Τα βασικά μηνύματα των αλλαγών στο ΣΥΡΙΖΑ- Αναλυτικά οι νέοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε σαρωτικές αλλαγές προχώρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται από τη ανακοίνωση των νέων τομεαρχών. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάταξης και ανανέωσης που επιχειρείται στον ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα στη χώρα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι αλλαγές    φέρνουν τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα  με μια ηγετική ομάδα της πλήρους επιρροής του, με στελέχη της νεώτερης γενιάς στην πρώτη γραμμή, και, κυρίως, με εκείνους που ταυτίζονται πολιτικά με το το άνοιγμα του κόμματος  στην κεντροαριστερά.

Τα βασικά μηνύματα των αλλαγών

Ξεχωρίζει η ανάληψη του τομέα Οικονομικών από την Έφη Ατσχιόγλου θέση που κατείχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που  σύμφωνα με εκτιμήσεις υποβιβάστηκε και μετακινήθηκε στη θέση του ενός εκ των τριών κυβερνητικών εκπροσώπων. Ο Αλέξης Χαρίτσης αναλαμβάνει τον τομέα Ανάπτυξης.

Ο Νίκος Παππάς  υποβιβάστηκε μεν καθώς μετακινήθηκε  από τον τομέα Οικονομίας στον τομέα Υποδομών, παρέμεινε όμως εντός της «σκιώδους κυβέρνησης» κόντρα στην ισχυρή απαίτηση  για απομάκρυνσή του – μια απαίτηση, στην οποία πρωτοστάτησαν οι «53»  που γενικά  φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από τις αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος που κατείχε ο Πάνος Σκουρλέτης ανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Ο Ανδρέας Ξανθός  πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα παραμένει  στον  κρίσιμο τομέα  της Υγείας  ενώ ο Παύλος Πολάκης  «περιορίζεται» στη θέση του αναπληρωτή Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης.

Παράλληλα, καταγράφεται και η παρουσία αρκετών νέων στελεχών ως αναπληρωτές τομεάρχες μεταξύ των οποίων  ο βουλευτής Φθιώτιδας  Γιάννης Σαρακιώτης (αναπληρωτής Έρευνας και Τεχνολογίας). Επίσης ο  Χατζηγιαννάκης Μίλτος , βουλευτής Εύβοιας  αναλαμβάνει αναπληρωτής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ ο Σκουρολιάκος Πάνος  αναλαμβάνει αναπληρωτής Πολιτισμού.

Οι πασοκογενείς κρατούν τον χώρο τους και ενισχύονται με την παρουσία του Χρήστου Σπίρτζη στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην διακεκαυμένη ζώνη των εργασιακών, και με τον Γιάννη Ραγκούση σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο στον τομέα Εξωτερικών , το Θάνο Μωραϊτη ως αναπληρωτή αθλητισμού και τη Θεοδώρα Τζάκρη (αναπληρώτρια Απόδημου Ελληνισμού και Εξωτερικού Εμπορίου)

Σημειώνεται ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι επιφορτίζονται με επιπλέον καθήκοντα, καθώς αναλαμβάνουν και συντονιστικό ρόλο στους τομείς που περιλαμβάνονται στις διαρκείς επιτροπές που αναλαμβάνουν. Ως εκ τούτου λόγω και των διευρυμένων καθηκόντων και του συντονιστικού ρόλου δεν αναλαμβάνουν κάποιον τομέα.

Οι τομεάρχες

Αναλυτικά, την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά τομέα αρμοδιότητας αναλαμβάνουν οι παρακάτω βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

► Τομέας Οικονομικών: Αχτσιόγλου Έφη, Αλεξιάδης Τρύφων (αναπληρωτής Φορολογικής Πολιτικής), Παπανάτσιου Κατερίνα (αναπληρώτρια Δημοσιονομικής Πολιτικής)

► Τομέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Χαρίτσης Αλέξης, Μαμουλάκης Χάρης (αναπληρωτής), Σαρακιώτης Γιάννης (αναπληρωτής Έρευνας και Τεχνολογίας)

► Τομέας Εξωτερικών: Κατρούγκαλος Γιώργος, Μπουρνούς Γιάννης (αναπληρωτής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Τζάκρη Θεοδώρα (αναπληρώτρια Απόδημου Ελληνισμού και Εξωτερικού Εμπορίου)

► Τομέας Προστασίας του Πολίτη: Σπίρτζης Χρήστος, Καφαντάρη Χαρά (αναπληρώτρια Πολιτικής Προστασίας), Καλαματιανός Διονύσης (αναπληρωτής)

► Τομέας Εθνικής Άμυνας: Δρίτσας Θοδωρής, Τσίπρας Γιώργος (αναπληρωτής)

► Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων: Φίλης Νίκος, Τζούφη Μερόπη (αναπληρώτρια)

► Τομέας Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Φωτίου Θεανώ (αναπληρώτρια Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

► Τομέας Υγείας: Ξανθός Ανδρέας, Βαρεμένος Γιώργος (αναπληρωτής), Αυγέρη Δώρα (αναπληρώτρια)

► Τομέας Ενέργειας-Περιβάλλοντος: Φάμελλος Σωκράτης, Πέρκα Θεοπίστη (αναπληρώτρια)

► Τομέας Πολιτισμού-Αθλητισμού: Αναγνωστοπούλου Σία, Σκουρολιάκος Πάνος (αναπληρωτής Πολιτισμού),Μωραΐτης Θάνος (αναπληρωτής Αθλητισμού)

► Τομέας Δικαιοσύνης: Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Αγαθοπούλου Ειρήνη (αναπληρώτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισοτητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων)

► Τομέας Εσωτερικών: Ζαχαριάδης Κώστας, Χατζηγιαννάκης Μίλτος (αναπληρωτής Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Πολάκης Παύλος (αναπληρωτής Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης), Μάλαμα Κυριακή (αναπληρώτρια Μακεδονίας και Θράκης)

► Τομέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κάτσης Μάριος, Γκαρά Αναστασία (αναπληρώτρια Ενημέρωσης και Επικοινωνίας)

► Τομέας Υποδομών-Μεταφορών: Παππάς Νίκος, Γιαννούλης Χρήστος (αναπληρωτής Μεταφορών)

► Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Σαντορινιός Νεκτάριος, Μιχαηλίδης Ανδρέας (αναπληρωτής Νησιωτικής Πολιτικής)

► Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αραχωβίτης Σταύρος, Τελιγιορίδου Ολυμπία (αναπληρώτρια)

► Τομέας Τουρισμού: Νοτοπούλου Κατερίνα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος (αναπληρωτής)

► Τομέας Μετανάστευσης και Ασύλου: Ψυχογιός Γιώργος

► Συντονιστής ΕΠΕΚΕ και Υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα: Φλαμπουράρης Αλέκος

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι:

 Τσακαλώτος Ευκλείδης

 Σκουρλέτης Πάνος

 Ραγκούσης Γιάννης

Οι 3 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα συντονίζουν του τομείς που περιλαμβάνονται στις διαρκείς επιτροπές που αναλαμβάνουν:

  • Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οικονομικών Υποθέσεων – Παραγωγής και Εμπορίου
  • Σκουρλέτης Πάνος: Μορφωτικών Υποθέσεων –Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Ραγκούσης Γιάννης: Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης –Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment