπονα από χιλιάδες μηχανικούς που ανέλαβαν να εντάξουν ακίνητα πελατών τους στο πρόγραμμα και είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται

Για 51’ έμεινε τελικά ανοικτό το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος  «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για αιτήσεις κατοικιών που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, με διαθέσιμο προϋπολογισμό 161.300.000 ευρώ. Σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας εξαντλήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος και έγιναν δεκτές 8.702 αιτήσεις επί των 17.673 που υπεβλήθησαν. 

Κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην άντληση στοιχείων των ΠΕΑ από το buildingcert, παγώνοντας τη διαδικασία σε φάση loading. Κάποιοι από τους χρήστες προτίμησαν να περιμένουν να φορτώσουν τα στοιχεία, μη ρισκάροντας την εκ νέου υποβολή, χάνοντας όμως πολύτιμο χρόνο, ενώ σε κάποιους χρήστες που ανανέωσαν τη σελίδα του πληροφοριακού, εμφανίστηκε μήνυμα για ΑΑ ΠΕΑ που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Δυστυχώς, αν και η μεταφορά του πληροφοριακού στο gov.gr λειτούργησε θετικά, τα προβλήματα τελικά προέκυψαν από το buildingcert.

Το πρόβλημα αυτό είχε φανεί και κατά την πρώτη μέρα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Στην Ήπειρο η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για 23 λεπτά και στο διάστημα αυτό εγκρίθηκαν 2.761 αιτήσεις με συνολική επιχορήγηση 61,8 εκατομμυρίων, απορρίφθηκαν σχεδόν άλλες τόσες και είναι άγνωστο το πλήθος εκείνων που δεν πρόλαβαν καν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Στις ώρες που ακολούθησαν, τα κοινωνικά δίκτυα ξεχείλισαν από σχόλια και διαμαρτυρίες. Υπήρξαν  κάποιοι που δεν έχουν βγάλει ακόμη άκρη καθώς πρόλαβαν μεν να εγκρίνουν αιτήματα για ορισμένους πελάτες τους αλλά είδαν να απορρίπτονται άλλα που είχαν καταχωριστεί νωρίτερα στο σύστημα. Άλλοι διαμαρτύρονται διότι το σύστημα καθυστερούσε να αντλήσει στοιχεία από άλλες πλατφόρμες όπως εκείνη της ΑΑΔΕ (Ε9 και Φορολογία Εισοδήματος) και του Buildingcert (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης), με συνέπεια να βρεθούν «εκτός χρόνου». Σε κάποιες περιπτώσεις και όχι σε όλες, όπως αναφέρουν, το σύστημα ζητούσε να επισυναφθούν πρόσθετα δικαιολογητικά (οικοδομική άδεια, λογαριασμός ΔΕΗ και ταυτότητα αιτούντος) με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Επίσημα στατιστικά για Αττική :

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά από την έναρξη της λειτουργίας υποβλήθηκαν στο σύστημα περί τις 10.000 αιτήσεις.
Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.50 το πρωί. Υποβλήθηκαν 17.673 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 8.702, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (144,8 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 16.600 ευρώ.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα των καθυστεήσεων που προέκυψε κατά την ταυτοποίηση των ΠΕΑ, από το ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι κατά την σημερινή ημέρα καταγράφηκαν μικρές καθυστερήσεις στο σύστημα του Building Cert, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.