Το αφορολόγητο στο στόχαστρο: Οι αντιδράσεις των θεσμών , τα σχέδια της κυβέρνησης

Μερική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των θεσμών για το φορολογικό πακέτο που ετοιμάζει να καταθέσει στη Βουλή, μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin, τα σχέδια που επεξεργάζονται στο ΥΠΟΙΚ προβλέπουν τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου μόνο για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι το ποσό στο οποίο ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο, ενώ θα καταργηθεί για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Παράλληλα θα καθιερωθεί άλλη κλίμακα με διαφορετικούς συντελεστές από τους ισχύοντες και περισσότερα κλιμάκια εισοδήματος για εξισορρόπηση των απωλειών.

Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1-1-2020 που είχε  φέρει προεκλογικά  προς ψήφιση στη Βουλή  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα φανεί ανακόλουθη αν  προχωρήσει τώρα στη μείωση του. 

Σήμερα το αφορολόγητο όριο καλύπτει τα πρώτα 8.636,36 – 9.545,45 ευρώ (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Με το σχέδιο της κυβέρνησης οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα παραμείνουν αφορολόγητες αν και δεν αποκλείεται, το όριο να κατέβει παρακάτω.

Όμως οι φορολογούμενοι  που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, δεν θα έχουν αφορολόγητο όριο, αλλά πληρώνουν φόρο για το εισόδημα από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 9% με τα μεσαία εισοδήματα να  σηκώνουν  πάλι το βάρος του δημοσιονομικού κενού.

Δηλαδή, ο φορολογούμενος που θα ξεπερνάει το αφορολόγητο όριο, θα φορολογείται με 9% από το πρώτο ευρώ και τους επόμενους συντελεστές που θα έχει η νέα κλίμακα.

Η ισχύουσα κλίμακα προβλέπει:

  • Φόρο 22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ.
  • Φόρο 29% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος.
  • Φόρο 37% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος και 
  • Φόρο 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το ποσό των 40.000 ευρώ.

Για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις καθώς και για εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες μέχρι 20.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει με την παραπάνω κλίμακα μειώνεται κατά ένα σταθερό ποσό έκπτωσης φόρου κλιμακούμενο από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.
Για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις από 20.001 έως 220.000 ευρώ, το ποσό της έκπτωσης φόρου τωντων 1.900-2.100 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος μέχρι μηδενισμού στο επίπεδο εισοδήματος άνω των 220.000 ευρώ.

Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις χωρίς μείωση του αφορολόγητου

Χαρακτηριστικό των πιέσωεν των θεσμών στο θέμα του αφορολόγητου είναι η σήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ.Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο του Εconomist υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου «να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη».

Επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αναιρεθούν οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα οι δανειστές και ξεκαθάρισε πως αν δεν τηρηθεί η μείωση του αφορολόγητο όριο από 1η Ιανουαρίου του 2020, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει φοροελαφρύνσεις.

Αναφερόμενος στην «εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών», έκανε λόγο για μείωση του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις. «Θα πρέπει να στοχεύουν στην επίσπευση της ανάπτυξης διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.