«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» (φωτο & βίντεο)

Μια πραγματικά συγκλονιστική έκθεση. Εκτίθενται φωτογραφίες και κινηματογραφημένα στιγμιότυπα, ένα πολύ πλούσιο υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – κτήριο Μεταξουργείου, φιλοξενεί από τις 6 έως και τις 31 Οκτωβρίου έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στους επισκέπτες θα μοιραστούν 6.500 DVD και CD με υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ, η οποία έχει την ευθύνη των προβολών της έκθεσης και συμμετέχει σε αυτήν με φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα, θα λειτουργεί θεματική έκθεση βιβλίου υπό τη μέριμνα της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το altptressfthiotida.com βρέθηκε στην έκθεση και σας παρουσιάζει εικόνες από αυτό το πολύ ενδιαφέρον αρχειακό υλικό για να θυμούνται οι παλιότεροι αλλά πρωτίστως να μαθαίνουν οι νεότεροι.   

Στην ιστοσελίδα www.freeathens44.org οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις περιοχές της Αθήνας όπου έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, να βρουν ιστορικά στοιχεία και καταγραφές προφορικής Iστορίας, και να αντλήσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


DSC_0357 DSC_0358 DSC_0363 DSC_0364 DSC_0370 DSC_0374 DSC_0377 DSC_0378 DSC_0379 DSC_0382 DSC_0388 DSC_0390 DSC_0398 DSC_0403 DSC_0407 DSC_0409 DSC_0413

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.