ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Παρ/μα Λαμίας: 9η Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

9η Μάη: Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών – Έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού

Ως Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας γιορτάζουμε την 74η επέτειο από την 9η Μάη 1945. Από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας και τη συνθηκολόγησή της.

Τότε που, λίγες μέρες πριν, ο λοχίας του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης, ανήμερα την Πρωτομαγιά, κάρφωσε την κόκκινη σημαία, το σύμβολο της εργατικής εξουσίας, στο γερμανικό Ράιχισταγκ.

Τιμάμε τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο, βάζοντας τη δική τους ανεξάλειπτη σφραγίδα στην πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά, που θρέφει το αυγό του φιδιού. Στην πάλη αυτή, κύριος αιμοδότης ήταν η ΕΣΣΔ.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, οι λαοί όλου του κόσμου έρχονται αντιμέτωποι με την όξυνση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών. Ο οικονομικός πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές. Οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές δαπάνες σκαρφαλώνουν σε όλο και πιο μεγάλα ύψη. Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός, με το ενδεχόμενο τοπικών, περιφερειακών, ακόμη κι ενός γενικευμένου πολέμου να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Γι’ ακόμη μια φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι λαοί, οι κατακτήσεις που κατάφεραν να αποσπάσουν κι ο πλούτος που παράγουν, ώστε σε συνθήκες αναιμικής – ασθενικής ανάκαμψης του καπιταλισμού, να αυξάνονται ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν φοβούνται την πάλη των λαών, γι’ αυτό και εντείνουν την καταστολή. Περιστέλλουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Επιχειρούν το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης. Στην προσπάθεια αυτή, πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ανάγει σε επίσημη ιδεολογία της τη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τον φασισμό -ό,τι πιο σκοτεινό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα- με τον κομμουνισμό, ό,τι πιο προοδευτικό έχει υπάρξει.

Φτάνει σε σημείο να αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των ναζί, να απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα, να δίνει πακτωλούς χρημάτων, άλλοτε άμεσα και άλλοτε μέσω ΜΚΟ, προσπαθώντας να εξωραΐσει τον αντιδραστικό για τους λαούς χαρακτήρα της. Φτάνει στο σημείο την 9η Μάη από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, να τη μετατρέπει σε Μέρα της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων δίνει τα ρέστα της για να ξεπλύνει τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Εμπλέκει το λαό μας ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Συμμετέχει στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό. Φέρνει βαρύτατες ευθύνες, γιατί «ξεπλένει» με τη στάση της την εγκληματική – φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Μπροστά στις σοβαρότατες ευθύνες που φέρει για την τεράστια καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος τα δήθεν «προοδευτικά» – «αντιφασιστικά» μέτωπα που διαφημίζει.

Το Παράρτημα Λαμίας καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Φθιώτιδας να αξιοποιήσουν την παλιότερη, αλλά και τη σύγχρονη πείρα τους. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι πάλη που θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον θρέφει. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις αιτίες που τον γεννούν. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, τη μέρα που οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι, όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν. Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την ταξική πάλη του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να κλείσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, να εγγυηθεί έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη για τους λαούς

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.