«Η γυναίκα στην Εθνική Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ» – Ντοκιμαντέρ

 Το   ντοκιμαντέρ της σειράς «ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ»   από το Αρχείο της ΕΡΤ με τον τίτλο «Η γυναίκα στην Εθνική Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ» (1982) σε σκηνοθεσία της Άννας Κεσισόγλου είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση.

Αγωνίστριες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ περιγράφουν την εμπειρία της συμμετοχής τους στον αντιστασιακό αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μιλούν για την απόφασή τους να λάβουν μέρος σε νεαρή ηλικία στην Αντίσταση και περιγράφουν τη δράση τους-κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα προσωπικά βιώματα, περιστατικά που τις σημάδεψαν, αλλά και τα συναισθήματα που βίωσαν.

Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστριών, γίνεται λόγος για τη μαζική συμμετοχή αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών στην Αντίσταση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, την μεγάλη προσφορά τους σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, αλλά και τα όσα κέρδισαν από τη συμμετοχή τους στην Αντίσταση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν οι: ΕΛΕΝΗ ΚΥΒΕΛΟΥ-ΚΑΜΟΥΛΑΚΟΥ, ΜΑΡΙΟΥ ΜΠΕΪΚΟΥ, ΚΑΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΗΑ-ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ, ΜΑΙΡΗ ΜΠΙΚΙΑ-ΑΡΩΝΗ, ΖΩΗ ΚΟΥΛΟΥΠΤΑΝΗ-ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ, ΑΛΙΚΗ ΣΧΟΙΝΑ, ΤΟΥΛΑ ΜΑΡΑ-ΜΙΧΑΛΑΚΕΑ, ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ-ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ, ενώ παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό που καταγράφει τη δράση τους, καθώς και φωτογραφίες γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αντιστασιακού αγώνα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.