Τσίπρας: Ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Tην ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά ο την επίσκεψη του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η νέα υπηρεσία θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα είναι αυτοτελής, θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα ενσωματώσει στους κόλπους της όλες τις υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τις εθελοντικές ομάδες που εμπίπτουν στη διαχείριση των καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

‘Οπως είπε ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται διοικητής που θα  αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας, επιχειρησιακής ικανότητας και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, τόνισε ο πρωθυπουργός, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας  που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης καταστροφής αφενός, την εκπόνηση μελέτης για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον αφετέρου. Η επιτροπή θα τεθεί υπό το διακεκριμένο καθηγητή κ. Γκόλνταμερ .

«Το σημαντικό, σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

 Εκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια «οικιστικής κάθαρσης»

Εκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Καλώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Με 500 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για τη θωράκιση της Ελλάδας από φυσικές καταστροφές

Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του  προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.