Κτηματολόγιο: ΄Ερχονται πρόστιμα και αυστηρά μέτρα για όσους δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους

Απογοητευτική είναι η μέχρι τώρα εικόνα της κτηματογράφησης, καθώς ο µέσος όρος υποβολής δηλώσεων σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά το 27%.   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει την  επιβολή προστίμων και  μια δέσμη αυστηρών μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Εκτιμάται πως είναι αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης για το υπόλοιπο 74% έως τέλους του 2020 όπως έχει δεσμευτεί η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ.Τα χαμηλά αυτά ποσοστά   ωστόσο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν επισήµως πριν από τη συνάντηση µε τους θεσµούς που έχει προγραµµατιστεί γι’ αυτήν την εβδοµάδα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος  προσπαθεί να  αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συνεχείς παρατάσεις ενώ καλεί τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν προσέλθει ακόμη στα κτηματολογικά γραφεία, να προσέλθουν για να ανοίξουν φάκελο με όσα δικαιολογητικά έχουν και να τον συμπληρώσουν στη συνέχεια. Ήδη την περασµένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν παρατάσεις διάρκειας 15 ηµερών έως και δύο µηνών για τις υπό κτηµατογράφηση περιοχές, των οποίων οι προθεσµίες έληγαν αυτές τις ηµέρες.

Παράλληλα εξετάζει μια  δέσµη αυστηρών µέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Τσουχτερά πρόστιμα με τον μήνα που μπορεί να φτάσουν τα 1500 ευρώ, μπλόκο μεταβιβάσεων, μη έκδοση αδειών για οποιαδήποτε αξιοποίηση,  μπλοκάρισμα των αγροτικών επιδοτήσεων και απαγόρευση ενοικίασης είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να πείσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να προσέλθουν και να δηλώσουν τα κτήματά τους στο Κτηματολόγιο. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται πρόστιμα ύψους από 50 έως 250 ευρώ, τα οποία πάντως δεν επιβάλλονται για να μη μπλοκαριστεί κι άλλο η χαμηλή πορεία συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία του Κτηματολογίου.

‘Οπως διαµηνύεται σε όλους τους τόνους, αυτές θα είναι οι τελευταίες παρατάσεις   για τις περιοχές, στις οποίες έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόµενες παρατάσεις των 3+3 µηνών. Ως εκ τούτου, αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εµπρόθεσµα και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση την ακίνητη περιουσία τους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες, καθώς πριν από την επιβολή προστίµων θα έχουν προηγηθεί παρατάσεις, πληροφόρηση αλλά και ενηµερωτική καµπάνια. Εξίσου κατηγορηµατικός είναι όµως και ως προς το ότι πρέπει να µπει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις ώστε το Κτηµατολόγιο να ολοκληρωθεί το 2021, καθώς αποτελεί µνηµονιακή υποχρέωση, µε τη χώρα να κινδυνεύει µε επιστροφή ευρωπαϊκών πόρων ύψους 84 εκ. ευρώ. με τα οποία χρηματοδοτήθηκε για να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment