Το καραβάνι της ελπίδας: Ένταση στα Διαβατά- Εκατοντάδες πρόσφυγες ζητούν να περάσουν τα σύνορα

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, ένταση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στα διαβατά, μεταξύ προσφύγων και ΜΑΤ. Συγκεκριμένα, γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθούν προς τα σύνορα. Τα ΜΑΤ τους απώθησαν βίαια.

Οι οικογένειες  των προσφύγων πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.

—————————————————————————————–

Έναν άτυπο καταυλισμό έξω απ’ τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, έχουν στήσει από το απόγευμα της Πέμπτης εκατοντάδες πρόσφυγες από διάφορες δομές της χώρας. Στόχος τους να διασχίσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη, καθώς  έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων το 2016 .

Νωρίτερα επικράτησε ένταση μεταξύ νεαρών προσφύγων και δυνάμεων της αστυνομίας με τραυματισμούς και χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές.

Πρόσφυγες ανέφεραν ότι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα μέσω των social media να μεταβούν στα σύνορα. ΄Εξω απ’ τη δομή των Διαβατών βρίσκονται περίπου 700 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά  Κάποιοι αποχώρησαν απ’ τη  δομή Διαβατών, ενώ άλλοι έφτασαν από δομές της Αθήνας, της Λάρισας, το Πλατύ, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τα Γιάννενα. Η εικόνα είναι ότι συνεχώς φτάνει κόσμος και στόχος τους είναι το πρωί να ξεκινήσουν μια μαζική κινητοποίηση με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε βίντεο που αναρτώνται στο facebook οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι αιτία αυτού του καραβανιού αυτού που έχει ως τίτλο «Καραβάνι της Ελπίδας» είναι η καθυστέρηση στις αιτήσεις για την εξέταση του ασύλου, αλλά και οι βιοποριστικές ανάγκες τους που δεν καλύπτονται με την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καλούν τους πρόσφυγες «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».  Να σημειώσουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ για «κλειστά σύνορα» και χιλιάδες πρόσφυγες που ήθελαν να  περάσουν στην Ευρώπη έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Προειδοποίηση σχετική έχει κάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάνοντας λόγο για «ψευδείς πληροφορίες» και «φήμες στα κοινωνικά δίκτυα». Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο ΔΟΜ και οι οργανώσεις-εταίροι τους δεν ενθαρρύνουν ή υποστηρίζουν τέτοιες κινήσεις οι οποίες είναι επικίνδυνες. «Οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύλληψη, κράτηση, αποχωρισμό από την οικογένεια, ακόμα και θάνατο», σημειώνεται. Επίσης, διευκρινίζεται ότι υπάρχουν και πιθανές νομικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις, όπως το να μείνουν χωρίς κατάλυμα, φαγητό και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Στην περιοχή παραμένουν επίσης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί νέα ένταση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.