9 Μαΐου 1945: Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών – Η σημαία των σοβιέτ υψώνεται πάνω από το Ράιχσταγκ

 9 Μαΐου 1945. Πριν από 78 χρόνια, σαν σήμερα. Ήταν η ημέρα απελευθέρωσης του Βερολίνου από τα σοβιετικά στρατεύματα, ημέρα  που η σημαία των σοβιέτ   κυμάτιζε   πάνω από το κατεστραμμένο Ράιχσταγκ συμβολίζοντας την Αντιφασιστική Νίκη των λαών  ενάντια στη ναζιστική  κτηνωδία.

 Όταν ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού κάρφωνε τη σημαία της Επανάστασης στην καρδιά του ναζισμού, στο Ράιχσταγκ, σφράγιζε για πάντα και με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την Ιστορία.

 Ήδη  μια μέρα πριν, η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της.Την αντιπροσωπεία της συμμαχίας των νικητών αποτελούσαν εκ μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, εκ μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, εκ μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ.

Η Ευρώπη έβγαινε από 2194 μέρες πολέμου, στον οποίο συγκρούστηκαν σε πολλά μέτωπα 110 εκατομμύρια στρατιώτες, σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και την Ευρώπη σε ερείπια.
Η  χώρα μας συνέβαλε τα μέγιστα  στην Αντιφασιστική νίκη με βαρύ τίμημα.  Οι νεκροί έφτασαν συνολικά τις 405.000 (θάνατοι από την πείνα, εκτελεσμένοι, νεκροί των μαχών, νεκροί του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου, χιλιάδες που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – κυρίως Εβραίοι της Θεσσαλονίκης .
78 χρονια μετά,   η Γερμανία  αρνείται να πληρώσει και οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να διεκδικήσουν με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις τις γερμανικές επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις  , όπως απαιτούν οι αντιστασιακοί, τα μαρτυρικά χωριά  και ο ελληνικός λαός.

 Η φωτογραφία  με τον στρατιώτη του κόκκινου στρατού  που υψώνει τη σημαία  στο Ράιχσταγκ  πάρθηκε από  τον Γεβγκένι Χαλντέι (Yevgeny Ananyevich Khaldei , 1917-1997). Ήταν αξιωματικός του ναυτικού και φωτογράφος του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού.

Η φωτογραφία του Yevgeny Khaldei  την οποία  αργότερα επεξεργάστηκε στο στούντιο ,  είναι ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.