Τράπεζες: Προμήθειες παντού- Τέλος η δωρεάν αλλαγή pin, ερώτηση υπολοίπου ή εξόφληση ΕΦΚΑ

Την ώρα που καλούμαστε οι συναλλαγές μας  με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking να φτάνει το 30% του εισοδήματός μας για να χτίσουμε το αφορολόγητο, οι τράπεζες  αυξάνουν τα τιμολόγια των προμηθειών τους, επιβάλλοντας τσουχτερές χρεώσεις ακόμα και σε συναλλαγές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν. 

Οι πρώτες αναπροσαρμογές έγιναν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όπου οι τράπεζες εξίσωσαν τις χρεώσεις, με τις οποίες επιβαρύνονται οι κάτοχοι ελληνικών καρτών για διατραπεζικές συναλλαγές, με αυτές που καταβάλλουν από πέρυσι το καλοκαίρι οι κάτοχοι διεθνών καρτών και ως επί το πλείστον οι τουρίστες. Το σκεπτικό ήταν να μην γίνονται διακρίσεις.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση των ηλεκτρονικων συναλλαγών που εισηγείται για το χτίσιμο του αφορολόγητου είναι ένα πρόσθετο εργαλείο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.  Την ίδια στιγμή  οι τράπεζες επεκτείνουν την καθιέρωση προμήθειας σχεδόν στο σύνολο των κινήσεων των πελατών τους αποσκοπώντας  στη   βελτίωση της κερδοφορίας τους   στρέφοντας   την πελατεία τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, που έχουν και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη . Και  ο πολίτης  όπως πάντα  καλείται να πληρώσει τις αυξημενες προμήθειες  ακόμη και για  μια απλή ερώτηση  του υπολοίπου του στο ATM.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά έντυπα που περιλαμβάνουν τα επικαιροποιημενα τιμολόγια των προμηθειων που επιβάλλουν οι τράπεζες και τα οποία είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους, προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM.

Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ με 0,15 ευρώ χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Ελληνες. Η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 ευρώ από τη Eurobank, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή. Η επιβάρυνση αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο. Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια..

Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις, για κάρτες όλων των ειδών (πιστωτικές και χρεωστικές), που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ (ισχύει από 31/10)
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ (ισχύει από 31/10)
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ (ισχύει από 31/10)
  • Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ (ισχύει από 31/10).
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ (ισχύει από 30/10)
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ (ισχύει από 31/12).

Σημειώνεται, ότι οι τράπεζες έχουν επιβάλει, μεταξύ άλλων, προμήθειες για: πληρωμή οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ), πληρωμή στο ταμείο τραπεζικού καταστήματος οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είτε με απευθείας χρέωση λογαριασμού, είτε με μετρητά, μεταφορά ποσού ακόμα και με e banking σε λογαριασμό άλλης τράπεζας.

Η επιχείρηση «χρεώσεις παντού»  ξεκινάει από τον τρέχοντα μήνα και θα διαρκέσει, προφανώς, έως ότου δεν απομείνει ούτε μια κίνηση πελάτη που να μην αποφέρει κάποιο κέρδος στη τράπεζα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment